foto: Edijs Pālens/LETA
Aicinājums potēties pret Covid-19 izsūtīts vairāk nekā 11 000 hroniski slimu bērnu vecāku
Līdz šim ir saņemti aptuveni 2000 pieteikumu no vecākiem, kas aprūpē bērnus ar hroniskām un imūnsupresējošām slimībām.
Sabiedrība
2021. gada 4. aprīlis, 15:36

Aicinājums potēties pret Covid-19 izsūtīts vairāk nekā 11 000 hroniski slimu bērnu vecāku

Jauns.lv / LETA

Sestdien aicinājums vakcinēties pret Covid-19 izsūtīts vairāk nekā 11 000 hroniski slimu bērnu vecāku, informēja Veselības ministrijā.

Iestādē atgādina, ka sestdien vakcinēšanai atvērtas divas personu grupas, kuras vienā mājsaimniecībā aprūpē hroniski slimus bērnus vai bērnus ar imūnsupresiju. Tāpat vakcīnu jau ir tiesīgi saņemt iedzīvotāji, kas mājās aprūpē smagi slimas personas.

"Turpinās šo iedzīvotāju uzrunāšana - gan pieteikties, gan ierasties uz vakcināciju. Paldies Bērnu Klīniskajai universitātes slimnīcai par sadarbību vecāku uzrunāšanā. Vēl vakar izsūtījām vairāk nekā 11 000 īsziņu vecākiem, lai aicinātu pēc iespējas ātrāk pieteikties vakcinācijai un pēc iespējas ātrāk samazināt vīrusa izplatību," norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda skaidroja, ka līdz šim ir saņemti aptuveni 2000 pieteikumu no vecākiem, kas aprūpē bērnus ar hroniskām un imūnsupresējošām slimībām. Savukārt pēc bērnu slimnīcas aplēsēm, Latvijā ir vairāk nekā 17 000 šādu bērnu, kas ir reģistrēti slimnīcas datubāzē.

Strazda skaidroja, ka hroniski slimu bērnu vecākiem, nākot uz vakcinēšanas centru, līdzi jāņem ārstu sniegto konsultāciju slēdziens vai slimnīcas izraksts. Viņa apgalvoja, ka par šādu kārtību informācija esot sniegta agrāk, tāpēc vecākiem nevajadzētu būt problēmu poti saņemt arī brīvdienās.

Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka sestdien, kad jaunā prioritārā grupa atvērta potes saņemšanai, pirmo vakcīnas devu saņēmuši 25 cilvēki, kuriem ir "kontakts ar personām ar hroniskām slimībām".

Kopš sestdienas vakcināciju pret Covid-19 var sākt vēl divām prioritārajām iedzīvotāju grupām - potēties tiks aicinātas personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar hroniski slimiem bērniem un bērniem ar zemu imunitāti, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

"Iedzīvotājus, kuri jau ir pieteikušies vakcinācijai un norādījuši savu atbilstību šai grupai, vakcinēties aicināsim nekavējoties, lai jau Lieldienu brīvdienās varētu nodrošināt iespēju saņemt vakcīnu un parūpēties par savas ģimenes aizsardzību," sacīja Pavļuts.

Vecākiem, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā ar hroniski slimiem bērniem, kā arī bērniem ar zemu imunitāti, pēc uzaicinājuma saņemšanas uz vakcināciju līdzi jāņem konsultanta slēdziens vai slimnīcas izraksts, kas apliecina bērnam diagnozes esamību, kā arī bērna dzimšanas apliecība vai pase ar ierakstu par bērnu.

No sestdienas vakcīnu tiesīgas saņemt personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas. Šajā grupā vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989 pieteikušās 1900 personas.