foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vai Lemberga manta ir 350 miljonu vērta?
Aivars Lembergs tiesas zālē.
Sabiedrība
2021. gada 2. aprīlis, 05:07

Vai Lemberga manta ir 350 miljonu vērta?

Žurnāls "Kas Jauns"

Beidzamajā laikā mediju uzmanības centrā vienlaikus nonākuši visu trīs Latvijas slavenāko oligarhu vārdi – Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram uzrādītas apsūdzības kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā, bet Aivars Lembergs kādu laiku jau atrodas aiz restēm.

Divi no šiem vīriem – Šlesers un Lembergs – pagājušajā nedēļā parūpējās vēl par pārsteigumiem. Šlesers preses konferencē pauda apņēmību nākamgada startēt 14. Saeimas vēlēšanās, bet Lembergs un viņa sieva Kristīne iekļauti partijas "Latvijai un Ventspilij" sarakstā pašvaldību vēlēšanās Ventspilī.

Žurnāls "Kas Jauns" lūkojis, kas tad šiem trim ietekmīgajiem vīriem šobrīd īsti pieder. Lūk - pētījums par Aivaru Lembergu.

Aivars Lembergs kandidēt drīkst

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Aivars Lembergs pašvaldību vēlēšanās no savas partijas saraksta startēs ar pirmo numuru. Savukārt ar 13. numuru – viņa sieva Kristīne Lemberga, kas ieņem izpilddirektora vietnieces – Attīstības pārvaldes vadītājas – amatu Ventspils domē. Lai gan 22. februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu un Ventspils mērs pēc sprieduma nolasīšanas tika apcietināts tiesas zālē, viņam ir tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās – kamēr attiecībā uz Lembergu nav stājies spēkā notiesājošs spriedums. Tiesības kandidēt ir liegtas tad, ja pret personu stājas spēkā notiesājošs spriedums galīgajā instancē. Rīgas apgabaltiesa par pilna sprieduma pieejamības datumu Aivara Lemberga krimināllietā noteikusi 22. jūniju, bet pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

350 miljoni eiro

Kā februārī vēstīja TV raidījums "de facto", tā sauktajā Aivara Lemberga krimināllietā arestētās un tiesas ieskatā konfiscējamās mantas vērtība pirms pāris gadiem lēsta ap 350 miljoniem eiro. Šādu aplēsi esot izdarījusi prokuratūra, balstoties uz arestētās mantas glabātāja Rūdolfa Meroni sniegto informāciju. Precīza mantas šodienas vērtība nav zināma. Bet Rūdolfs Meroni no mantas glabāšanas pienākuma jau ir atcelts, un Valsts policijā notiek izmeklēšana par arestētās mantas izšķērdēšanu un piesavināšanos. Tiesa uzticēja mantu no Meroni pārņemt Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai, kurai tā arī nav izdevies iegūt kontroli pār Lemberga lietā arestētājiem aktīviem.

Skaidrs gan, ka krimināllietā, kurā apsūdzēts Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs un kādreizējais Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis, tiesas piemērotās aktīvu konfiskācijas ir lielākās Latvijas vēsturē. Nolasot spriedumu Aivara Lemberga lietā, tiesnese paziņoja, ka nolemts konfiscēt arī viņa īpašumu "Vecupes" Puzes pagastā, kas ir Lemberga dzīvesvieta.

Aivara Lemberga muiža Puzē

22. februārī, Rīgas apgabaltiesai nolasot spriedumu Aivara Lemberga lietā, tiesnese paziņojusi, ka nolemts konfiscēt arī viņa īpašumu Puzes pagastā, kas ...

gallery icon
53

Skaidri gan zināms bija tas, ka šis plaši aprakstītais 60 hektāru lielais īpašums Puzes pagastā Lembergam taču nemaz nepieder. 1996. gadā viņš to dāvāja saviem bērniem Līgai un Anrijam, bet Līga 2011. gadā savu pusi notirgoja vīram Jānim Austriņam. Tātad vairāk nekā 60 hektāru lielais īpašums, kurā ir deviņas būves, uz pusēm pieder Lemberga dēlam un znotam. Nu konfiscēt tātad varēs tika to īpašuma pusi, kas pieder Anrijam Lembergam. Sešus nekustamos īpašumus gan lemts Lembergam konfiscēt – "Ventas", "Dzintarkalnus" un "Ceļmalas" Ventspils novada Puzes pagastā, "Vēras" un "Drostaliņas" Ventspils novada Ugāles pagastā, kā arī ēku ar zemi Ojāra Vācieša ielā 31 Rīgā, pie Māras dīķa.

Tāpat tiesa lēma Aivaram Lembergam konfiscēt automašīnas "Opel Tigra" un "VW Caddy", motorlaivu "Sea Doo Utopia 205", piekabi laivas transportēšanai un vēl vienu piekabi, kā arī bezskaidru naudu 236 732 eiro apmērā, kas šobrīd glabājas prokuratūras speciālajā depozītu kontā, proti, 133 190 eiro, 122 364 ASV dolārus (100 744 eiro), 2388 britu mārciņas (2764 eiro) un 350 Zviedrijas kronas (34 eiro). Konfiscētas tiks arī divas dzeltena metāla aproču pogas ar tumši sarkanu akmeni un 75 Latvijas Bankas izdotas monētas 100 latu nominālvērtībā katra (10 672 eiro nominālvērtībā kopā). Konfiscēs arī Lemberga vērtspapīrus un privatizācijas sertifikātus, kas atrodas likvidējamajā AS "Latvijas Krājbanka", kā arī nelielu skaitu AS "Latvijas kuģniecība", AS "Ventspils nafta" un AS "Latvijas Krājbanka" akciju.

Kur ir 85 miljoni?

Anrijam Lembergam lemts konfiscēt vairāku nekustamo īpašumu domājamās daļas, kā arī tirdzniecības centru Tobago Ventspilī, kurā, apsūdzības ieskatā, ieguldīti noziedzīgi iegūti līdzekļi, kā arī uzņēmumu "Barlette Investment Corporation", "Selda Resources Inc". un "Gradale Business Corp." finanšu līdzekļus 85 miljonu dolāru apmērā, kuri atrodoties uzņēmumu bankas kontos Luksemburgas bankā "V. P. Bank". Lietas prokurors gan Latvijas Televīzijai bija atzinis, ka pārliecības par šīs naudas esamību nav. “Šie dati mums netika atsūtīti pirmstiesas izmeklēšanas laikā, tieši par šiem 85 miljoniem dolāru, bet lēmums tāds tika pieņemts, jo bija informācija, ka nauda tur varētu būt, bet apstiprinājumu nesaņēmām. [..] Ja tiesas spriedums stāsies spēkā tādā versijā, kā ir šobrīd, tad attiecīgi arī skatīsies, ir tur ko konfiscēt vai nav,” sacīja prokurors Aivis Zalužinskis.

Tāpat Anrijam Lembergam tiks konfiscētas vairāku uzņēmumu pamatkapitāla daļas, piemēram, 500 000 pamatkapitāla daļu uzņēmumā SIA "LSF Holdings" 710 000 eiro apmērā, kā arī "L.V.K." kapitāla daļas 192 749 eiro apmērā un "VB Holdings" kapitāla daļas par 711 eiro. Pirmās instances tiesa arī lēmusi konfiscēt Anrijam Lembergam piederošos finanšu līdzekļus par kopējo summu 255 614 eiro, kas pienākas no "VB Holdings". Ja spriedums stāsies spēkā, tad Anrijam Lembergam konfiscēs arī vairāk nekā 50 nekustamos īpašumus, kuri pārsvarā atrodas Ventspils novada teritorijā.

Kas cietumā garšo un negaršo

Lembergs, par to, kā aiz restēm klājas, itin detalizēti izklāsta savās vēstulēs, ko pēcāk publisko viņa sieva Kristīne.

Vēstulēs Lembergs ne tikai apliecina, ka skumst pēc ģimenes, bet cita starpā arī detalizēti atklāj sadzīves grūtības un priekus. Ventspils mērs, kurš līdz tam nevarēja sūdzēties par trūcīgu dzīvi, tagad ir spiests pārtikt no pavisam vienkāršajām cietuma maltītēm, kā arī produktu klāsta, kas pieejams cietuma veikalā. Spriežot pēc rakstītā, maltīšu plānošana daudz nodarbina politiķa prātu. “Rīt man piegādās 55 preču nosaukumu visvisādus sīkumus. Būs praktiski viss, ko vajag.... švakākais gaļa. Konservi, kūpinājumi – cūkgaļas. Desas ir... Labāk neņemu. Pasūtīju liellopu aknu pastēti. Kopā ar pasūtīto rupjmaizi – pagaršošu,” sievai raksta Lembergs. Vēl viņš vēsta: “[..] līdz 7.00, kad atnes brokastis, šoreiz ar’ tā bija mannas putra, ar pašām mazākajām šķērītēm pusstundu griezu redīsus. Par cik brīvas bļodiņas nav, tās ir tikai divas metāla, nerūsējošā tērauda, tad redīsu salātus gatavoju te uz vietas nopirktā plastmasas krūzē. Tās nopirku divas. No rīta, tā ir vienīgā reize dienā, kad saņemu tēju. Tāpēc to lej gan metāla krūzē, gan brīvajā bļodā. Tēja saldināta, melnā. Visu dienu krūzē puse kroņa tējas, tad tējas maisiņš un vārošs ūdens, daļēji krāna, daļēji pirktais. Krāna ūdens negaršīgs, cauri sit hloru. Ar Ventspili nesalīdzināt! Nabaga rīdzinieki, viņi pat nezina, ka krāna ūdens var būt dzerams, garšīgs. Veikalā nav jāpērk.”

Lembergs jau iemanījies cietuma maltīti papildināt ar to, kas pašam ir pa rokai, tāpēc šad tad pat izdodas atsauksmēs par ēsto uzrakstīt kādu labāku vārdu. “Pusdienās griķu biezputra ar mērci (miltu), kurai klāt daži sīki gabaliņi aknu, zupa: kartupeļi, kartupeļi, kartupeļi. Salātus ar tām pašām šķērītēm sagriezu, sakniebu. Olīveļļa, sāls, pipari, un pieliku arī klāt mārrutkus. Sanāca labi. Pietika, vēl pāri palika.”

12 gadi: Aivars Lembergs tiesas zālē un ārpus tās

Rīgas apgabaltiesa lietu, kurā apsūdzēti Aivars un Anrijs Lembergi, kā arī Ansis Sormulis, paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. ...

gallery icon
92

Tāpat viņš sācis ilgoties pēc produktiem, ko savulaik varēja baudīt mājās. “Jūtu ar degunu un garšas kārpiņām (“mājas”) desu garšu. Kaifojiet! Tas arī ir priekšvēstnesis pavasarim. Lai Martins iedod Artūram spiningu, koridorā piesliets, lai dīķī nocopē kādu skaistu foreli. Apēdiet! Veselīgi!” – sievu mudina Lembergs. Spriežot pēc vēstuļu satura, arī Kristīne Lemberga, rakstot vīram, paudusi raizes par ēšanas jautājumu, uz ko viņš atbildējis, lai sieva nesatraucas. “No dārzeņiem es ēdu katru dienu papriku, pētersīļus! Tu jau zini, ka tie man negaršo. Bet vērtīgi, tāpēc ēdu. Kamēr nesapuva dilles, arī lietoju katrā ēdienreizē. Tad katrreiz šķipsniņa jūras zāles. Apelsīni, greifrūti, āboli, kivi. Jā, katru dienu laba olīveļļa. Putras ēdu labprāt. Zivis tomātu mērcē. Siļķe mazsālīta eļļā. Plūmes, šokolāde. Pat ja varētu ēdienu sūtīt, nevajaga.”

Pēcāk viņš turpina aprakstīt ēdienu, kas pienākas ieslodzītajiem. “Zupa. Kartupeļi ar kāpostiem, kāda šķipsniņa vistas. Kartupeļus neēdu, izlasu. Pārējo – opā – ir! Otrajā zirņu putra, kur zirņi izšķīduši, bet garša ir, klāt kartupeļi – neēdu, un aknas, mazliet, un mazliet ēdu. Salāti. Kroņa – kāposti, pats pieliku ķiplokus, sīpolus sagriezu ar mazmazītiņām šķērītēm. Pētersīļi, jūras zāle. Olīveļļa. Pilnīgi pietika. Par cik es uz šādu ēdienkarti esmu noskaņojies, ir ok. Beigās kafija ar pienu, klāt kaltētas plūmes.”

Bet to, kāpēc Šlesera dēli ir bagātāki par tēvu un ko pārvalda Šķēles ģimene, lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!