foto: LETA
Vakcīnas pret Covid-19 valstī ir, bet daudzi ģimenes ārsti šonedēļ saņēmuši tikai pa 10 devām
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 15:25

Vakcīnas pret Covid-19 valstī ir, bet daudzi ģimenes ārsti šonedēļ saņēmuši tikai pa 10 devām

Jauns.lv / LETA

Daudzām vakcinējošajām ģimenes ārstu praksēm šonedēļ katrai piešķirts tikai viens vakcīnas pret Covid-19 flakons ar desmit devām, otrdien valdības sēdē sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņas praksē, piemēram, patlaban 60 pacienti gaidot rindā uz desmit vakcīnu devām.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem vakcināciju veic 748 iestādēs, tajā skaitā ir 635 ģimenes ārsti, 33 feldšeru punkti un 80 pārējās ārstniecības iestādes, skaidroja Veide.

Viņa norādīja, ka, sazinoties ar Slimību profilakses un kontroles centru, noskaidrojusi, ka vakcīnu atlikums bija 30 iestādēs. 10.aprīlī septiņās ģimenes ārstu praksēs no 635 atlikums bija lielāks par 50 vakcīnām, ko šajās dienās ārsti jau ir izvakcinējuši.

Veide norādīja, ka vakar valstī ievesta "Pfizer/BioNTech" vakcīnu krava, taču tās ģimenes ārstiem nevarot dot, jo neesot sakārtota dokumentācija. "Mēs jau pagājušajā trešdienā ar Veselības ministrijas ierēdņiem par to runājām, taču nedēļas laikā nekāds risinājums nav rasts," sacīja Veide.

Tūkstošiem neizlietotu vakcīnu 

Patlaban Latvijā ir 48 917 vakcinācijā esošu jeb vēl neizlietotu vakcīnu pret Covid-19 devu, kamēr vēl 21 918 devas ir rezervētas otrajai potei, liecina Veselības ministrijas uz valdības sēdi sagatavotā prezentācija.

Visvairāk jeb kopumā 23 548 devu no šīm patlaban neizlietotajām vakcīnām ir tieši "AstraZeneca", savukārt vēl 8414 ir no ražotāja "Moderna". Atlikušās 16 955 devas ir no ražotāja "Pfizer"/"BioNTech".

Pēc prezentācijā paustā, aprīlī piegāžu apjomi aizvien stagnēs.

Līdz šim Latvijā izlietotas kopumā 177 010 vakcīnu devas, savukārt no 5. līdz 10.aprīlim izmantotas vairāk nekā 27 777 vakcīnu devas. Vidēji šajā intervālā izmantots vairāk nekā 4630 vakcīnu devu dienā.

Aizvien vislielākais vakcinēto personu īpatsvars ir Vidzemē, kur vakcīnu saņēmuši 11% iedzīvotāju, kamēr Kurzemē poti saņēmuši kopumā 10,3%. Tikmēr galvaspilsētā savakcinēts 10,1% iedzīvotāju, Zemgalē - 8,7%, bet Latgalē - vien 4,5%.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) iepriekš vēstīja, ka visas vakcīnas ir izvadātas pa vakcinācijas punktiem.

Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) vakar pēc Sadarbības sanāksmes sēdes sacīja, ka ir krietni jāstrādā pie vakcinācijas organizēšanas, cilvēku informēšanas un aicināšanas vakcinēties pret Covid-19.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pēdējā laikā valstī ir ienākušas krietni vairāk vakcīnas, un pirmo reizi vairākās nedēļās esam vēl tālu no tā, kas bija jāsasniedz," teica Kariņš, piebilstot, ka aizvadītajā nedēļā dienā vajadzēja savakcinēt ap 8000 cilvēku, taču realitātē dienā izlietots ap 3800 devu.