foto: Ekrānuzņēmums
VIDEO: "Uzticos "Sputnik V" vakcīnai, tā šķiet kvalitatīvāka," saka cilvēki Rīgas ielās
Kurai no šobrīd aktuālajām vakcīnām uzticaties visvairāk? Jautājām cilvēkiem ielās.
Sabiedrība
2021. gada 16. marts, 06:04

VIDEO: "Uzticos "Sputnik V" vakcīnai, tā šķiet kvalitatīvāka," saka cilvēki Rīgas ielās

Jauns.lv

Kurai no Covid-19 vakcīnām jūs uzticaties - vaicājām Rīgas ielās sastaptajiem cilvēkiem. Lai gan viņu atbildes bija atšķirīgas un pieminētas tika vairākas vakcīnas, vairums norādīja, ka šobrīd uzticas Krievijā izstrādātajai "Sputnik V" vakcīnai, kura Eiropas Savienībā nemaz nav apstiprināta.

Daudzi cilvēki arī piebilda, ka vakcinēties nemaz neplāno. Interesanti, ka vairāki aptaujātie norādīja, ka paši nevakcinēsies, tikmēr gaida uz pārējiem sabiedrības locekļiem, kuri to darīs, lai ātrāk tiktu atcelti ierobežojumi.

Citi Jauns.lv aptaujātie atzina, ka neesot starpības starp vakcīnām, uzticoties visām, kas ir apstiprinātas kā drošas, un no šiem respondentiem bija noprotams, ka cilvēkiem vajadzētu koncentrēties nevis uz vakcīnas ražotāju, bet gan uz pašu vakcinēšanos.

Visīpatnējāko atbildi saņēmām no francūža Saimona, kurš uzticoties "Sputnik V" vakcīnai, par ko dzirdējis pozitīvas atsauksmes. Tomēr ārzemnieks bija zināmās pretrunās savā nostājā par vakcinēšanos, jo, lai gan pats atzina, ka neplāno to darīt, citus mudināja vakcinēties pēc iespējas ātrāk, lai sabiedrība varētu atgriezties ierastajā dzīves režīmā, bez ierobežojumiem.

Lielas daļas Latvijas iedzīvotāju vēlme potēties ar Krievijā izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V" ir saistīta ar informatīvo fonu ap citām vakcīnām, iepriekš, balstoties uz veikto pētījumu par vakcīnas izvēli, sacīja pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

SKDS veiktajā aptaujā 44% respondentu norādīja, ka vēlētos vakcinēties ar vakcīnu "Sputnik V", bet citas Latvijā pieejamās vakcīnas izvēlējies mazāks aptaujāto skaits. Turklāt šādu viedokli pauduši ne tikai krievvalodīgie.

Vienlaikus, vērtējot lielas daļas sabiedrības negatīvo viedokli par potēšanos pret Covid-19 vispār, Kaktiņš uzsvēra, ka pašlaik, kad vakcīnu skaits ir neliels, valdība ir pat izdevīgākā situācijā. Ja vakcinēties vēlētos vairāk cilvēku, "dusmu mērogs" būtu krietni lielāks, pieļāva pētījumu centra vadītājs.

Iepriekš jau vēstījām, ka 23% Latvijas iedzīvotāju gribētu iespēju izvēlēties vakcīnu pret Covid-19, - tā tika secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā iedzīvotāju aptaujā.

Savukārt 20% respondentu norādīja, ka vakcinēsies tikai tad, ja būs iespēja izvēlēties konkrēta ražotāja vakcīnu pret Covid-19. 28% aptaujas dalībnieki uzsvēra, ka nevēlas nevienu vakcīnu pret Covid-19.