Sabiedrība
2021. gada 7. marts, 07:20

Politologs Andis Kudors uzvarējis smagu atkarību un tagad grib palīdzēt citiem

Jauns.lv

Politologs Andis Kudors pirms vairākiem gadiem bija nonācis azartspēļu atkarībā, bet tad ar Dieva palīdzību kļuvis par brīvu cilvēku. Lai palīdzētu citiem cilvēkiem, kas nonākuši atkarību valgos, viņš sācis kristīgās kalpošanas projektu "Dāvida armija".

Kudors intervijā portālam Jauns.lv sacīja: "Posms, kad sapratu, ka manā dzīvē varētu būt šāda kristīgā kalpošana, bija 2019.gada vasarā un rudenī, kad Dievs mani brīnumainā veidā atbrīvoja no azartspēļu atkarības, kurā es biju ilgāku laiku.

Es biju izmēģinājis gan terapeitus, gan laicīgās anonīmās grupas. Labi, ka tās pastāv, bet man tās nepalīdzēja. Man palīdzēja attiecības ar Dievu. Piedzīvoju brīnumainu atbrīvošanu, un kopš tā laika es esmu brīvs. Ja iet kristīgo ceļu, tad atbrīvošana ir ne tikai no vienas problēmas, bet tā ir kopumā atpestīšana no grēka varas."

Grib palīdzēt citiem

"Pirms daudziem gadiem es biju evaņģēlisko kristiešu draudzē mācītājs. Tas bija no 1999. līdz 2001. gadam. Daudzi, kas mani pazīst kā politologu, šo manu dzīves lapaspusi nav zinājuši. Es to nereklamēju, jo biju pagājis nost, attālinājies no kristīga dzīvesveida," Kudors pastāstīja un skaidroja, ka projekts "Dāvida armija" izveidots, lai palīdzētu cilvēkiem, īpaši kristiešiem, kuri ir paslīdējuši, nomaldījušies tuksnesī un ieslīguši dažādās atkarībās, tostarp azartspēlēs.

Atkarību veidi, detaļas, izpausmes, sekas un destrukcija var būt dažāda, bet princips ir līdzīgs. "Garīgais notikums un process, lai no tā tiktu ārā, ir līdzīgs." Viņš ievērojis, ka daudziem cilvēkiem, tostarp daļai kristiešu, nav pietiekamas izpratnes par atkarībām.

Atkarība nav izlaidība un gribasspēka trūkums

"Nācies sastapties ar nostāju, ka atkarība ir tikai izlaidība un gribasspēka trūkums. Tā ir virspusēja pieeja. Pat cilvēki ar lielu gribasspēku un pašdisciplīnu nonāk atkarību valgos, jo tie ir stiprāki. Palīdzot kādam tikt ārā no atkarībām, ir svarīgi saprast, ka cilvēks pats to nespēj." Arī Bībele vēsta, ka cilvēka miesā un gribasspēkā nav iespējams uzvarēt ļaunumu.

"Bet spēks ir Dievam, un risinājums ir tuvās attiecībās ar Kristu. Tāpēc es saku, ka nevis es pats atbrīvojos no atkarībām, bet mani atbrīvoja. Tā ir atšķirība." Atkarību uzveikšanai jāmaina arī dzīvesveids.

Kudors arī norādīja, ka dažkārt destruktīvu atkarību mazināšanai iesaka izvēlēties citu atkarību, kas nav tik postoša. Bet, ejot kristīgu ceļu, izdodas pilnībā atbrīvoties un kļūt par brīvu cilvēku, nevis aizvietot savu iepriekšējo atkarību ar kādu citu. "Garīgais ceļš ir nevis aizvietošanā, bet īstā brīvībā."

Kāpēc veidojas atkarības?

Viņš piekrīt terapeitiem, ka atkarības veidojas kā nepareiza reakcija uz zaudējumu - cilvēks nepareizi reaģē un meklē kompensāciju atkarībās. Vienlaikus viņš uzsver, ka katra cilvēka sirdī ir īpaša vieta, kas paredzēta attiecībām ar Dievu, un cilvēks nevar būt pilnīgs bez tuvām attiecībām ar Dievu.

Ja tukšums sirdī tiek aizvietots ar alkoholu, narkotikām, spilgtām izjūtām, adrenalīnu pilnām asinīm un citām lietām, kas nav Dievs, tas ir surogāts, Kudors pauda uzskatu un paskaidroja, ka Bībeles uzskatā tas ir elks. "Nekas nevar stāvēt starp cilvēku un Dievu."

Sākumā atkarības un ar tām saistītās spilgtās izjūtas var dot īstermiņa atvieglojumu, bet īstenībā "tas ir slazdu valgs". "Cilvēks tiek noķerts un vilkts tālāk. Daudz cilvēku ir izvēlējušies dažādas atkarības, paši nesaprazdami, ka viņiem tādas ir, jo tām var nebūt destruktīva rakstura. Azartspēles, alkohols un narkotikas ir tās lietas, kuras līdzi nes lielu destrukciju."

Viena atkarība pamudina uz otru

Kudors arī atklāja, ka jau ilgāku laiku nelieto alkoholu. "Es esmu skaidrā kopš 2019.gada. Tā ir vēl viena lieta, kas ir mainījusies. Bieži vien azartspēļu atkarīgajiem dzeršana iet roku rokā. Daļā kazino alkoholu dod par velti. Tur nav pulksteņu, visi logi ir ciet. Tas par velti dotais alkohols patiesībā izmaksā dārgi."

Viņš uzsver, ka azartspēļu industrija ir uzbūvēta uz cilvēku nelaimēm. "Ir cilvēki, kas ir kļuvuši par miljonāriem, pelnot uz azartspēlēm un iegūstot naudu, kas nākusi no sagrautām ģimenēm un salauztiem likteņiem. Ir cilvēki, kas izdara pašnāvību." Politologs atbalsta konservatīvu valsts politiku, ka nauda valsts ienākumos nav vienīgais kritērijs. Ir jāņem vērā arī morālie jautājumi.

Jāierobežo azartspēļu izplatība

Kudors uzskata, ka azartspēlēm būtu jābūt ierobežotām tā, kā tas ir narkotikām. "Tās ir pasakas, ka azartspēles ir izklaide. Es biju pietiekami ilgi tajā vidē, lai redzētu, kas notiek ar cilvēkiem. Bieži vien redzēju vienas un tās pašas sejas. Tur bija gan sievietes, gan vīrieši, gan jauni, gan veci."

Ja tomēr azartspēles ir brīvi pieejamas cilvēkiem, tad valstij vajadzētu palīdzēt tiem , kas kļuvuši atkarīgi, piemēram, apmaksājot labus terapeitus.

Kāpēc tieši "Dāvida armija"?

Projekta "Dāvida armija" nosaukums aizgūts no Vecajā Derībā minētā izraēliešu ķēniņa Dāvida, kurš vajāšanu laikā ap sevi sapulcināja simtiem cilvēku. Šie ļaudis, mūsdienu valodā runājot, bija "likteņa pabērni": apspiesti, ar daudz parādiem un rūgtumu sirdī. Laika gaitā problēmu nomāktie cilvēki kļuva par izciliem Dāvida karavīriem, spēkavīriem. Viņi kļuva par brīviem cilvēkiem, kas bija paraugs citiem.

Projektā "Dāvida armija" tapusi interneta mājaslapa, "Facebook" lapa, kā arī ieplānoti pasākumi, tiklīdz epidemioloģiskā situācija atļaus. Par savu dzīvi un Bībeles studijām Kudors uzrakstījis grāmatu "Ir laiks!", kura nāks klajā šogad.

Līdz ar šo kristīgo kalpošanu Kudors neplāno pamest savu politologa darbošanos, bet pagaidām atturējās plašāk stāstīt, vai varētu atgriezties mācītāja amatā.