foto: unsplash.com
Tiesībsarga birojs: būtu jāprecizē norma, kuru bērnu drīkst vest uz bērnudārzu
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 17. marts, 14:12

Tiesībsarga birojs: būtu jāprecizē norma, kuru bērnu drīkst vest uz bērnudārzu

Jauns.lv / LETA

Būtu jāprecizē norma par iespējām apmeklēt bērnudārzu, kas stājusies spēkā šonedēļ, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē aicināja tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministru kabinets (MK) piektdien, 12.martā, grozīja rīkojumu "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", kurā atrunātas arī iespējas apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes. "Mūsu ieskatā konkrētā norma nav pietiekami skaidra, tā rada diezgan daudz pārpratumu," sacīja Piļāne.

Rīkojums paredz, ka bērnudārzu bērns var apmeklēt, "ja bērna likumiskais pārstāvis nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību cita pieaugušā klātbūtnē".

"Saiklis "un" nozīmē, ka abiem nosacījumiem jāizpildās - nevar strādāt attālināti un nevar uzraudzīt bērnu. Mūsu ieskatā pareizāk būtu, ka pēc gramatikas un mērķa regulējums būtu skaidrs," norādīja biroja pārstāve.

Tiesībsarga piedāvājums ir izmantot formulējumu "ja bērna likumiskais pārstāvis nevar strādāt attālināti un attālinātā darba laikā nevar nodrošināt bērna uzraudzību cita pieaugušā klātbūtnē". Piļāne atzina, ka, pieņemot lēmumu, sabiedrībai tas ir plaši skaidrots, taču, lasot rīkojumu, formulējums nav īsti precīzs, tāpēc birojs iesaka skaidri atrunāt normu, lai nav pārpratumu.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV) atzina, ka viņa nodos ierosinājumu Izglītības un zinātnes ministrijai, kas izvērtēs, vai norma redakcionāli ir jālabo.

No šīs nedēļas uz bērnudārziem rekomendēts vest tikai tos bērnus, kuru vecāki nevar strādāt attālināti, piektdien lēma MK.

Līdztekus bērnudārzs būs pieejams vecākiem, kuri strādā attālināti, bet nevar apvienot bērna uzraudzību paralēli darba pienākumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) norādīja, ka bērnudārzi būs vaļā visiem vecākiem, taču rekomendēts vest tikai tos bērnus, kuru vecāki viņu uzraudzību nevar apvienot ar darbu. Proti, regulējums nav obligāts. Ministre atzina, ka ir saprotams, ka bērns ir vedams uz pirmsskolas izglītības iestādi, jo viņam ir nepieciešama nepārtraukta uzraudzība.

Regulējuma mērķis ir nodrošināt mazāku bērnu skaitu bērnudārzu grupiņās, lai nodrošinātu efektīvāku epidemioloģisko drošību Covid-19 pandēmijas laikā.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis uzsvēra, ka šo nevajag jaukt ar bērnudārza dežūrgrupiņām, jo bērnudārzos dažāda vecuma bērnu grupiņas savstarpēji netiks jauktas kopā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās