foto: Paula Čurkste/LETA
Kaminskis: pašvaldības ir gatavas sniegt atbalstu vakcinācijas nodrošināšanā
Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis.
Sabiedrība
2021. gada 19. februāris, 09:24

Kaminskis: pašvaldības ir gatavas sniegt atbalstu vakcinācijas nodrošināšanā

Jauns.lv / LETA

Pašvaldības ir gatavas operatīvi sniegt atbalstu vakcinācijas pret Covid-19 procesa nodrošināšanā, tiklīdz šāda nepieciešamība radīsies, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis.

Viņš informēja, ka LPS vadība nesen tikusies un par vakcinācijas jautājumiem runājusi gan ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), gan Vakcinācijas projekta biroja vadītāju Evu Juhņēviču. Puses vienojušās, ka vakcinācijas procesā pašvaldības nenāks klajā ar nekādām savām pašiniciatīvām, bet būs gatavas reaģēt, tiklīdz Vakcinācijas projekta birojs lūgs konkrētu palīdzību.

"Vakcinācijas birojs precīzi pateiks, kāda palīdzība no pašvaldībām ir vajadzīga, un attiecīgi šie jautājumi tiks risināti tālāk," pārrunāto sadarbības modeli ieskicēja Kaminskis.

LPS priekšsēdis apliecināja, ka pašvaldības ir gatavas atbalstīt vakcinācijas procesu gan ar telpām, gan transportu, tāpat esot iespējams skolu medicīnisko personālu iesaistīt vakcinācijas procesā.

Viņaprāt, ir svarīgi, lai ģimenes ārsti apzina savu pacientu iespējas saņemt poti pret Covid-19, kā arī lai iedzīvotāji var ērti piekļūt nepieciešamajai informācijai par vakcinēšanās  nepieciešamību un šī procesa norisi.

Kā ziņots, kopš trešdienas vakcīnas pret Covid-19 var sākt saņemt trešā prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupa - aptuveni 187 000 senioru vecumā virs 70 gadiem, medijiem pavēstīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Juhņēviča.

Veselības ministrija (VM) ir aicinājusi seniorus aktīvāk izmantot pieejamās iespējas, lai reģistrētos vakcinēšanai pret Covid-19.

Vairums ģimenes ārstu vakcināciju savās praksēs varētu sākt nākamās nedēļas trešdienā vai ceturtdienā, pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Jau ziņots, ka valdības atbalstītais VM vakcinācijas pret Covid-19 plāns paredz līdz vasaras beigām panākt 70% pieaugušo iedzīvotāju vakcināciju.

Lai sasniegtu mērķi, no februāra būtu pakāpeniski jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāte, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro VM. Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

Plānots, ka vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, privātās un pašvaldību ārstniecības iestādes, universitāšu slimnīcas, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, kā arī tiks rīkotas izbraukuma vakcinācijas.