foto: LETA
Stukāns situāciju ar prokurora Cinkmaņa diplomiem vērtē kā absurdu
Ģenerālprokurors Juris Stukāns
Sabiedrība
2021. gada 19. marts, 09:33

Stukāns situāciju ar prokurora Cinkmaņa diplomiem vērtē kā absurdu

Jauns.lv / LETA

Ģenerālprokurors Juris Stukāns ir neizpratnē par Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes domes lēmumu anulēt prokurora Ulda Cinkmaņa bakalaura diplomu, neanulējot maģistra diplomu.

Intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" Stukāns apstiprināja, ka Ģenerālprokuratūra ir saņēmusi LU lēmumu par Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora Ulda Cinkmaņa bakalaura diploma anulēšanu. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka LU ir anulējusi prokurora bakalaura diplomu, taču viņam ir palicis maģistra diploms.

"Prokuratūras likumā, Tiesu varas likumā un citos likumos ir noteikts, ka, lai persona varētu pretendēt uz amatu, ir jābūt maģistra vai doktora grādam. Maģistra grāds prokuroram ir palicis. Neviens šo jautājumu nav lēmis vai vismaz [diplomu] nav anulējis, līdz ar to formāli pēc likuma viņš [Cinkmanis] atbilst prasībām, nav pamata viņu atlaist no amata," skaidroja Stukāns.

Viņš izveidojušos situāciju vērtēja kā absurdu. "Šeit ir jāskatās kopsakarība, kādā šie diplomi ir savstarpēji saistīti, jo droši vien jebkurš saprot - lai varētu pretendēt uz maģistra grādu, ir nepieciešams iesniegt bakalaura diplomu, un sanāk, ka šis posms izkrīt, bet tajā pašā laikā LU, kura vienīgā var lemt par maģistra grāda anulēšanu, nav to anulējusi, līdz ar to mēs nevaram juridiski pārmest - diploms mūsu rokās ir, un tas ir spēkā esošs," situāciju ar prokuroru Cinkmani skaidroja Stukāns.

Jautāts, vai šajā gadījumā nebūtu jāvērtē arī Cinkmaņa reputācija, kurai prokuroram saskaņā ar likumu ir jābūt nevainojamai, ģenerālprokurors atbildēja, ka tas tiks vērtēts. "Tāpēc šādā aspektā gan šis [LU] lēmums, gan visi šie apstākļi ir nodoti Kvalifikācijas komisijai, un tas tiks vērtēts," apliecināja Stukāns.

Vaicāts, vai prokuratūra lūgs LU izvērtēt arī Cinkmaņa maģistra darbu, ģenerālprokurors atbildēja, ka tas jau tika lūgts, tātad augstskola jau to ir izdarījusi.

Stukāns piebilda, ka tiks vērtēts arī Cinkmaņa pēdējā laikā paveiktais prokurora amatā, tomēr viņš uzsvēra, ka diploma atzīšana par spēkā neesošu nekādā gadījumā nenozīmēs, ka ir atceļami kādi viņa pieņemtie procesuālie lēmumi, jo tie esot pakļauti stingrai kontrolei. "Nevar būt, ka tagad kāda lieta būtu jāpārskata tikai tāpēc, ka prokuroram ir anulēts bakalaura diploms," piebilda Stukāns.

Jauns.lv jau ziņojis, ka LU Juridiskās fakultātes dome pirmdien pieņēmusi lēmumu par Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora Cinkmaņa bakalaura diploma anulēšanu.