foto: Pixabay.com
Divi vecāki atteikušies no 500 eiro atbalsta
Sabiedrība
2021. gada 1. aprīlis, 06:16

Divi vecāki atteikušies no 500 eiro atbalsta

Jauns.lv

Vecāki ļoti gaidīja vienreizējo atbalstu par katru bērnu, tā secina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), norādot - tomēr divi vecāki uzrakstījuši iesniegumu, ka atsakās.

VSAA preses sekretāre Iveta Daine portālam Jauns.lv skaidroja, ka aģentūra vecākiem atbalsta summu pārskaitīja, jo to paredz likums: "VSAA nevar nepārskaitīt - konkrētie vecāki tika informēti, ka var atskaitīt atpakaļ, bet to neizdarīja."

Vecāku iesniegumi, ka atsakās no atbalsta, saistīti ar emocionāliem iemesliem, ko aģentūrā plašāk atturējās komentēt.

Daļa ģimeņu 500 eiro saņems vēlāk

Līdz 30.martam VSAA izmaksājusi 500 eiro atbalstu par 368 124 bērniem, un izmaksa turpināsies.

Pēc 31.marta 500 eiro atbalstu vēl individuāli piešķirs, ja pēc šī datuma tiks  piešķirts ģimenes valsts pabalsts vai bērna kopšanas pabalsts par periodu no 1.marta, jo cilvēks nav pieprasījis vai aizmirsis pieprasīt.

Tāpat 500 eiro atbalstu vēl piešķirs, ja sieviete saņem maternitātes pabalstu, bērns piedzimis līdz 6.aprīlim un par šo bērnu pēc 31.marta pieprasīs bērna kopšanas pabalstu. Piešķirot bērna kopšanas pabalstu, piešķirs 500 eiro.

Atbalstu izmaksās vēlāk arī tad, ja bijusi iesaistīta bāriņtiesa un vienam no vecākiem no 1.marta apturēta pabalsta izmaksa. Kad VSAA saņems Bāriņtiesas lēmumu par to, kuram vecākam pienākas VSAA pabalsti, tad arī piešķirs un izmaksās 500 eiro.

Daudzi vecāki nesaņēma ģimenes valsts pabalstu

Daine skaidroja, ka viens no galvenajiem nosacījumiem, lai būtu tiesības saņemt 500 eiro atbalstu, ir fakts, ka persona saņem ģimenes valsts pabalstu.

Problēma, ar kuru VSAA saskārās, tiklīdz vecāki uzzināja, ka tiks piešķirts šis atbalsts par bērnu – daudzi vecāki nebija izmatojuši savas tiesības pieprasīt ģimenes valsts pabalstu un tādēļ šo pabalstu nesaņem.

Citi vecāki ģimenes valsts pabalstu bija pieprasījuši, bet nebija pamanījuši, ka jau ilgāku laiku to nesaņem – kādā brīdi mainījuši kredītiestādes kontu, bet jauno konta numuru aizmirsa paziņot VSAA.

Tādēļ martā VSAA saņēma gan ļoti daudz jaunu iesniegumu no vecākiem par ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu, gan informāciju par jauno bankas kontu, kurā ieskaitīt pabalstu un atbalsta maksājumus. Tikai pēc šo iesniegumu izskatīšanas bija iespējams lemt par 500 eiro piešķiršanu.

Vecāki strīdas, kuram tiesības uz 500 eiro

Tāpat vecāki sāka risināt savus strīdus par to, kurš audzina bērnu, līdz ar to, kuram no vecākiem ir tiesības uz 500 eiro. VSAA saņēma bāriņtiesu informāciju par nepieciešamību apturēt pabalstu izmaksu, līdz bāriņtiesā tiks noskaidrota persona, kurai uz tiem ir tiesības.

Daine norādīja - ja kādam ir neskaidrības par savu situāciju vai arī nav saņemts 500 eiro atbalsts, kaut ir uz to tiesības, aicina sazināties ar VSAA.

Izmaksā vienreizēju atbalstu

Jauns.lv jau ziņoja, ka politiķi vienojas krīzes laikā par katru bērnu ģimenēm izmaksāt 500 eiro pabalstu. Šādu summu piešķīra arī par institūcijās esošiem bērniem. Savukārt seniori saņems 200 eiro atbalstu.