foto: LETA
Rebenoka māju pārdod par pasakainu summu, bet – vai ir cerības noķert advokāta slepkavas?
Advokāts Pāvels Rebenoks tika noslepkavots 2020. gada 19. septembra naktī, savās mājās, Langstiņos.
Sabiedrība
2021. gada 19. marts, 06:55

Rebenoka māju pārdod par pasakainu summu, bet – vai ir cerības noķert advokāta slepkavas?

Jauns.lv

Pagājušā gada 19. septembra naktī, savās mājās Langstiņos tika nogalināts zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks. Kopš tās dienas ir pagājis aptuveni pusgads, Valsts policija (VP) ar izmeklēšanas gaitas publisku komentēšanu īpaši neaizraujas, savukārt Rebenoka radi un draugi pieļauj, ka šis varētu kļūt par kārtējo reiz skaļo, taču pakāpeniski aizmirsto un neatklāto noziegumu Latvijā.

Advokāta Pāvela Rebenoka un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavību izmeklēšanā ir vērojams progress – janvāra sākumā medijiem apgalvoja VP priekšnieks Armands Ruks.

Rebenoka slepkavības izmeklēšanu plašāk Ruks tolaik neesot varējis komentēt, lai gan pastāvot “dažādi apstākļi, tostarp, Covid-19 ieviesis savas blaknes”.

“Nestāvam uz vietas, bet progress ir viennozīmīgi,” izteicās VP priekšnieks.

Tobrīd Ruks arī neizpauda, vai joprojām tiek izmeklētas abas iepriekš izvirzītās policijas versijas, proti, ka noziegums varētu būt paveikts laupīšanas nolūkā vai saistībā ar Rebenoka profesionālo darbību.

Par šo visu gan ir ko teikt noslepkavotā advokāta draugam, juristam Mārtiņam Krieķim.

Pēdējā gaitā pavada nogalināto advokātu Pāvelu Rebenoku

2020. gada 26. septembrī Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē notika atvadīšanās no noslepkavotā advokāta Pāvela Rebenoka.

gallery icon
190

Krieķis: “Rebenoka kaimiņi līdz šim nav nopratināti”

“VP tērē resursus, cīnoties ar muļķībām – masku nenēsātājiem, komandantstundas pārkāpējiem un vēl – kamēr iztrūkst adekvāta darba nopietno noziegumu izmeklēšanā,” telefonsarunā ar Jauns.lv apgalvoja Krieķis.

“Cita starpā es esmu ieguvis informāciju no kaimiņiem [Rebenoka kaimiņiem], ka viņi nav pat tikuši nopratināti. Līdz ar to man ir pamatotas aizdomas, ka VP, diemžēl izskata šo te laupīšanas versiju kā galveno, kas noteikti nevar būt, ņemot vērā šīs slepkavības apstākļus. Līdz ar to mans viedoklis ir tāds, ka šī slepkavība diemžēl nekad netiks atklāta,” pauda jurists.

Jautāts, vai pa šo laiku jelkādas aktivitātes, cenšoties skubināt izmeklēšanu, ir veikuši Pāvela Rebenoka draugi un ģimene, Krieķis saka: “Esam darījuši visu, kas mūsu spēkos, iespējās un sakaros. Esam ieguvuši ziņas, ka kriminālajā pasaulē par šo te noziegumu neviens neko nezina. Tas, kā jau es minēju iepriekš, manuprāt, norāda uz to, ka tā ir bijusi pasūtījuma slepkavība, nevis laupīšana, un, ka slepkavības izpildītāji nav vietējie.”

“Ja policija pietiekami analizētu visu informāciju, kas ir viņu rīcībā – materiālus no izņemtajām videonovērošanas kamerām, pieprasītu konkrētajā laika periodā robežu šķērsojušo cilvēku datus un salīdzinātu tos ar videonovērošanas kamerās fiksēto, varbūt kaut kas būtu pavirzījies uz priekšu,” piebilst jurists.

Par nolaupīto pulksteņu meklēšanu Orenburgā, Krievijā

Runājot par versiju saistībā ar laupīšanu, Krieķis arī komentē pagājušā gada oktobrī izskanējušo, proti, ka saraksts ar Pāvelam Rebenokam nolaupītajiem dārgajiem pulksteņiem no VP puses līdz Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm Orenburgas apgabalā.

foto: Ekrānuzņēmums
Fragments no Krievijas tiesībsargājošo iestāžu rīcībā nonākušā saraksta.

VP tolaik nekomentēja, kādēļ nolaupītā manta tiek meklēta Krievijas dienvidos, pamatojot, ka tas varētu kaitēt izmeklēšanai.

Krieķis uzskata, ka incidents ar pulksteņu sarakstu Orenburgā varētu būt skaidrojams ar apgabala likumsargu kļūdu. Viņaprāt, stāsts esot pavisam vienkāršs: “VP ir aizsūtījusi Krievijas kolēģiem informāciju par šiem pulksteņiem, Krievijā saraksts izsūtīts visiem reģioniem un Orenburgas apgabalā pieļauta kļūda, publicējot šo sarakstu tā vietā, lai apstrādātu saņemto informāciju ar adekvātām operatīvā darba metodēm. Muļķīgi izrīkojās vietējā policija, es tā teiktu.”

Necer uz lietas virzību, kamēr nemainīsies valdība

Runājot par nolaupītajiem rokaspulksteņiem, Krieķis gan piebilst, ka starp tiem bijuši tik ekskluzīvi un reti eksemplāri, ka tos praktiski nemaz nav iespējams pārdot kādam tālāk.

“Būtiski, ka pēdējais pulkstenis, ko Pāvels pirka, tobrīd bija ļoti jauns modelis. Tādu pārdot uzreiz tālāk nebūtu loģiska rīcība, kas radītu aizdomas potenciālajos pircējos, kaut vai par to, cik autentisks, īsts ir šis pulkstenis,” piebilda noslepkavotā advokāta draugs.

Jautāts, vai, cenšoties veicināt Rebenoka lietas izmeklēšanu, ir ieplānotas kādas aktivitātes un iniciatīvas, Krieķis pauda: “Es domāju, mēs to varēsim izdarīt tikai pēc šīs valdības maiņas. Varbūt tad kaut kas notiks. Pašlaik es reāli neredzu – Dievs dod, ka es kļūdos –, bet es neredzu, ka pašlaik būtu iespējams reāls progress šajā jautājumā. Es jau būtu priecīgs, ka šajā sakarā es kļūdos. Man ir būtiski, lai tiek sodīti tie, kuri šo noziegumu pasūtīja. Galvenais ir pasūtītāji, nevis izpildītāji, jo tas kā viņi noslepkavoja Pāvelu – tas nav normāli. Slepkavība bija ļoti nežēlīga.”

Jauns.lv vērsās pie VP ar lūgumu informēt par izmeklēšanas gaitu un komentēt apgalvojumus par to, ka Rebenoka kaimiņi neesot nopratināti.

VP atteicās sīkāk komentēt, paužot: "Valsts policija nevar komentēt veiktās izmeklēšanas darbības un to, kuras personas ir pratinātas. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Šobrīd sabiedrībai paziņojamu jaunumu nav."

Nogalinātā advokāta Pāvela Rebenoka dzīvesvieta Langstiņos

gallery icon
6

Māja, kurā pastrādāts noziegums, tiek tirgota

Tikmēr internetā ir atrodams sludinājums mājai Langstiņos, Zariņu ielā, kur pērn septembrī tika pastrādāts noziegums.

Vietnē Latviaestate.com šo 308 kvadrātmetru namu (zemes platība 1630 kvadrātmetri) tirgo ar cenu 425 000 eiro.

foto: Ekrānuzņēmums

“Jauna, mūsdienīga Privātmāja kuplas ģimenes vajadzībām Langstiņos pāris minūšu gājienā no ezera. Māja ar augstiem griestiem un plašām telpām, pārdomātu plānojumu,” teikts sludinājumā.

Žurnāls “Kas Jauns” vēl 2020. gadā ziņoja, ka Garkalnes novada Langstiņos esošais īpašums, izrādās, ir Pāvelam Rebenokam un viņa draugam un biznesa partnerim Ingum Balandinam piederošās SIA “Verdorff” struktūrvienība.

To, ka Rebenoka dzīvesvieta, kas juridiski noformēta kā atpūtas komplekss “Zariņu krasts”, ir SIA “Verdorff” struktūrvienība, tolaik apliecināja publiskajās datu bāzēs pieejamā informācija.

Saskaņā ar to nekustamais īpašums 2019. gada novembrī ticis iegādāts par 390 tūkstošiem eiro.