foto: LETA
Vai bankomāti "izturēs" 500 eiro vienreizējā atbalsta izmaksāšanu vecākiem?
Skaidrojam, vai bankas ir gatavas iespējamai lielākai interesei izņemt skaidro naudu laikā, kad tiek izmaksāti vienreizējie 500 eiro atbalsti.
Sabiedrība
2021. gada 22. marts, 19:11

Vai bankomāti "izturēs" 500 eiro vienreizējā atbalsta izmaksāšanu vecākiem?

Jauns.lv

Reģionos uz vienu pašvaldību mēdz būt viens bankomāts, savukārt skaidras naudas pieejamība ikdienā ir būtisks faktors. Interesējamies, vai apjomīgajai atbalstu izmaksāšanai ģimenēm, kurās ir bērni, ir gatavas bankas, kas uztur reģionu bankomātus.

Pagājušajā nedēļā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) veica pirmo no kopumā trim pārskaitījumiem, sākot izmaksāt vienreizējo 500 eiro atbalstu par katru bērnu.

Valsts kase Latvijas ģimenēm jau pirmajā dienā vien pārskaitīja kopumā 62 320 000 eiro. Nākamā atbalsta izmaksāšana notika 19. martā, savukārt trešais atbalsta maksājums ir paredzēts 22. vai 23. martā.

Kopumā vienreizējais atbalsts tiks izmaksāts par 363 320 bērniem.

Ņemot vērā naudas pieplūdumu, kas daudzas saimes piemeklēs teju vienlaicīgi, būtiski zināt, vai tie, kuri līdzekļus pēcāk lūkos izņemt skaidrā naudā, to varēs izdarīt tuvumā pieejamajos bankomātos.

Rīgas kafejnīcas un krodziņi Covid-19 ierobežojumu dīkstāves klusumā

Nevarētu teikt, ka Rīgas bāru un krogu kartē pietrūkst daudzveidības, taču Covid-19 pandēmijas laikā tos visus vieno pulcēšanās ierobežojumu dēļ ...

gallery icon
121

Bankas ir gatavas lielākai aktivitātei

“SEB bankas” Privātpersonu komunikācijas vadītāja Jeļena Novaka Jauns.lv informēja, ka bankomātu uzpilde tradicionāli tiek plānota, ņemot vērā vairākus faktorus, piemēram, algu dienas, bankomātu limitus, atrašanas vietu, pilsētas svētkus utt.

“Arī šoreiz pabalsta izmaksa, un potenciāla naudas izņemšana ir ieplānota. [...] Vēlamies uzsvērt, ka operatīvi reaģējam, ja bankomātos nav pieejama nauda izmaksai, uzpildot tos. Vēl jāatgādina, ka “SEB bankas” klienti var bez komisijas izņemt skaidru naudu arī “Swedbank” bankomātos. Turklāt dažās vietās, kur nav pieejams bankomāts, ir iespējams izņemt skaidru naudu arī tirdzniecības vietu kasēs. Veicot pirkumu, banknotēs vai monētās iespējams izņemt līdz 100 eiro,” pauda bankas pārstāve.

Šobrīd “SEB bankas” tīklā ir 118 naudas izmaksas bankomāti un 91 naudas iemaksas/izmaksas bankomāti. Drošības apsvērumu dēļ banka nevar sīkāk komentēt bankomātos pieejamās naudas apjomu.

Savukārt “Swedbank” Mediju attiecību vadītājs Jānis Krops sīkāk paskaidro, ka bankomātos pieejamos skaidras naudas līdzekļus uzrauga bankomātu monitoringa sistēma, kas brīdina par skaidras naudas atlikuma samazināšanos, lai inkasācijas dienests varētu paspēt aizbraukt un papildināt bankomātu, kamēr tas vēl nav pilnībā iztukšots.

“Protams, ja pēkšņi novērojama strauja interese par lielāku naudas summu izņemšanu, arī risks, ka bankomātus varētu nepaspēt laikā uzpildīt, ir augstāks. Tomēr tad jābūt arī citām apstākļu sakritībām – piemēram, milzīgam pieprasījumam teju visos Latvijas reģionos izvietotajos bankomātos, kas varētu fiziski apgrūtināt inkasentu spēju apkalpot uzreiz visus, vairāk nekā 370 “Swedbank” bankomātus Latvijā,” stāsta bankas runasvīrs.

Protests pret Covid-19 ierobežojumiem Rīgā 2021. gada 20. martā

2021. gada 20. martā Rīgas centrā apmēram 100 cilvēku pulcējas Brīvības pieminekļa laukumā, lai protestētu pret Covid-19 ierobežojumiem.

gallery icon
45

Biežāk naudu liedz izņemt tehniska ķibele, nevis banknošu trūkums

Krops gan piemin, ka bieži vien cilvēkiem, kas vēlas izņemt naudu, bet tas neizdodas – rodas priekšstats, ka bankomātā pašlaik vairs nav pieejami skaidras naudas līdzekļi.

“Patiesībā biežākais iemesls, kāpēc bankomāts pēkšņi pārtraucis izsniegt skaidro naudu, ir tā saucamais “naudas sasprūdums”. Īpaši bankomātos, kuros ir gan naudas izmaksas un iemaksas funkcija. Mēdz gadīties, ka, iemaksājot skaidro naudu, ir atstāta kāda saspraude vai starp banknotēm ir ieķērusies kāda uzlīme, līmlapiņa, kas var nobloķēt bankomātu un uz laiku padarīt to nepieejamu. Tad protams bankomāta darbības atjaunošanai ir nepieciešama tehniskā apkope, kuras veikšanai nepieciešams laiks, kamēr ierodas tehniskais personāls. Šajā brīdī parasti mēdz arī rasties maldīgs priekšstats, ka bankomātā beigusies skaidrā nauda, lai gan bankomātā līdzekļi ir, tikai to tehniskā izsniegšana uz laiku kļuvusi nepieejama,” stāsta “Swedbank” pārstāvis.

Savukārt bažām par tehniskā dienesta spēju arī ārkārtas situācijās reaģēt uz lielāku pieprasījumu pēc skaidrās naudas bankomātos, neesot pamata.

“Swedbank” ir ilgstoša sadarbības pieredze ar inkasācijas uzņēmumu “Brink’s” (iepriekš “G4S”), turklāt, kā atminamies, “Swedbank” ne reizi vien ir saskārusies ar ļaunprātīgu baumu izplatīšanu par bankomātos pieejamo līdzekļu pieejamību, kas radīja klientiem paniku un vēlmi izņemt pēc iespējas ātrāk un vairāk skaidrās naudas. “Swedbank” un “Brink’s” līdz šim ir spējusi tikt galā ar šādām ārkārtas situācijām un nodrošinājusi skaidras naudas pieejamību gan saviem, gan arī citu banku klientiem,” pauž Krops.

Kas jāzina par vienreizējo 500 eiro atbalstu:

Vienreizējais 500 eiro tiek piešķirts vienam no bērna vecākiem, kurš saņem kādu no šiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) piešķirtajiem pabalstiem - bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

Šī atbalsta mērķis ir sniegt atspaidu vecākiem, kas ir spiesti ieguldīt ārkārtīgi lielu resursus, lai, nezaudējot darbu, spētu apvienot darba pienākumus un bērnu izglītošanu.

Nauda domāta arī dažādu citu papildus izdevumu segšanai, ko radījusi ārkārtējā situācija. Tādējādi valsts īsteno pienākumu, savu iespēju robežās, nodrošināt atbalstu krīzes pārvarēšanai.

500 eiro par katru bērnu VSAA ieskaitīs automātiski kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā, kurā persona saņem ikmēneša attiecīgo pabalstu. Bet tas var nenotikt ierastajā pabalsta izmaksas datumā.

Par katru bērnu VSAA veiks atsevišķu maksājumu. Piemēram, ja personai ir trīs bērni, tad trīs reizes kontā ieskaitīs 500 eiro. Var atšķirties datumi, kad nauda ienāks kontā – var būt tā, ka par vienu bērnu maksājums tiks saņemts vienā dienā, par pārējiem nākamajā.

Tas tāpēc, lai varētu nebūtu kļūdu atbalsta piešķiršanā. No informācijas sistēmas viedokļa, atbalsts tiek piešķirts katram bērnam, piemeklējot personu, kura par šo bērnu saņem atbilstošo pakalpojumu.

Jo var būt situācijas, ka, piemēram, par vienu bērnu pabalstu saņem māte, bet par otru – tēvs.

Ņemot vērā, ka pabalstu saņēmēji var mainīties arī ārkārtējās situācijas laikā, šādi tiks nodrošināta kontrole, lai dažādiem saņēmējiem ar laiku netiktu piešķirts atkārtots atbalsts par vienu un to pašu bērnu. Līdz ar to, tiks veidoti individuāli maksājumi par katru bērnu.

Atbalsts paredzēts par visiem bērniem vecumā līdz 15 gadiem un no 15 līdz 20 gadu vecumam tiem, kuri mācās, un arī par bērniem, kuri piedzims līdz pašlaik noteiktajām ārkārtējās situācijas beigām – 6. aprīlim.

Par bērniem, kas dzimuši tikko vai piedzims līdz ārkārtējās situācijas beigām vecāki atbalstu saņems citos termiņos.

Ja bērna kopšanas pabalsts vai ģimenes valsts pabalsts nav pieprasīts, bet ir tiesības uz to periodā no 2021.gada 1.marta līdz 6.aprīlim, un kāds no bērna vecākiem to pieprasīs vēlāk, VSAA piešķirs attiecīgo pabalstu, vienlaikus piešķirot 500 eiro atbalstu, ko izmaksās 30 dienu laikā.