foto: unsplash.com
Vai pensionāriem ir jāsatraucas par Valsts kontroles paziņojumu?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 27. februāris, 16:12

Vai pensionāriem ir jāsatraucas par Valsts kontroles paziņojumu?

Jauns.lv

Piektdien Valsts kontrole (VK) izplatīja aicinājumu pensionāriem, kuri pensijā devās līdz 2019.gada 31.decembrim, izdarīt izvēli par otrajā pensiju līmenī uzkrātā kapitāla turpmāko izmantošanu. Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča portālam Jauns.lv skaidroja: pat, ja pensionārs neizdara izvēli, viņa ienākumu līmeni tas neietekmē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VK norādīja, ka pirms četriem gadiem VK publiskotās revīzijas "Vai valsts politika pensiju sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai ir efektīva?" ieteikuma ieviešanas rezultātā patlaban vecuma pensiju saņēmēju pensiju otrajā līmenī uzkrātais kapitāls jau no pirmās pensionēšanās dienas papildina viņu ikmēneša ienākumus, nevis paliek pārvaldītāju kontos.

foto: LETA
Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.

Tagad pensionāram obligāti jāizdara izvēle

Kopš 2020.gada ir spēkā grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas nosaka, ka personai, pieprasot vecuma pensiju, ir obligāti jāizdara izvēle par pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla turpmāku izmantošanu. Bez šī lēmuma nav iespējams aizpildīt pieteikumu par pensijas piešķiršanu.

Iepriekš, kad šādas likuma prasības nebija, liela daļa jauno pensionāru pat nezināja, ka ir nepieciešams atsevišķs lēmums par uzkrātā kapitāla izmantošanu, skaidroja VK pārstāvji, piebilstot, ka tādējādi šie līdzekļi nereti palika pārvaldītāju kontos, nesniedzot labumu to īpašnieku sociālajam nodrošinājumam pensijas gados.

Pensionāru nauda nepazudīs

Savukārt Barča norādīja, ka katram pensionāram vispirms vajadzētu pārdomāt, kad viņš ir pensionējies. Pēc viņas teiktā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) apgalvo, ka pensionāri izvēlas uzkrātā pensijas kapitāla izmantošanu. Tiem, kas to nav izdarījuši līdz šim, ir dots laiks līdz 30.novembrim.

"Nauda jau nepazudīs," Barča teica, skaidrojot - ja pensionārs neizdara izvēli, naudu pievieno pensiju pirmajam līmenim. "Ja pensionāri nebūs izvēlējušies mūža apdrošināšanas polisi līdz šī gada 30.novembrim, tad to pieskaitīs klāt pensijas pirmajam līmenim. Viņu saņemtā summa nevar mainīties. Kāds ir uzkrājums, tāds tas ir."

Var saņemt katru mēnesi vai arī tikai reizi gadā

Senioram, kurš devies pensijā līdz 2019.gada 31.decembrim, un līdz šim bija aizmirsis vai nebija padomājis, ka viņš ir arī otrā pensiju līmeņa dalībnieks, tagad jāvēršas VSAA un jāizdara izvēle par uzkrātā pensijas kapitāla izmantošanu.

Šo naudu var pielikt klāt pie pensiju pirmā līmeņa un saņemt attiecīgo summu katru mēnesi vai izvēlēties mūža polisi ar iespēju saņemt naudu, kad cilvēks pats to izvēlas. Arī otrā gadījumā naudu var saņemt kaut katru mēnesi vai ceturksni, bet parasti pensionāri izvēlas to darīt reizi gadā, lai tādā veidā iegādātos kādu lielāku pirkumu. "Tā ir katra personīgā izvēle," Barča teica.

Kontrolieri atklāja nepilnības

VK revīzijā atklājās, ka līdz 2015.gada beigām 18 804 personas, kurām bija piešķirta valsts vecuma pensija, nebija izmantojušas pensiju otrajā līmenī uzkrāto kapitālu. Proti, atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumā paredzētajam, iestājoties pensijas vecumam, šīs personas nebija izdarījušas izvēli par uzkrātā pensijas kapitāla izmantošanu, visticamāk, nemaz nezinot par šādu izvēles iespēju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šiem pensionāriem bija divas iespējas. Viena iespēja - pievienot uzkrāto kapitālu pensiju pirmā līmeņa kapitālam, iekļaujot to VSAA piešķirtās valsts vecuma pensijas aprēķinā un tādējādi palielinot pensijas apmēru.

Otra iespēja - ja uzkrātais kapitāls bija vismaz 3000 eiro (revīzijas veikšanas laikā, bet šobrīd - 2000 eiro), iegādāties privāto pensiju pārvaldītāju piedāvāto mūža pensijas polisi, kas deva tiesības papildus valsts vecuma pensijai līdz mūža beigām saņemt regulāras mūža pensijas izmaksas. Kopējais šādi pensiju otrajā līmenī uzkrātā un neizmantotā kapitāla apmērs līdz 2015.gada beigām bija sasniedzis gandrīz 37 miljonus eiro.

Pensionāri nebija informēti

Revidentu vērtējumā, šī problēma bija tieši saistīta ar pensionāru neinformētību par savām tiesībām un arī ar to, ka normatīvi neparedzēja termiņu, kādā ir jāizdara izvēle par pensiju otrajā līmenī uzkrātā pensijas kapitāla izmantošanu. Tāpēc VK aicināja Labklājības ministriju vismaz izvērtēt iespēju periodiski informēt sabiedrību, atgādinot par pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla izmantošanas iespējām.

Reaģējot uz VK ieteikumu, 2019.gada decembrī un 2020.gada martā VSAA nosūtīja atgādinājumu 9957 personām. To saņēma pensionāri, kuri joprojām nebija lēmuši par pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla izmantošanu. Ir zināms, ka no visām personām, kurām tika izsūtīta informācija ar atgādinājumu izmantot pensiju kapitālu, to darījušas 5512 personas jeb 55%.

Tādēļ VK aicina pensionārus, kuri pensijā devās līdz 2019.gada 31.decembrim, izdarīt savu izvēli, ja tas vēl nav noticis. Ja persona līdz 2021.gada 30.novembrim to neizdarīs, viņas vietā lēmumu pieņems VSAA, uzkrāto kapitālu pievienojot valsts vecuma pensijai. Tad personai vairs nebūs iespējas iegādāties mūža pensijas polisi.

Jaunie noteikumi paredz izvēli

Visbeidzot no 2020.gada 1.janvāra stājās spēkā grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas tagad paredz personas pienākumu pensijas pieprasīšanas brīdī izdarīt izvēli par pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla izmantošanu.

Līdz šiem likuma grozījumiem uzkrātā nauda palika pie pārvaldītājiem, kamēr vien persona nepieņēma lēmumu. Speciālajā budžeta uzkrājumu atskaitīja vien tad, ja persona nomira, jo konts tika slēgts.