foto: LETA
Kariņš valdības sēdē kļūst nikns: "Mēs šajā ziņā esam apsmiekls!"
Monitors, kurā redzama tiešraide no attālinātās Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes.
Politika
2021. gada 11. marts, 16:39

Kariņš valdības sēdē kļūst nikns: "Mēs šajā ziņā esam apsmiekls!"

Jauns.lv

Ceturtdien valdības sēdes laikā premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV), reaģējot uz pagājušajā naktī notikušo jezgu ar vakcīnām, privātam uzņēmumam SIA "Oribalt Rīga" nespējot nodrošināt nepieciešamās piegādes, Kariņš vaicāja, vai nevajadzētu vienkārši teikt "pietiek"? Premjers arī pikti pauda - tik lielu naudu tērējam reklāmām, bet nespējam izvadāt 10 000 vakcīnas. "Mēs šajā ziņā esam apsmiekls," viņš sacīja. 

Kariņš uzsvēra, ka šobrīd esam pakļauti ne pārāk atbildīgiem privātiem uzņēmumiem. "Vai nevajadzētu vienkārši teikt: "Pietiek!"? Mēs nevaram tā riskēt, varbūt jāpārņem valsts uzraudzībā," sacīja premjers, vaicājot, vai nebūtu jāiesaista Nacionālie bruņotie spēki (NBS). 

"Es atvainojos, cik mums cilvēki diennaktī mirst! Vienīgā izeja ir vakcinācija. Tas ir grēks, ka tās [vakcīnas] sēž noliktavā. Ja šis ir tad, kad nav vakcīnu, kas notiks, kad to būs daudz, kad sakritīs piegādes no vairākiem ražotājiem?" - teica Kariņš, vaicājot, kāpēc acīmredzami nestrādājoša sistēma netiek aizveidota ar NBS kapacitāti.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) par šādu ideju sākumā nebija sajūsmā, norādot, ka valdība jau iepriekš sprieda par šādu variantu, tomēr pēcāk tika nolemts iesaistīt privātu kompāniju. Pabriks savu sajūsmas trūkumu pamatoja ar to, ka NBS, lai arī tiem ir augstākā līmeņa organizatoriskās spējas, tomēr nav nepieciešamā ekipējuma, tāpēc nāktos apzināt, kas vispār vajadzīgs vakcīnu izvadāšanas un uzglābšanas funkcijas nodrošināšanai, tad to sagādāt, un tas paņemtu laiku. Diskusijai turpinoties, Pabriks kļuva piekāpīgāks. 

"Man ir saprotams premjera sašutums par firmas nolaidību, bet vienlaikus man jāsaka, ka pašlaik pāriet no vienas sistēmas uz otru, mēs zaudēsim laiku, jo tas nav tik vienkārši, kā izskatās," sacīja Pabriks, piebilstot, ka NBS bijis spējīgs palīdzēt civilām iestādēm, bet vajag laiku un precīzas prasības, un "mēs to izdarīsim".

"Vai nu ātri sakārtojam nejēdzības, kas ir pašlaik, vai arī, balstoties uz pagājušās nakts pieredzi, mainām sistēmu, bet tas prasīs laiku pat bruņotajiem spēkiem," teica Pabriks. 

Pēc Pabrika izteicās arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kā arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), kurš piekrita premjera domai, ka nestrādājoša sistēma ir naski jāmaina. Savu izklāstu sniedza arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), pēc kā Kariņš paziņoja: "Es kļūstu dusmīgs. Mēs tādas reklāmas naudas izdodam, bet 10 000 [vakcīnu] nevaram izvadāt. Mēs esam izsmiekls šādā ziņā!" - teica premjers, norādot, ka 1. aprīlis tuvojas straujiem soļiem, tāpēc, ja šī sistēma netiek galā ar 10 000 vakcīnām, kā gan tā tiks galā ar 100 000 vakcīnām. "Es varu klausīties jūsu teorijas, tās ir interesantas," ar ironijas devu sacīja premjers, norādot, ka tas ir jāatrisina. 

"Es nezinu, premjer, ko teikt, mēs izklāstījām situāciju. Kādu risinājumu šobrīd varam piedāvāt, es nezinu. Mēs atradīsim alternatīvu piegādātāju, kas to izdarīs. Mēs to [vakcīnas] izvadāsim. Jaunā vakcīnu krava nenonāks vairs pie šī piegādātāja," komentēja Pavļuts. 

Kas īsti notika? 

Skaidrojot iemeslus situācijai, kad visā Latvijā būtiski aizkavējusies vakcīnu piegāde, Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors atklājis, cik neatsaucīgs krīzes momentā izrādījies loģistikas darbam nolīgtais partneris SIA “Oribalt Rīga”.

Valdību pievīlušais loģistikas pakalpojumu uzņēmums SIA "Oribalt Rīga"

gallery icon
12

NVD direktora Āra Kasparāna stāstītais ieskicē situāciju, kurā Veselības ministrija, šķiet, ir noslēgusi sadarbības līgumu ar partneri, kurš neapzinās Covid-19 pandēmijas radītās situācijas nopietnību.

Darbalaiks beidzies, krīze pagaidīs?

“Veselības ministrija jau 10. marta rītā uzdeva konkrētus jautājumus: kā ir aizvadīta pirmā piegādes diena? Bet jāsaka, ka vairākkārtēji mēģinājumi sazināties ar uzņēmuma vadību nesasniedza mērķi. No vadības netika sniegta nekāda informācija par piegādēm. Tikai šodien uzņēmums sāka apzināties situācijas nopietnību un izgāja uz komunikāciju. Tikai šodien [...] esam guvuši apliecinājumu tam, kādas piegādes ir bijušas un kāds ir turpmākais plāns. Faktiski šo informāciju esam ieguvuši pēc pavadzīmju manuālas caurlūkošanas, datu ievades savā pusē. Uzņēmuma vadībā šādu kopsavilkumu nespēja nodrošināt,” detaļas par sadarbību ar SIA “Oribalt Rīga” stāstīja NVD direktors.

Kasparāns, atbildot uz mediju jautājumiem, arī atklāja, ka trešdienas vakarā, kad NVD jau vērsies pie uzņēmuma, tā pārstāvji reaģējuši nepieņemami.

“[...] Tas tiešām nav pieņemami, ka mēs vakar ar priekšlikumiem un informācijas pieprasījumiem nācām, bet vienīgā atbilde, ko saņēmām –, ka darba laiks ir beidzies,” sacīja NVD direktors, piebilstot, ka sadarbība ar uzņēmumu, kurš neapzinās situācijas nopietnību, nav turpināma.

Jauns.lv gan trešdienas pēcpusdienā, gan arī šodien ir atkārtoti mēģinājis telefoniski sazināties ar SIA “Oribalt Rīga” pārstāvjiem, lai noskaidrotu, vai uzņēmums vēlas komentēt radušos situāciju, taču ne īpaši veiksmīgi.

Vakardien kāda no sazvanītajām uzņēmuma pārstāvēm, komentējot situāciju, taisnojās, ka loģistikas partneris pats saņēmis vakcīnas vien dienu iepriekš.

Šodien uz zvaniem neviens no uzņēmuma mājaslapā norādītajiem tālruņiem neatbild.

Kādēļ neturpinājās sadarbība ar SIA “Vakcīna”?

Vēl 9. martā Vakcinācijas projekta birojs informēja, ka līgums ar līdzšinējo vakcīnu uzglabāšanas un loģistikas pakalpojumu sniedzēju – SIA “Vakcīna” – ir beidzies, kas arī radījis nepieciešamību piesaistīt jaunu partneri, par kuru kļuva SIA “Oribalt Rīga”.

Šodien NVD direktors Kasparāns Jauns.lv skaidroja, ka iemesls sadarbības izbeigšanai ar SIA “Vakcīna” nebūt nav bijis noslēgtā līguma termiņa beigas – uzņēmums pats martā esot atteicies no turpmākas sadarbības ar Veselības ministrijas pakļautībā esošo iestādi.

“Līgumam nebeidzās termiņš. Pakalpojumu sniedzējs principā atteicās šo te pakalpojumus sniegt, [...] nevarēja turpināt šo pakalpojumu nodrošināt. Līdz ar to mums steidzami bija jāizsludina jauns iepirkums, lai izvēlētos jaunu pakalpojumu sniedzēju. [...] Es saprotu, ka tur ir bijušas tehniskas problēmas ar noliktavas atrašanās vietu, kurai vakcīnu piegādē izmantotais transports nespēja piebraukt. Līdz ar to šim pakalpojumu sniedzējam bija jāveic papildu darbības, tostarp vakcīnu pārpakošana, lai varētu izpildīt uzdevumu. Šis papildu solis arī bija būtiskākais iemesls sadarbības apturēšanai,” uz Jauns.lv jautājumu atbildi sniedza NVD direktors Kasparāns.

Preses konferences turpinājumā Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča un NVD direktors informēja, ka šobrīd joprojām tiek izskatītas iespējas pārtraukt līgumsaistības ar steidzamajā iepirkumā izvēlēto partneri SIA “Oribalt Rīga”.

Tikmēr vakcīnu turpmākai piegādāšanai tiks mēģināts piesaistīt papildspēkus.

Atklājas vakcīnu piegādātāja nolaidība

Jau ziņots, ka šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāmai" Pavļuts pavēstīja, ka VM juristi strādā pie līguma laušanas ar Covid-19 vakcīnu izvadātāju SIA "Oribalt Rīga".

Vakar "Oribalt Rīga" atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja plānotās vakcīnas, turklāt pēc Pavļuta sniegtās informācijas, uzņēmums bijis ļoti neatsaucīgs problēmu risināšanā.

Pavļuts pastāstīja, ka ar šo uzņēmumu, kas izraudzīts konkursa kārtībā, sadarbība uzsākta tikko, un problēmas radušās jau ar pirmās 2600 vakcīnu devu kravas izvadāšanu.