foto: LETA
Ģimenes ārsti sākotnēji varētu nesaņemt aptuveni trešdaļu no prasītajām Covid-19 vakcīnām
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska
Viedokļi
2021. gada 21. februāris, 22:32

Ģimenes ārsti sākotnēji varētu nesaņemt aptuveni trešdaļu no prasītajām Covid-19 vakcīnām

Jauns.lv / LETA

Patlaban vakcīnas pret Covid-19 Latvijā nav pieejamas pietiekamā daudzumā, un apmēram trešdaļa no ģimenes ārstu vakcīnu pieprasījumiem nebūs apmierināta, sacīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa stāstīja, ka šādu informāciju viņai sniedzis Slimību profilakses un kontroles centrs, kura pārstāvji norādījuši, ka pirmajā nedēļā, kad ģimenes ārsti sāks vakcinēt iedzīvotājus virs 70 gadu vecuma, potes nebūs pieejamas pietiekamā daudzumā.

Kozlovska minēja, ka pirmajā nedēļā ģimenes ārstiem pieejamo vakcīnu daudzums varētu svārstīties no desmit līdz 30 devām, kamēr daļa ārstu pieteikušies uz 50-60 devām.

Tāpat ģimenes ārsti vēl nezina, kad tieši notiks vakcīnu piegāde, tomēr to prognozē uz nākamās nedēļas beigām - ceturtdienu, 25.februāri, vai piektdienu, 26.februāri.

Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente norādīja, ka viņa savā praksē jau ir sagatavojusi vakcinējamo personu sarakstu uz ceturtdienu. Tai dienā viņai pierakstīti 40 cilvēki, taču tikai nākamās nedēļas sākumā būs zināms, vai vakcinācija, sākot no ceturtdienas, būs iespējama. Ja nē, tad pacienti būs jāapzvana un jāpieraksta potēties uz citu dienu, teica ģimenes ārste.

Kozlovska arī skaidroja, ka daļa ģimenes ārstu jau ir noslēguši līgumus ar Nacionālo veselības dienestu par vakcinācijas sākšanu un gandrīz puse ģimenes ārstu ir uzrakstījuši pieteikumus vakcīnu pieprasījumam.

Lūgta komentēt pašu ģimenes ārstu gatavību sākt iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19, Kozlovska atzīmēja, ka vakcinācijas process nav nekas ārkārtējs un ārsti zina, kā to darīt. Vienlaikus viņa norādīja, ka ārstiem aizvien ir vairāki neskaidri jautājumi, uz kuriem Vakcinācijas projekta birojs gatavo atbildes. Kozlovska domā, ka atbildes uz ārstu jautājumiem varētu saņemt pirmdien, 22.februārī.

Tāpat Kozlovska cer, ka pirmdien, 22.februārī, dakterus informēs, kad vakcīnas varētu nokļūt līdz ģimenes ārstu praksēm.

Kā ziņots, tīmeklī ir pieejama karte, kurā iespējams atrast ģimenes ārstu prakses, kurās vakcinēs pret Covid-19. Kartē norādīta 571 ārstniecības iestāde, to adreses, darba laiki un tālruņa numuri, pa kuriem var pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Vakcinācijas projekta birojā atgādināja, ka personām, tai skaitā senioriem, kuri vakcinācijai pret Covid-19 jau pieteikušies pa tālruni 8989 vai interneta vietnē "manavakcina.lv", nav atkārtoti jāpiesakās potei pie sava ģimenes ārsta vai citviet.

Vairums ģimenes ārstu vakcināciju pret Covid-19 savās praksēs varētu sākt nākamās nedēļas trešdienā, 24.februārī, vai ceturtdienā, 25.februārī, iepriekš pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Veide informēja, ka nolūkā apzināt ģimenes ārstu gatavību vakcinēt pret Covid-19 tika veikta aptauja, kurā ģimenes ārsti, izvērtējot savus resursus un noslodzi, varēja pieteikties potēšanai.

Saskaņā ar Vakcinācijas projekta biroja pausto, vakcinēšanai pieteikušies vairāk nekā 500 ģimenes ārsti, savukārt Veide iepriekš skaidroja, ka šis skaitlis konstanti mainās - ir ne tikai tādi ģimenes ārsti, kuri piesakās veikt vakcināciju, bet arī tādi, kuri tomēr pārdomā un atsakās to darīt.

Pēc ģimenes ārstes iepriekš paustā, tas noticis tāpēc, ka atsevišķos gadījumos ģimenes ārsti sapratuši, ka nespēs nodrošināt izvirzītās prasības vakcinācijas veikšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās