Plūdu skartā Carnikava

Carnikavu piemeklējuši plūdi, kādus šai vietā – Gaujas ceļā uz jūru – piedzīvo labi ja reizi pusgadsimtā. Netālu no Gaujas ...

gallery icon
18
Novadu ziņas
2021. gada 4. marts, 11:12

Iespaidīgi skati Carnikavā. Cilvēki steidz iemūžināt ledus sastrēgumus Gaujā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šīs nedēļas vidū Carnikavā bija ne tikai milzīgs ledus sastrēgums Gaujā, kādu vietējie piedzīvo labi ja pāris reizes gadsimtā, bet arī liels cilvēku un automašīnu sablīvējums. Ļaudis steidza skatīt dabas varenību pirms vēl tika pieņemts lēmums par ledus spridzināšanu. Kamēr vietējie domā, kā paglābt sevi un savu īpašumu no ūdens un ledus uzbrukuma, atbraucēji ar redzēto steidz dalīties sociālajos tīklos.

Iespaidīgi skati Carnikavā, saulrietam apspīdot applūdušajā Gaujā sastrēgušo ledu

gallery icon
24

Desmitiem cilvēku pēdējās diennakts laikā sociālajos tīklos dalījušies ar video un foto par pašreiz redzamo Carnikavā:

Sanita Reinsone tviterī raksta: “Plūdu tūrisms Carnikavā. Auto daudzums jau sāk līdzināties tam, kāds Nēģu svētkos. Dambis ļaužu pilns”.

Aculiecinieku uzfilmētajos video redzams, kādu postu nodara ledus sastrēgumi Gaujā un vienlaicīgi arī dabas varenais spēks, pret kuru cilvēks bieži vien ir bezspēcīgs.

Carnikavu piemeklējuši plūdi, kādus šai vietā – Gaujas ceļā uz jūru – piedzīvo labi ja reizi pusgadsimtā. Netālu no Gaujas ietekas jūrā, pirms upes pēdējā līkuma uz izteku jūrā, izveidojies milzīgs ledus sablīvējums, kas appludina līdzāsesošās teritorijas. Ceturtdienas, 4. marta, rītā pieņemts lēmums spridzināt ledu, lai plūstošais ūdens atrastu ceļu uz jūru.

Saskaņā ar pašreizējo plāno ledus spridzināšana paredzēja pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas. “Tā ir vieta, kur sastrēgums nekustas,” saka vietējās Civilās aizsardzības komisijas vadītājs, Ādažu mērs Māris Sprindžuks.

Pārliecības, ka ledus spridzināšana pilnībā varētu novērst ledus sablīvēšanos, gan neesot, vienlaikus ir cerības, ka tas vismaz vaļīgāku padarītu ledus sastrēgumu un ļautu tam sākt kustēties jūras virzienā. “Gaidāmas aukstas naktis, kas nozīmē, ka ledus sacementēsies, veidojot monolītu masu, kas upes līkumos iekārsies uz ilgu laiku. Ledus sablīvējumi rada milzīgu spiedienu uz krasta stiprinājumiem. Savukārt ja pēkšņi uznāks siltums, kas liks sakust sniegam Vidzemes mežos, būs straujš ūdens pieaugums, kas rada risku ūdenim appludināt apkārtesošās teritorijas,” teic Sprindžuks.

Jauns.lv jau rakstīja, ka ledus Gaujā pie Carnikavas naktī uz ceturtdienu ir izgājis zem tiltiem Carnikavā, taču vēl vairāk sablīvējies pirms pēdējā Gaujas līkuma. Ūdens līmenis upē Carnikavas apkārtnē nav īpaši mainījies, jo pieplūstošais ūdens atrod sev ceļu Gaujas palienē.

Ledus sablīvējums Gaujā pie Carnikavas 2021.gada 3.martā

Applūdusi teritorija pie Gaujas Carnikavā, kur ledus sablīvējuma rezultātā ceļas ūdens līmenis.

gallery icon
40
foto: Carnikavas novada pašvaldība
Gauja Carnikavā radījusi milzu ledus sastrēgumus, kas applūdina mājas, tīrumus, ielas, laukumus parkus.