foto: Evija Trifanova/LETA
Jaunzeme: informācijas nopludināšana par sāktu kriminālprocesu apdraud iespējas aizturēt noziedzniekus
"Man ir ļoti nepatīkami redzēt, ka darba posmā, kas vēl nav pabeigts, šāda informācija ir nopludināta, jo tas apdraud iespējas šos noziedzniekus arī aizturēt," sašutusi bija VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.
112
2021. gada 8. marts, 10:23

Jaunzeme: informācijas nopludināšana par sāktu kriminālprocesu apdraud iespējas aizturēt noziedzniekus

Jauns.lv / LETA

Informācijas nopludināšana par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvaldes sāktu kriminālprocesu apdraud iespējas aizturēt noziedzniekus, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, komentējot iepriekš medijos izskanējušo, ka VID Iekšējās drošības pārvalde sākusi kriminālprocesu pret VID darbinieku Ivaru Arsmenieku par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Viņa norādīja - tas, ka šī informācija ir nonākusi atklātībā, var būtiski ietekmēt nozīmīgu triecienu kriminālajai pasaulei, tāpēc aktuāls jautājums ir - ar kādu mērķi tas ir darīts. "Tādēļ man būtu jāuzdod jautājumu konkrētiem izplatītājiem, vai viņi ir ar tiem, kas vēlas apkarot šo kriminālo vidi, vai arī to atbalstīt?," teica Jaunzeme.

Vienlaikus viņa pauda, ka attiecīgā informācija nav nākusi no VID.

"Man ir ļoti nepatīkami redzēt, ka darba posmā, kas vēl nav pabeigts, šāda informācija ir nopludināta, jo tas apdraud iespējas šos noziedzniekus arī aizturēt. Skaidrs, ka, informācijai nonākot kriminālajā pasaulē, tā tiek izmantota savās interesēs," sacīja VID vadītāja.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka VID Iekšējās drošības pārvalde sākusi kriminālprocesu pret Arsmenieku par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Pēc raidījumā minētā, ziņas no datubāzēm ir īpaši noderīgas tiem, kuri ieinteresēti ievest kontrabandas preces, nemaksājot valstij nodokļus.

Kāds akcīzes preču ražotājs iestādei ziņojis, ka pie viņa vairākkārt vērsies uzņēmējs Pēteris Šņitņikovs, piedāvājot nelegālus pakalpojumus. Šņitņikovs devis mājienus, ka viņam ir savi cilvēki VID un uzņēmējs varot būt drošs, ka Šņitņikovs kā starpnieks varot sakārtot visus ar kravu ievešanu un izvešanu saistītos jautājumus. Vai ar to bija domāta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, aizliegtu preču ievešana, un cik šādi pakalpojumi maksā, sarunas līdz konkrētām darbībām nenonāca, jo uzņēmējs informāciju par starpnieku nodeva VID.

Šogad 29.janvārī Šņitņikova mājās VID Iekšējās drošības pārvalde veica kratīšanu. Tika atrasti pieraksti par kukuļiem divu miljonu apmērā un izdrukas no VID datubāzēm. Raidījuma rīcībā ir neoficiālas ziņas, ka informāciju Šņitņikovam deva Arsmenieks, kurš iestādē strādā 20 gadu. Bijušais muitnieks pēdējos gados strādāja Muitas un nodokļu policijas pārvaldes Izlūkošanas analītiskās daļas vecākā inspektora amatā, kurā viņa uzdevums bija kontrolēt sauszemes un jūras kravu pārvadājumus un analizēt riskus.

Vienlaikus ar kratīšanu pie Šņitņikova šogad 29.janvārī operatīvie darbinieki pārmeklēja arī Arsmenieka dzīvesvietu, kā arī viņu aizturēja. Savukārt Šņitņikovs februāra beigās tika atrasts jūras krastā ar cilpu ap kaklu. Policija izmeklē viņa nāves apstākļus. Policijas rīcībā esošā informācija neliecina, ka būtu izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Raidījums arī vēstīja, ka pret Arsmenieku iepriekšējā vasarā tika sākta disciplinārlieta, kas bija saistīta ar cigarešu kravu, kas ienāca Rīgas brīvostā. Lai gan analītiķa rīcība konkrētās kravas kontrolē bija aizdomīga, disciplinārlietu pret viņu izbeidza. VID vadība piekrita Arsmenieku nesodīt un ļāva viņam darbu  turpināt. Ar ko tika pamatota vasarā sāktās disciplinārlietas izbeigšana pret Arsmenieku, nav zināms, jo šos materiālus VID vadība neatklāj.

Pēc raidījumā paustā, Arsmenieks ilgstoši "pludinājis" iestādes iekšējo informāciju par visām kravu kustībām. "Nekā personīga" zināms, ka nu jau bijušais VID darbinieks Arsmenieks brīvdienās pārvietojās dārgās automašīnās, kas nav reģistrētas uz viņa vārda un neatbilst viņa ienākumiem.