"Baltijas pērles" kino programmu atklās Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato"
Britu kinorežisors Pīters Grīnevejs.
Kultūra
2015. gada 17. augustā, 20:05

"Baltijas pērles" kino programmu atklās Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato"

Jauns.lv

Festivāla "Baltijas pērle" kino programmu atklās britu kinorežisora Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato", Rīgā ieradīsies arī Grīnevejs, aģentūrai BNS pavēstīja festivāla organizatoru pārstāve Una Griškeviča.

"Baltijas pērles" kino programmu atklās Pītera Grī...

Filmu kinoteātrī "Splendid Palace" rādīs 17.septembrī.

"Es priecājos, ka filma tiks izrādīta Eizenšteina dzimtajā pilsētā, un tieši ar to tiks atklāts festivāls. Dižais kino modernists un eksperimentētājs Eizenšteins aizbrauca no Krievijas, no Staļina represiju paranojas, no dīvainajām politiskajām kolīzijām un atklāja sev pilnīgi jaunu, neierastu vidi. Šīs desmit dienas satricināja Eizenšteinu. Kino allaž, visos laikos vērpjas ap divām mūžīgajām tēmām – mīlu un nāvi, Erosu un Tanatosu. Tieši Meksikā viņš sajutās brīvs un daudz atvērtāks cilvēka esības izprašanai. Tur pavadītie mēneši apvērsa Eizenšteina priekšstatus par pasauli," norādījis Grīnevejs.

Filma ir iecerētās diloģijas pirmā daļa, otrā – "Eizenšteina rokasspiediens" – pie skatītājiem nonākšot nākamgad. Fabulas pamatā ir vispārzināmi fakti par divu Latvijā dzimušo kino celmlaužu – Sergeja Eizenšteina un operatora Eduarda Tisē –, kā arī Grigorija Aleksandrova ilgo ārzemju ceļojumu jaunu ideju un formu meklējumos.

Kadrs no Pītera Grīneveja filmas "Eizenšteins Gvanahvato".
Kadrs no Pītera Grīneveja filmas "Eizenšteins Gvanahvato".

Grīnevejs sižeta telpu gan ierobežo tikai līdz Meksikā, Gvanahvato pavadītajam laikam, kur 1931.gadā Eizenšteins strādāja pie dokumentālās filmas "Lai dzīvo Meksika!".

Eizenšteina ekspresīvos zīmējumus, kas tapuši Meksikā, kopīgi ar Grīneveju atlasījusi un atdzīvinājusi animācijas valodā Latvijas filmu studija "Rija".

Kinofestivāls "Baltijas pērle" pērn notika pēc gada pārtraukuma, rīkotāji tad paziņoja, ka šis būs pēdējais kinofestivāls, taču šogad augustā tika paziņots, ka festivāls notiks arī šoruden.