Ainārs Šlesers komentē apsūdzības

Ceturtdien, 25. martā, ekspolitiķis Ainārs Šlesers ieradās Ģenerālprokuratūrā, kur viņam uzrādīja apsūdzības digitālās televīzijas lietā, novēroja portāls Jauns.lv.

gallery icon
72
Sabiedrība
2021. gada 3. aprīlis, 05:12

Ainārs Šlesers atkal grib veiksmes stāstu - bet viņa dēls ir bagātāks par tēvu

Žurnāls "Kas Jauns"

Beidzamajā laikā mediju uzmanības centrā vienlaikus nonākuši visu trīs Latvijas slavenāko oligarhu vārdi – Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram uzrādītas apsūdzības kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā, bet Aivars Lembergs kādu laiku jau atrodas aiz restēm.

Šlesers pagājušajā nedēļā parūpējās vēl par pārsteigumu - preses konferencē pauda apņēmību nākamgad startēt 14. Saeimas vēlēšanās.

Atkal grib veiksmes stāstu

Kamēr Andris Šķēle pēc izvirzītajām apsūdzībām pagājušajā nedēļā izvēlējās mierīgu un savaldīgu taktiku, paziņojot, ka sadarbosies ar izmeklēšanas iestādēm, Ainārs Šlesers izvēlējās citu, kā liekas, krietni nepārdomātāku taktiku. Vispirms Šlesers pavisam negaidīti izplatīja paziņojumu, ka grasās atgriezties politikā. Viņš norādīja, ka jau desmit gadus vairs neesot Latvijas politikā, tomēr šobrīd pasauli un arī Latviju “pārņēmušais haoss” licis viņam to apdomāt. Pēc pavisam neilga laika – tajā pašā dienā – kļuva skaidrs, kāpēc tad Šlesers ar šo paziņojumu klajā nācis tieši tagad. Jo atklātībā parādījās informācija, ka Šķēle un Šlesers apsūdzēti kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā. Pēc tam jau Šlesers, paviesojies Ģenerālprokuratūrā, sasauca preses konferenci, kurā pauda apņēmību nākamgad startēt Saeimas vēlēšanās. Šlesers pēc prokuratūras apmeklējuma žurnālistiem stāstīja, ka uzrunās bijušos domubiedrus, bijušos ministrus, nozaru pārstāvjus un cilvēkus, “kuriem acis deg”, taču tikai laiks rādīšot, vai viņš dibinās jaunu partiju “vai kā savādāk”. Šlesers noliedza iespēju pievienoties paša savulaik slavētā Saeimas deputāta Alda Gobzema pārstāvētajai partijai "Likums un kārtība".

“Kāds būs formāts – vai tā būs jauna partija vai kā savādāk –, to laiks rādīs. Pats galvenais ir tas, ka es aicinu uz sadarbību visus manus draugus, paziņas, domubiedrus, vecos cīņu biedrus – apvienot spēkus un strādāt kopā, lai Latvija var būt veiksmes stāsts,” izteicās Šlesers.

Aināra Šlesera 50. dzimšanas dienas svinības

2020. gada 31. janvārī "Hanzas peronā" notika uzņēmēja un bijušā politiķa Aināra Šlesera 50. dzimšanas dienas svinības.

gallery icon
164

Dēls bagātāks par tēvu

Pēc uzrādītajām apsūdzībām arests uzlikts visām daļām Šleseram pilnībā piederošajā uzņēmumā "Avadel", kuru nominālvērtība noteikta 10 000 eiro. 2019. gadā uzņēmumam bija 25 432 eiro apgrozījums un nepilnu 6000 eiro zaudējumi, bet dati par pagājušo gadu vēl nav pieejami. Šis Rīgā, Andrejostas ielā, reģistrētais uzņēmums darbojas nekustamo īpašumu jomā.

Šlesers, gluži kā Šķēle, aktīvajā politikā nav aptuveni desmit gadu, un tāpēc viņa pagaidām beidzamā amatpersonas deklarācija VID iesniegta 2014. gada janvārī. Tajā Šlesers norādīja, ka viņam pieder daļas "Avadel" 400 tūkstošu latu vērtībā, skaidrā naudā esot uzkrāti 5000 latu, bankās glabājas vien ap 30 tūkstošiem latu, teju 17 tūkstoši eiro un 13 tūkstoši ASV dolāru. Vairāk nekā 100 tūkstošus latu Šlesers bija aizdevis.

Kad pirms nepilniem diviem gadiem klajā nāca laikraksta Dienas Bizness ikgadējais izdevums Miljonārs, tajā bija lūkojams Latvijas 25 visbagātāko ģimeņu saraksts. Tajā tolaik iekļauti tika arī Ainārs Šlesers ar sievu Inesi un dēliem Edvardu un Ričardu. Kā izteicies Rīgas domnieks un Rīgas brīvostas valdes loceklis Sandris Bergmanis, Šleseru ģimenei piederošie uzņēmumi pārkrauj aptuveni trešo daļu no Rīgas ostas kopējā kravu apjoma. Turklāt Šlesers kopā ar Andri Šķēli esot arī netieši saistīts ar Lietuvas dzelzceļa pakalpojumu sniedzēju LGC Cargo.

Beidzamo gadu laikā vismaz “pēc papīriem” uzņēmējdarbībā aktīvāk par tēti darbojas Šlesera dēls Edvards. Viņš, piemēram, ir patiesā labuma guvējs AS MCH Investīcijas, kuras juridiskā adrese ir… Andra Šķēles biroju ēkā Dzirnavu ielā. Šis uzņēmums, kas 2019. gadā strādāja ar 16,6 miljonu peļņu, norādījis, ka pērn gan bijuši 24,6 miljonu eiro lieli zaudējumi. Tāpat Edvards Šlesers ir patiesā labuma guvējs SIA Jaunrīgas attīstības uzņēmums, SIA Ganību parks, SIA Mācību centrs Andrejsala, SIA Elevators Andrejsala, SIA Kuģu bāze Andrejsala, SIA  Multi Capital Holdings, SIA Regma Holding, SIA IB nekustamo īpašumu pakalpojumi, SIA Ziemeļmeita, SIA Laikmeta muzejs, SIA KSP investīcijas, dažādos uzņēmumos, kuru nosaukumos ir “Regma” un “MCH”, SIA Riga Port City.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tiek lēsts, ka Šleseru ģimenei piederošie uzņēmumi pārkrauj aptuveni trešo daļu no Rīgas ostas kopējā kravu apjoma.

Interesanti, ka SIA Multi Capital Holdings, kurā Edvards Šlesers ir patiesā labuma guvējs, tikai pirms dažām dienām – 25. martā – mainīta padome. No SIA Multi Capital Holdings padomes priekšsēdētāja amata atcelts Ainārs Šlesers, bet no padomes locekļa amata – Andris Šķēle. Kā rāda Lursoft dati, par SIA jauno padomes priekšsēdētāju iecelta Madara Šķēle-Dupate, bet padomes locekļa amatā stājies Ivars Gulbis. 2019. gadā šī Multi Capital Holdings peļņa pārsniegusi trīs miljonus eiro. Tāpat sešu miljonu peļņa tajā pašā gadā bijusi AS LTG, bet 7,5 miljonu peļņa – SIA Regma Group, kuros patiesā labuma guvējs ir Edvards Šlesers. Vismaz pēc 2019. gada datiem, viss Šleseru ģimenes biznesā izskatās diezgan spoži, ja vien AS MCH Investīcijas nebūtu publiskojusi pagājušā gada rezultātus, kuros lūkojami teju 25 miljonu eiro lieli zaudējumi… Uzņēmumam MCH investīcijas pieder 60 procenti daļu vienā no līdz šim lielākajām Rīgas ostas kompānijām – SIA Rīgas tirdzniecības osta, kas pārvalda vairākus ostas termināļus un citus uzņēmumus.

Ko īsti pārvalda Šķēles ģimene un ko konfiscēs Lembergam, to lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!