foto: Ivars Soikāns/LETA
Potēšanai pret Covid-19 saņemti pieteikumi no aptuveni 65 000 iedzīvotāju vecumā no 60 līdz 70 gadiem
Šajā iedzīvotāju grupā kopumā Latvijā ir vairāk nekā 241 000 iedzīvotāju.
Sabiedrība
2021. gada 4. aprīlis, 15:50

Potēšanai pret Covid-19 saņemti pieteikumi no aptuveni 65 000 iedzīvotāju vecumā no 60 līdz 70 gadiem

Jauns.lv / LETA

Līdz šim vakcinēšanai pret Covid-19 saņemti pieteikumi no aptuveni 65 000 iedzīvotāju vecumā no 60 līdz 70 gadiem, informēja Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turpinot vakcinācijas gaitu Latvijā, šodien vakcinācija pret Covid-19 tiks sākta arī iedzīvotāju grupā no 60 līdz 70 gadiem. Šajā iedzīvotāju grupā kopumā Latvijā ir vairāk nekā 241 000 iedzīvotāju.

Strazda stāstīja, ka līdz šim potes saņemšanai pieteikušies aptuveni 65 000 šīs prioritārās grupas iedzīvotāju. Taču daļa no tiem ir arī ar hroniskām saslimšanām, tāpēc, iespējams, jau ir saņēmuši vakcīnu.

Biroja pārstāve pašlaik nemācēja pateikt, informācija par cik daudz šīs grupas iedzīvotāju nodota masu vakcinēšanas centriem.

Ņemot vērā lielo iedzīvotāju skaitu šajā vecuma grupā, vakcinācija šiem iedzīvotājiem tiks uzsākta pakāpeniski. Vispirms aicinājumu vakcinēties saņems tie šīs vecuma grupas iedzīvotāji, kuri pieteikušies vakcīnai "manavakcina.lv", pa tālruni 8989 vai pie sava ģimenes ārsta. Šie iedzīvotāji tiks aicināti uz liela mēroga vakcinācijas centriem tuvāko dienu laikā, kā arī tuvākajā laikā arī pie ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstiem.

Pašlaik kopā vakcinācijai izmantotas 146 752 vakcīnu devas. Vismaz vienu devu Latvijā saņēmuši 121 868 cilvēki. Kopā esošajās prioritāri vakcinējamo cilvēku grupās vakcīnas saņēmuši 62 719 seniori vecumā virs 70 gadiem, 15 263 iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām. Izlietotas arī vairāk nekā 56 000 vakcīnu devu veselības aprūpes darbiniekiem un vairāk nekā 10 000 vakcīnu devu sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem.

Veselības ministrijā uzsver, ka prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju princips veidots pēc Eiropas Komisijas rekomendācijām un Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem vispirms vakcinēt tos, kuru pašu vai to tuvo cilvēku veselībai vakcinācija var būt dzīvībai kritiska.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) parakstījis rīkojumu par senioru virs 60 gadiem vakcinācijas sākšanu jau no šodienas. Līdz ar to tiek atvērta vēl viena prioritāri vakcinējamo personu grupa.

Pavļuts pauda, ka, apmeklējot vakcinācijas centru Jēkabpilī, viņš pārliecinājies, ka liela mēroga vakcinācijas centru darba izmēģinājums bija vajadzīgs un ir bijis vērtīgs.

"Līdzīgas ziņas saņemu arī no citiem vakcinācijas centriem. Vienlaikus esam guvuši vairākas mācības un atziņas, kuras ņemsim vērā," atzina ministrs, piebilstot, ka patlaban raitāku vakcināciju apgrūtinu tas, ka daļa cilvēku atsakās vakcinēties ar "AstraZeneca" vakcīnu. Tāpat cilvēki dod priekšroku vakcinācijai darba dienās.

Lai vakcinācija noritētu straujāk, patlaban tiek lemts par iespēju vēl par divām dienām pagarināt vismaz atsevišķu liela mēroga vakcinācijas centru darbu.

Vienlaikus jau lemts paplašināt vakcinējamo grupas. Sestdien atvērta iespēja vakcinēties arī smagi slimu bērnu vecākiem un smagi slimu personu aprūpētājiem.

Seniori vecumā virs 70 gadiem var pieteikties un vakcinēties bez rindas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās