foto: Vida Press
Latvijas visarionieši pieprasa sava garīgā līdera atbrīvošanu, kurš jau pusgadu smok Krievijas cietumā
Visarioniešu sektas garīgais līderis Visarions (laicīgajā vārdā – Sergejs Torops) jau pusgadu atrodas aiz restēm.
Sabiedrība
2021. gada 26. marts, 06:16

Latvijas visarionieši pieprasa sava garīgā līdera atbrīvošanu, kurš jau pusgadu smok Krievijas cietumā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms pusgada – pērnā gada 22. septembrī - Krievijas likumsargi veica iebrukumu Pēdējās Derības draudzes Saules pilsētā Krasnojarskas novadā un arestēja reliģiskās kopienas vadītāju Visarionu (laicīgajā vārdā - Sergeju Toropu) un divus viņa tuvākos līdzgaitniekus – Vadimu Redkinu un Vladimiru Vederņikovu, viņus apsūdzot savu piekritēju psiholoģiskā, fiziskā un materiālā paverdzināšanā un izmantošanā. Jauns.lv skaidro, kā šo mēnešu laikā pavirzījusies Visariona lietas izmeklēšana. Reliģiskos līderos vaino arī taigas mežu izciršanā.

Bijušais milicis Visarions jeb Sergejs Totrops savu sektu nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā un šo gadu laikā Sibīrijas mežos, Krasnojarskas novadā (centrs – Petropavlovkas ciems), izveidoja savu sekotāju Saules jeb Rītausmas pilsētu, uz kurieni devās tūkstošiem “jaunizceptā” Jēzus Kristus reinkarnācijas, kā to pats par sevi sludināja Visarions, adeptu no visas pasaules, arī Latvijas.

Visariona sektas Saules pilsēta Sibīrijā

Krievijas specdienestu operācijā otrdien, 22. septembrī, Sibīrijā – Krasnojarskas novada Petropavlovkā arestētā destruktīvās Visariona sektas (Pēdējās derības draudzes) līdera, laicīgajā ...

gallery icon

Pērnruden Krievijas spēka struktūras iebruka Visariona piekritēju pilsētā un viņu arestēja kopā ar tuvākajiem līdzgaitniekiem, viņus vainojot savu locekļu novešanā līdz pašnāvībai, psiholoģiskā un fiziskā paverdzināšanā.

Kā apgalvoja visarioniešu līderu aizturētāji – ar dažādu reliģiju miksli apsēstie “vienkāršie visarionieši” dzīvoja teju vai šausmīgākā vergu stāvoklī, kamēr kopienas vadītāji baudīja greznību, iedzīvojoties no savu sekotāju ziedojumiem un īpašumu atsavināšanas.

Vienlaikus pastāv vēl kāda versija – Saules pilsētas līderi esot nodarbojušies ar nelegālu mežistrādes biznesu Sibīrijas taigā. Visarioniešu vadošā trijotne joprojām atrodas ieslodzījumā un gaida oficiālās apsūdzības un tiesas prāvas.

Jaunā Jēzus Kristus šaustīšana – neatgriezeniska kļūda

Pusgada “jubilejā”, kopš Visarions ar saviem tuvākajiem līdzgaitniekiem atrodas ieslodzījumā Krievijā, Jauns.lv saņēma vairāku visarioniešu – Eiropas Savienības, arī Latvijas, pilsoņu parakstītu atklāto vēstuli, kurā pieprasa savu garīgo līderu atbrīvošanu un apgalvo, ka Krievijas cietumos viņi tiek spīdzināti. Cita starpā, vēstulē teikts:

“2020. gada 22. septembrī mūsu (Visariona Saules pilsētā dzīvojošo ES pilsoņu) dzīvesvietās tika veikta militāra operācija pret civiliedzīvotājiem, izmantojot helikopterus, vairākus desmitus speciālās tehnikas un lielu bruņotu cilvēku skaitu. Šīs grandiozās īpašās operācijas rezultāts bija mūsu garīgā skolotāja Vissariona un divu viņa tuvāko līdzgaitnieku Redkina un Vederņikova arests.

Esam pārliecināti, ka visas viņiem izvirzītās apsūdzības ir balstītas uz baumām, spekulācijām un nepatiesu informāciju. (..) Ir arī ierosināta administratīvā lieta pret mūsu reliģisko organizāciju “Pēdējās Derības draudze” ar mērķi to likvidēt. Pilsoņiem (visarioniešiem Saules pilsētā) atņem viņiem oficiāli piešķirto zemi. Pēdējās Derības draudze ir oficiāli reģistrēta reliģiska organizācija Krievijas Federācijas Tieslietu ministrijā, darbojas Krievijas likumdošanas ietvaros un oficiāli pilnvarojusi reģionālās struktūras citās Krievijas pilsētās un vairākās Eiropas valstīs.

Pēdējo divu gadu laikā mūsu dzīvesvietās ir veikti aktīvi izmeklēšanas pasākumi. Nopratināti vairāk nekā 300 cilvēki, tostarp skolēni un pat sākumskolas vecuma bērni, veiktas daudzas kratīšanas un pārbaudes. Plašu pasākumu rezultātā tika identificēti tikai divi iespējamie upuri. Krimināllieta tika ierosināta, pamatojoties uz šo divu cilvēku izteikumiem, kuri Pēdējās Derības draudzi ir pametuši, par viņiem it kā tīši nodarītu kaitējumu veselībai. 

Nežēlīgs fakts bija spīdzināšanas izmantošana pret Vederņikovu, lai panāktu, ka viņš brīvprātīgi atzīst savu iespējamo vainu”.

foto: Vida Press
Viens no Pēdējās Derības baznīcas līderiem – Vadims Redkins savu draudzi no cietuma apsveicis ar zoroastriešu Jauno gadu.

Visariona mācības piekritēji no Eiropas Savienības informē: “Krasnojarskas teritorijas dienvidos atrodas unikāla garīgā un ekoloģiskā kopiena, kas pastāv apmēram trīsdesmit gadus un ir viena no lielākajām pasaulē. Daudznacionālas kopienas mierīgas līdzāspastāvēšanas ideju apliecina fakts, ka tajā dzīvo cilvēki ne tikai no Krievijas, bet arī no Beļģijas, Zviedrijas, Vācijas, ASV, Kubas, Bulgārijas, Baltkrievijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Moldovas un citām valstīm.

Kopiena īpašu uzmanību pievērš bērnu audzināšanai un izglītošanai. Šim nolūkam reģistrētas privātas skolas, kurām tika izsniegta valsts akreditācija, kur papildus vispārējās izglītības priekšmetiem ir arī papildu izglītības programmas: pasaules redzējuma stundas, dažādi sporta, dziedāšanas, dejošanas, amatniecības un citi pulciņi.

Kopienas locekļi ir veģetārieši, nesmēķē, nelieto alkoholu un nelieto neķītru valodu. Tas viss kopumā rada noturīgu, nekonfliktu, psiholoģiski stabilu sociālo vidi, kurā cilvēki ir laimīgi ar ticību nākotnei, kur sievietes nebaidās dzemdēt daudz bērnu, un bērniem ir iespēja augt harmonijā ar dabu un sabiedrību”.

Atklātās vēstules nobeigumā ES visarionieši Visariona arestu salīdzina ar notikumiem pirms diviem tūkstošiem gadiem, kad krustā tika šaustīts Jēzus Kristus un “cilvēce izdarīja neatgriezenisku kļūdu”.

Visariona “apustuļus” sloga karcerī

Tikmēr Krievijas kazemātos sēdošie Pēdējās Derības draudzes līderi tiek pakļauti stingra režīma uzraudzībai, kuru piemēro pret īpaši nepakļāvīgiem arestantiem.

Tā pirms nedēļas 14 dienu karceri nopelnīja Vadims Redkins. Viņa advokāti ziņo: “Pats apsūdzības raksts (par nosūtīšanu uz izolatoru) Redkinam tika nolasīts ne līdz galam. Rīkojuma kopija netika izsniegta, tāpēc disciplinārsoda piemērošanas iemesls nav zināms”.

Savukārt mēneša sākumā karcerī nokļuva otrs Visariona tuvākais līdzgaitnieks – Vederņiokovs. Viņa advokāts apgalvo, ka visarionietis izolatoru nopelnījis par to, ka viņš, dodoties pastaigā un velkot cimdu, neesot turējis rokas aiz muguras.

Cik noprotams, ne viens ne otrs nezaudē savu ticības garu. Atklātībā nesen nonākusi Redkina cietumā rakstīta atklātne, kurā visiem tiek novēlēts laimīgs Jaunais gads pēc zoroastrisma kalendāra, kas iesākas ar pavasara saulgriežiem:

foto: Facebook
Viens no Visariona vadītās baznīcas “apustuļiem” Vadims Redkins savus sekotājus no cietuma apsveic Jaunajā gadā pēc zoroastrisma kalendāra.

“Pavasaris nāk! Pavasara ceļš! 22. martā tas jau ir klāt! Tieši šajā dienā tiek svinēts Jaunais gads. Dabiski pamatots Jaunais gads. Vispamatotākais. Diena ir vienāda ar nakti. Gaismas ir vairāk. Un arī es uz to ceru. Spēku jums! Sirdsmieru un pārliecību!”

Visarioniešu vajāšanu saista ar taigas izciršanu

foto: Vida Press
Pastāv aizdomas, ka Visariona kopiena esot nodarbojusies ar nelikumīgu taigas mežu izciršanu, un draudzes līderu aizturēšanai esot visai maz sakara ar reliģisku darbību, pāri visam – bizness.

Tikmēr Krievijas prokuratūrā un tiesās gatavojas vairākas prāvas pret Pēdējās Derības draudzi: ne tikai par nelikumīgu reliģisku darbību, kas novedusi pie traģiskām sekām, bet arī biznesa afērām.

Piemēram, 21. aprīlī pirmās instances tiesa skatīs Krasnojarskas apgabala Mežsaimniecības ministrijas prasību pret visarioniešiem par meža zemes izmantošanas līguma laušanu. Tas nozīmē – ja tiks apmierināta ministrijas prasība, tad Visariona kopiena ar visu Saules pilsētu tās pašreizējā teritorijā būs jālikvidē. Novada Mežsaimniecības ministrija uzskata, ka visarionieši nelikumīgi uz meža zemes uzbūvējuši celtnes, kas nav paredzētas reliģiskai darbībai un piesārņojuši teritoriju. 

Diezgan negaidīti Visariona aizstāvībai pievērsies Krasnojarskas apgabala pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Marks Deņisovs. Kā zināms, Krievijā visas valstiskās struktūras (arī cilvēktiesību jomā) tomēr seko “Kremļa vadošajai līnijai”. Deņisovs Krasnojarskas apgabala likumdevēju sanāksmē uzstājās ar visnotaļ emocionālu uzrunu, kurā teica:

“Krimināllietu pamatā parasti ir kāds nozieguma materiāls, rezultāts - līķis, ievainojums, materiālie zaudējumi un tamlīdzīgi. Bet dažreiz visa pamatā ir kādas augsta ranga personas viedoklis un pavēle par katru cenu atrast vismaz kaut ko (nelikumīgu). Šai (Visariona) gadījumā pēc gada rūpīga darba un simtiem pratināšanu bija iespējams atrast tikai divus upurus. Vienam ir miega traucējumi, otram - trauksmes sindroms. Esmu pārliecināts, ka laiks šajā lietā visu noliks savās vietās.”

Tai pašā laikā arī pastāv cita versija, ka vēršanās pret Visariona kopienu saistīta ar nežēlīga biznesa interesēm, kurā naudu pelna uz Sibīrijas mežu izciršanu. Nedēļu pirms Visariona baznīcas līdertrijotnes aresta par daudzu miljonu kukuļu pieprasīšanu tika arestēts Krasnojarskas apgabala mežsaimniecības ministrs Dmitrijs Maslodudovs.

Pēc Maskavas laikraksta “Kommersant” ziņām Visariona kopienas vadībai varētu būt draudzīgas attiecības ar Maslodudovu, kurš ar reliģisko kopienu bija vienojies par nelikumīgu ciedru priežu izciršanu un izmantošanu. Pēdējās Derības draudzes vadītāji gan kā individuāli uzņēmēji uzpirka kokmateriālus, gan izcirta taigas mežus. Daudzi Saules pilsētas iedzīvotāji bez reģistrācijas, nemaksājot nekādus nodokļus, nodarbojās ar mežizstrādi. Turklāt visarioniešu vadītie mežsaimniecības uzņēmumi uzvarēja dažādos iepirkumos, no kuriem ienesīgākie bija par 29. Pasaules ziemas Universiādes norises nodrošināšanu Krasnojarskā.

Viens no Pēdējās Derības draudzes līderiem esot liela celtniecības uzņēmuma vadītājs, kas būvē pirtis un augstākās klases lauku mājas, kuru izmaksas ir no 10 miljoniem rubļu (no 110 000 eiro), kurās pašlaik dzīvo daudzi Krasnojarskas apgabala vadītāji.

Apcietinājumu pagarina līdz 15. aprīlim

Janvāra vidū Novosibirskas Centrālā rajona tiesa pagarināja Sergeja Toropa (Visariona) un viņa līdzgaitnieku paturēšanu arestā līdz 15. aprīlim, vēsta Krievijas ziņu aģentūra “Interfax”.

Decembra sākumā Visarionam veica tiesu medicīnisko-psihiatrisko ekspertīzi. Neoficiāla informācija liecina, ka viņš jau reiz ārstējies psihiatriskajā slimnīcā no alkoholisma. Pārējiem diviem apsūdzētajiem psihiatriskā ekspertīze vēl tiekot veikta, tās rezultāti publiski nav paziņoti.

Toropu, Vederņikovu un Redkinu pērnā gada septembrī apcietināja, pamatojoties uz apsūdzībām saskaņā ar Krievijas Federācijas Kriminālkodeksu, kas paredz sodu par “reliģiskas apvienības izveidošanu, kuras darbība ir saistīta ar vardarbību pret pilsoņiem, nodarot smagu miesas bojājumu divām vai vairāk personām”.

Pērnruden Krasnojarskas apgabala prokuratūra iesniedza prasību izslēgt no vienotā Krievijas valsts juridisko personu reģistra Pēdējās Derības draudzi jeb baznīcu, jo tās darbība apdraud sabiedrības intereses un valsti, aizskar pilsoņu personību, tiesības un brīvības, un nodara kaitējumu pilsoņu morālei un veselībai. Arestēti arī visi Toropam, Redkinam un Vederņikovam piederošie īpašumi.