foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Trieciens Krištopanu ģimenes biznesam - tiesu izpildītāji izsola ekskluzīvos dzīvokļus
Nav nekāda noslēpuma, ka visas Krištopanu ģimenes locekļu galvenās biznesa intereses ir saistītas ar nekustamajiem īpašumiem.
Sabiedrība
2021. gada 6. aprīlis, 11:33

Trieciens Krištopanu ģimenes biznesam - tiesu izpildītāji izsola ekskluzīvos dzīvokļus

Kārlis Seržants

Žurnāls "Kas Jauns"

Šā gada 8. aprīlī Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Dana Galzone izsolīs bijušā premjera Viļa Krištopana dēlam Kasparam Krištopanam piederošos vairākus dzīvokļus un vienas “kluba telpas”, kas atrodas Ausekļa ielā 4, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Savulaik šajā īpašumā tika uzsākts projekts ar ļoti ekskluzīvu dzīvokļu veidošanu, un mērķis bija tos tirgot uzturēšanās atļaujas nopirkušajiem ārvalstu pilsoņiem.

Izsole par miljonu

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju izsoļu portālā redzams, ka Ausekļa ielas 4. namā tiek izsolīti trīs dzīvokļi, kuri varētu būt pa kabatai tikai turīgiem pircējiem. 150 kvadrātmetru liela divistabu dzīvokļa sākuma cena noteikta 278 tūkstoši eiro, 202 kvadrātmetrus plašs trīsistabu dzīvoklis novērtēts par 359 tūkstošiem eiro, savukārt par piecistabu dzīvokli 225 kvadrātmetru platībā tiesu izpildītāja ir uzlikusi sākuma cenu 392 tūkstoši eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tiek izsolīti trīs Kasparam Krištopanam piederoši dzīvokļi Ausekļa ielas 4. namā.

Vēl izsolē tiek piedāvātas 164 kvadrātmetrus lielas neapdzīvotas jeb “kluba telpas”, par kurām prasītā sākuma cena ir 176 tūkstoši eiro. Kopējā darījuma sākuma summa ir visai iespaidīga – tā nedaudz pārsniedz 1,2 miljonus un izsoles gaitā var arī pieaugt. Visiem potenciālajiem izsoles dalībniekiem sākumā ir jāiemaksā drošības nauda desmit procentu apmērā, savukārt izsoles solis būs no diviem līdz pieciem tūkstošiem eiro.

Minētie dzīvokļi pieder SIA "AK Invest", un, pēc uzņēmuma reģistra ziņām, vienīgais šā uzņēmuma īpašnieks un labuma guvējs kopš 2015. gada ir ekspremjera Viļa Krištopana dēls Kaspars Krištopans. Līdz 2015. gadam šā uzņēmuma valdē atrodams arī ekspremjera sievas Aijas Krištopanes vārds, bet vēl pirms tā tajā darbojušies arī Kristaps Krištopans un Santa Krištopane.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vilis ar sievu Aiju.

Šo Krištopanu ģimenes biznesa daļu jau agrāk piemeklējušas finansiālas problēmas, jo reģistra dati jau no 2014. līdz 2017. gadam uzrāda vairākus ierosinātus maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesus, kas rezultējušies septiņos tiesas spriedumos.

Konkrētā izsole ierosināta, jo parādu vēlas piedzīt Igaunijā reģistrēts uzņēmums "OU Bulkestate", kas zināms kā nekustamo īpašumu attīstītājs un investors, kurš piesaista arī tā sauktās “pūļa investīcijas”. Minimālais ieguldījums ir, sākot no 50 eiro, bet solītā vidējā peļņa – 14 procentu gadā. Uzņēmums žurnālam "Kas Jauns" darījumu ar Krištopanu komentēt atteicās.

Projekts veiksmīgs, bet astes palikušas

"Kas Jauns" sazinājās arī ar Kasparu Krištopanu, kas nenoliedza – šāda izsole patiešām ir plānota. Ausekļa ielas 4 projekts eksistējot jau desmit gadu, šajā namā esot iztirgots ap trīsdesmit dzīvokļu dažādās attīstības fāzēs, tostarp arī ekskluzīvi iekārtoti. “Projektu vērtēju kopumā kā veiksmīgu, bet ir vēl palikuši šādi tādi aktīvi, no kuriem pienācis laiks šķirties. Izvēlējāmies šādu ceļu. Konkrētie pārdodamie dzīvokļi ir bez jebkādas iekšējās apdares un ar plikām sienām. Tā kā es tur papildus neko neesmu ieguldījis, tad, ja izdosies pārdot, man lielu zaudējumu nebūs. Tās ir loģiskas sekas tam, ka dārgo dzīvokļu tirgus ir “aizgājis pa pieskari”. Te vainojama gan mainītā uzturēšanās atļauju politika, gan Covid-19 epidēmija,” saka Krištopans.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kā gada sākumā žurnālam Kas Jauns atklāja Maija Rozīte-Krištopane, viņas un Kaspara Krištopana laulībā pēc desmit gadu kopdzīves iezagusies nopietna krīze. “Savstarpējās attiecības pāra ietvaros mēdz mainīties, dažkārt liekot attālināties vienam no otra,” sacīja Maija.

Atgādināsim, ka 2011. gada janvārī Krištopans (tiesa gan, Kaspara brālis Kristaps) pat kļuva par britu raidsabiedrības BBC sižeta galveno varoni. Sižets vēstīja par tolaik jauno Latvijas Imigrācijas likumu, kas investoriem vai nekustamo īpašumu pircējiem ļāva iegūt uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienībā. Krištopans sižetā izrādīja grezni iekārtotus dzīvokļus un stāstīja par plāniem pārdot tos miljonāriem no Austrumiem. Jau tad it kā puse dzīvokļu esot bijuši izpārdoti, un, lai arī to cenas intervijā atklātas netika, lietpratēji toreiz vērtēja, ka tās varētu būt pat ap miljonu.

Par Aleksandra apartamentu nodēvēto māju Ausekļa ielā 4 Krištopanu ģimene 2008. gadā iegādājās par četriem miljoniem latu, bet 2011. gadā īpašums bankā bija ieķīlāts par vairāk nekā 13 miljoniem latu.

Šodien Kaspars Krištopans apgalvo, ka tas ir tikai tīri viņa bizness un citi ģimenes locekļi tur vairs nav iesaistīti.

Ģimenes bizness – kā pa kalniem

Nav nekāda noslēpuma, ka visas Krištopanu ģimenes locekļu galvenās biznesa intereses ir saistītas ar nekustamajiem īpašumiem.

Ģimenes galva, ekspremjers Vilis Krištopans, savulaik visai veiksmīgi, darbojoties banku biznesā, uzbūvēja ļoti greznu namu Berģos un iegādājās arī elitāru īpašumu Floridā, kur ziemas sezonās pavadīja 20 gadu. Savulaik viņš pamācoši stāstīja, ka ziemā pareizi ir dzīvot vietā, kur nav vajadzīgs mētelis, un Latviju nodēvēja par “muļķu zemi”.

Viļa Krištopana māja Berģos

Par 4,9 miljoniem eiro pārdošanā izlikta bijušā premjera Viļa Krištopana māja Berģos

gallery icon
12

Vēl 2018. gadā viņš intervijā stāstīja, ka kopā ar Donaldu Trampu plāno Latvijā uzbūvēt golfa laukumu. Tomēr jau aizvadītā gada novembrī intervijā "Kas Jauns" viņš atzina, ka apstākļi ir mainījušies un daudzi faktori sakrituši tā, lai viņš pieņemtu lēmumu pārtraukt lidojumus uz Floridu, un domā par šā īpašuma pārdošanu. Tāpat par teju pieciem miljoniem eiro pārdošanā bija izlikta arī viņa greznā māja Berģos, taču pircējs tā arī pagaidām nav atradies.

Kādā citā intervijā aizvadītā gada novembrī Krištopans klāstīja par uzņēmuma SIA "Krievupes golfa klubs" nākotnes plāniem uzbūvēt Upesciemā golfa laukumu. Tāpat kopā ar sievu Aiju Krištopani viņš ir reģistrējis uzņēmumu SIA "Brieži 17", kura mērķis esot uzbūvēt ekoloģisku ciematu Berģos.

Vilis un Aija Krištopani 2016. gada decembrī

Vilis un Aija Krištopani 2016. gada decembrī uzņēmēja Jūlija Krūmiņa jubilejā.

gallery icon
6

"Kas Jauns" arī pajautāja, vai Krištopana intereses nesaistās ar Ogres golfa klubu vai "Latvian Golf & Country Club", kuriem uz trīsdesmit gadiem zemi ir iznomājuši pēdējā laikā bieži pieminētie "Rīgas meži" – viens no šiem uzņēmumiem par zemes nomu ir parādā jau 25 tūkstošus eiro. Krištopans noliedza, ka viņam tur būtu tieša interese, bet, ja projekts būtu sācis normāli attīstīties, iespējams, ka palīdzējis viņš tomēr būtu: “Ir jāsaprot, ka golfa laukums ir tas pats, kas pilsētas estrāde vai stadions – tā nav nekāda milzu peļņa, bet vieta, kur cilvēkiem labi pavadīt laiku. Zviedrijā uz 10 miljoniem iedzīvotāju ir 500 golfa laukumi, kamēr mums ir tikai daži un sezona pat garāka nekā Skandināvijā. Kaut arī Latvijā šobrīd viss ir apstājies, agri vai vēlu es to golfa laukumu uzbūvēšu.”

Ar nekustamo īpašumu biznesu nodarbojas arī ekspremjera Krištopana meita Nikola Krištopane, kura īstermiņā izīrē apartamentus Vecrīgā. Viņa aizvadītajā gadā iekūlās nepatikšanās, kad šos apartamentus naktī apmeklēja divi zagļi. Pēc tam kad Krištopane sociālajos tīklos zagļu atpazīšanai ievietoja video, viņi pat sāka atklāti sievietei draudēt ar izrēķināšanos.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bijušais premjers ar meitu Nikolu.

To, ka ģimenei, iespējams, vairs neiet tik labi kā agrāk, apliecina arī Krištopanes ieraksts sociālajā tiklā "Twitter". Atbildot uz ieteikumiem paņemt naudu no bagātā tēva, ja pašai biznesā ir problēmas, viņa ierakstīja: “Man 28 gados aizvien nav tiesību sūdzēties, ka mana industrija ir mirusi. Mans tēvs nav miljonārs. Sāksim ar to. Nemaz nerunāsim par pārējo. Visi citi arī grūtībās iet pie vecākiem, pensionāriem, ja tas ir pirmais variants, ko man visi iesaka?”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!