foto: No personīgā arhīva
Ogres centrā parādījies neparasts ledusskapis
Novadu ziņas
2021. gada 20. februāris, 06:58

Ogres centrā parādījies neparasts ledusskapis

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Ogres centrā parādījās neparasts ledusskapis. Vairāki aktīvi iedzīvotāji nolēma iegādāties ledusskapi, kurā ievietot pārtikas produktus, lai garāmgājēji, kuriem ir nepieciešamība, šajā krīzes laikā varētu paņemt bezmaksas pārtiku.

Kārlis Avotiņš sarunā ar portālu Jauns.lv pastāstīja, ka bezmaksas pārtikas izdales punkts radās, lai ļaudis, kuri var atļauties nopirkt produktus arī citiem cilvēkiem, varētu tos viegli ievietot ledusskapī. No turienes bez maksas, prasīšanas un iesniegumiem pārtiku varētu paņemt tie ļaudis, kuriem tā nepieciešama.

Viņš norādīja, ka ideja nav nekas jauns, piemēram, līdzīgs ledusskapis bijis Jelgavā. Par šo ideju aktīvi sprieda Ogres iedzīvotāju "Facebook" grupā, un tad Kārlis aizbrauca un nopirka šādu ledusskapi. Pēc tam vairāki cilvēki sameta naudu, lai pirkums nebūtu jāapmaksā vienam cilvēkam.

Ledusskapi novietoja pie "Policijas Akadēmijas" ēkas, kuras īpašnieks piekrita nodrošināt arī elektrību, kad laiks kļūs siltāks. Patlaban ledusskapis nav pieslēgts elektrībai, jo ārā ir auksti.

Ledusskapis ir caurspīdīgs, lai vieglāk produktus paņemt

Ledusskapis iegādāts caurspīdīgs, jo cilvēki, īpaši tiem, kuriem  nepieciešama palīdzība, ir samērā kautrīgi. Svarīgi, lai cilvēks, garām ejot, var redzēt, ka ledusskapī ir pārtika, nevis jāvirina durvis un jāskatās, kas tur iekšā.

Kārlis nepirka jaunu ledusskapi, jo tas, viņaprāt, būtu izšķērdīgi. "Nopirku lietotu ledusskapi. Ja tā darbība būs aktīva, cilvēki papildinās un ņems pārtiku, tad var domāt kaut ko citu."

foto: No personīgā arhīva

Aktivitāte ir milzīga

Līdz šim cilvēku atsaucība ledusskapja piepildīšanā un tukšošanā bijusi diezgan liela. Izskanējuši viedokļi, ka tas pievilina bezpajumtniekus, bet "viņi galu galā arī ir cilvēki". Bet novērots, ka pārtikas produktus ņem arī cilvēki, kas neizskatās pēc bezpajumtniekiem.

"Aktivitāte ir milzīga. Es pats pāris reizes esmu ielicis pārtiku ledusskapī, bet pēc pāris stundām tās tur vairs nav," Kārlis teica, piebilstot, ka neviens nenovēro un nereģistrē pārtikas ņēmējus.

Labāk likt rīsus, nekā desu un gurķu burku

"Mans viedoklis, ka ledusskapī vajadzētu likt gatavojamos produktus. Katrs var likt, ko viņš grib, bet uz ledusskapja uzlikām aicinājumu nelikt produktus, kas ir atvērti, ar vecu derīguma termiņu, kā arī mājās gatavotus produktus. Aicinām ievietot rūpnieciski gatavotus produktus, lai nav tā, ka kāds mājās kaut ko ķep-ļep uztaisa un tad ieliek ledusskapī." Arī Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti aicinājuši ievietot tikai rūpnieciski ražotus produktus oriģinālā iepakojumā ar normālu derīguma termiņu.

"Jo vairāk ledusskapī liks gatavojamos pārtikas produktus, jo tas būs pareizāk. Tos kāds paņems, aiznesīs mājās un pagatavos. Ja tur ieliks vienkārši desu, tā var izrādīties uzkoda pie polšiņa parkā." Labāk ievietot rīsus, griķus, konservus, pusfabrikātus, maizi u.tml. ēdamas lietas. Ziemas laikā nevajadzētu likt sasalstošus produktus, piemēram, gurķu burka pa nakti sasals un no rīta būs pārsprāgusi. "Cilvēkiem pašiem jādomā. Neviens tur blakus nestāv un neskatās. Tā ir sabiedrības iniciatīva."

Pašu iedzīvotāju iniciatīva

Kad jautāju Kārlim, kāpēc viņš tik aktīvi iesaistījies šīs idejas realizēšanā, viņš skaidro, ka ļoti patikusi ideja. "Tas nav tā, ka kāda organizācija vai biedrība to rosina un ar to nodarbojas, un vāc naudu. Šajā gadījumā tā ir lielas ļaužu grupas izrādīta interese. Saprotams, ka daudzi ir gatavi iet un likt pārtiku. Cilvēkiem ir jādod iespēja. Ja neviens neizdarīs, tas var arī apstāties un nenotikt. Ideja var būt laba, bet neviens to neīsteno. Man nebija grūti "ss.com" apskatīties ledusskapjus, un, braucot uz darbu, vienkārši iebraukt un nopirkt." Kārlis pats dzīvo netālu no Ogres.

"Es zinu, ka daudz cilvēku kautrējas aiziet uz pašvaldību un lūgt palīdzību. Cik nav dzirdēts, ka veci cilvēki nomirst aiz bada. Viņam nav, ko ēst, bet viņš neiet un nelūdzas. Šajā gadījumā var vienkārši aiziet, paņemt pārtiku. Nevienam nav jāskatās acīs un jālūdz palīdzība."

Ja Ogres ledusskapi aktīvi izmantos, līdzīgas ierīces varētu uzstādīt Ikšķilē, Lielvārdē. Savukārt Viļakas un Iecavas pašvaldības pārstāvji zvanījuši un izteikuši vēlmi, ka arī šajās pašvaldībās varētu kaut ko līdzīgu uzstādīt. Šonedēļ Viļakā jau uzstādīts līdzīgs bezmaksas pārtikas punkts.

Lai ledusskapis tiktu aktīvi izmantots, svarīgi ir atrast piemērotu vietu, kur apgrozās daudz iedzīvotāju. Labi, ka Ogrē šis ledusskapis atrodas blakus autoostai, jo tad pārtiku var paņemt cilvēki, kuri dodas uz laukiem.