foto: LETA
KNAB nesāks kriminālprocesu par to, kā "Rīgas namu pārvaldniekā" organizēja parādu piedziņu
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne.
112
2021. gada 23. februāris, 10:29

KNAB nesāks kriminālprocesu par to, kā "Rīgas namu pārvaldniekā" organizēja parādu piedziņu

Jauns.lv / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pabeidzot pārbaudi, nolēmis nesākt kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām parādu piedziņas procesa organizēšanā "Rīgas namu pārvaldniekā" (RNP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

KNAB ir pabeidzis resorisko pārbaudi par iespējamo RNP valdes locekļa prettiesisko rīcību, iesaistoties konkrēta zvērināta tiesu izpildītāja izvēlē, lai no kapitālsabiedrības puses īstenotu parādu piedziņas procesu, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Pārbaudes gaitā KNAB iepazinās gan ar iestādes rīcībā esošiem, gan ar papildus iegūtiem dokumentiem, kā arī iesaistītās personas paskaidrojumiem.

KNAB pārbaudē nekonstatēja faktus, kas liecinātu par kapitālsabiedrības valdes locekļa iesaisti vai ieinteresētību konkrēta zvērināta tiesu izpildītāja izvēlē, lai no kapitālsabiedrības puses īstenotu parādu piedziņas procesu.

Tādējādi KNAB secināja, ka valsts amatpersona nav izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikumā, proti, ļaunprātīgi izmantojusi savu dienesta stāvokli.

Ņemot vērā minēto 11.februārī birojs pieņēma lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Jau ziņots, ka plaši izskanējusi informācija par tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga iespējamām nelikumībām, kuru rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu - 28 000 eiro.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu. Veinbergs atzīts par aizdomās turēto personu kriminālprocesā, kurā tiek izmeklēti noziedzīgi nodarījumi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu lielā apmērā. Tāpat aizdomās turētā statuss ir kādai Kristinai Lucenko.

RNP iepriekš aģentūrai LETA teica, ka kopš 2016.gada tiesu izpildītājam Veinbergam tikusi nodota vairāk nekā puse RNP izpildrakstu.

Kopumā Veinbergam vairāku gadu laikā nodoti izpildraksti, kuru kopējā summa pārsniedz 20 miljonus eiro.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) Veinbergu no amata atstādinājis.

RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis iepriekš Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā pastāstīja, ka 19.janvārī uzņēmumā tika pabeigta dienesta pārbaude. Slēdzienā ir rosināts saukt darbiniekus pie disciplināratbildības, par ko lems komisija.

Tāpat RNP nosūtījis informāciju KNAB par dienesta pārbaudes gaitā iegūto informāciju par amatpersonas iespējamu negodprātīgu rīcību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat minētajā pašvaldības komitejas sēdē izskanēja apgalvojumi, ka neizskaidrojamam izpildrakstu koncentrācija RNP parādu piedziņā bijusi vairākiem zvērinātiem tiesu izpildītājiem.

Komitejas vadītāja Linda Ozola (JKP) toreiz komitejas sēdē informēja, ka visvairāk lietu, vairāk nekā 50% ir koncentrējušās pie zvērināta tiesu izpildītāja Veinberga, taču, salīdzinot ar kopējo lietu skaitu, vairāk tās nonākušas pie zvērinātiem tiesu izpildītājiem Mārtiņa Eglīša, Kalvja Dūrīša un Dainas Priednieces.

Kā skaidroja RNP pārstāvji, visa informācija tika nodota KNAB. Desmit gadu laikā sadarbība bijusi ar aptuveni 100 zvērinātiem tiesu izpildītājiem.