foto: REUTERS/SCANPIX
Krasi samazinājies pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars. Profesors skaidro, kāpēc tā
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2021. gada 9. marts, 13:44

Krasi samazinājies pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars. Profesors skaidro, kāpēc tā

Jauns.lv / LETA

Pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars ir samazinājies, jo pieaugusi testēšanas aktivitāte, jaunākos saslimstības ar Covid-19 datus komentēja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Pirmdien pirmo reizi nepilnu piecu mēnešu laikā pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir bijis mazāks par 4%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kā skaidroja Briģis, viņš attiecībā pret šo rādītāju ir skeptiskāks, nekā SPKC. Šis rādītājs ir atkarīgs no testēšanas aktivitātes - jo vairāk cilvēku tiek testēts, jo lielāka varbūtība, ka būs vairāk negatīvo testu, it īpaši, ja testēšana notiek ar skrīninga mērķi, norādīja eksperts.

Profesors skaidroja, ja testus taisītu tikai kontaktpersonām vai uz pamatotu aizdomu pamata par inficēšanos ar Covid-19, pozitīvo testu īpatsvars būtu būtiski augstāks.

Eksperts vērsa uzmanību, ka pozitīvo testu īpatsvaru ietekmēs arī pūļa testēšana, kas sākta, piemēram, Balvu reģionā.

Briģis norādīja, ka pozitīvo testu īpatsvars var būt tikai kā papildu rādītājs. Pamatā jāvērtē divu nedēļu kumulatīvais rādītājs, hospitalizācijas dati un mirušo skaits.

Viņaprāt, valdībai nevajadzētu pieņemt pārsteidzīgus lēmumus, balstoties tikai uz šo vienu rādītāju, īpaši, ņemot vērā informāciju par Covid-19 britu paveida izplatīšanos atsevišķos reģionos. Pašreizējā situācijā kādu Covid-19 ierobežošanas pasākumu atcelšana novedīs pie saslimstības pieauguma, uzskata Briģis.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 15 633 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 3%. Pēdējo reizi zemāks pozitīvo gadījumu īpatsvars datēts ar 22.oktobri, kad tas bija 2,9%.

SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 472 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par sešu ar Covid-19 sasirgušu personu nāvi.

Starp mirušajiem trīs cilvēki bijuši vecumā no 70 līdz 79 gadiem, divi - vecumā no 80 līdz 89 gadiem un vēl viens vecumā no 90 līdz 99 gadiem.

Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits līdz šim sasniedzis 90 997, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits - 1705. Savukārt divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 447,4.

Pēdējo divu nedēļu laikā saslimšana ar Covid-19 Latvijā apstiprināta 8535 personām.