foto: Juris Rozenbergs
Šorīt rindā uz “Mego” veikalu pie Saeimas sastājušies Covid-19 ierobežojumu pretinieki
Pie veikala, kurš atrodas netālu no Saeimas, pulcējās ap 30-40 cilvēkiem. Notiekošo uzraudzīja policija.
Sabiedrība
2021. gada 18. februāris, 11:48

Šorīt rindā uz “Mego” veikalu pie Saeimas sastājušies Covid-19 ierobežojumu pretinieki

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Februāra sākumā "Facebook" parādījās uzsaukums 18. februārī, ceturtdien no rīta, kad jāsākas Saeimas sēdei, stāties rindā uz Saeimas nama tuvumā esošo mazo “Mego” veikaliņu. Šorīt, spītējot stiprajam salam, uz aktivitāti, kas acīmredzami bijis protests pret Covid-19 ierobežojumiem attiecībā uz veikalu apmeklēšanu, sanāca ap 30 cilvēkiem.

Šķiet, ka 18. februāra rindā stāvēšanas idejas atbalstītājs bijis arī pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Aldis Gobzems (Likums un Kārtība).

Ierosinājums šajā ceturtdienā pulksten 9.00, kad notiek Saeimas kārtējās sēdes, doties uz “Mego” veikaliņu blakus parlamentam ir atrodams viņa “Facebook” profilā. Tur tas ievietots 10. februārī, un līdz šodienai ar to dalījušies vairāk nekā tūkstotis lietotāju.

Cilvēki stāv rindā uz "Mego" veikalu pie Saeimas

Februāra sākumā “Facebook” parādījās uzsaukums 18. februārī, ceturtdien no rīta, kad jāsākas Saeimas sēdei, stāties rindā uz Saeimas nama tuvumā ...

gallery icon
43

Aktivitātes būtība – paust neapmierinātību ar “atsvaidzinātajiem” Ministru kabineta noteikumiem, kuri nu citādi regulē cilvēku atrašanos tirdzniecības vietās, paredzot lielākas platības prasības uz vienu apmeklētāju, realitātē daudz stingrāk ierobežojot pircēju skaitu.

Konkrētajā veikaliņā Jēkaba ielā 20/22, kā novēroja portāls Jauns.lv, vienlaikus atļauts uzturēties četriem cilvēkiem. Savā “Facebook” uzsaukumā Gobzems gan norāda, ka, ja sanāks 10 000, rindās vairs nebūs jāstāv.

Uz veikalu Vecrīgā ierodas pat no Krāslavas

Ceturtdienas rīts Rīgā bija gana vēss – ap -18 grādiem. Taču uz vietas īsi pēc pulksten 9.00 bija sanākuši ap 30-40 cilvēki.

Starp viņiem arī vairāki pazīstamāki aktīvisti, tostarp, uzņēmējs AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris, aktīviste Diāna Ulme.

Notiekošo uzraudzīja gan Rīgas pašvaldības policija (RPP), gan Valsts policija (VP).

Pēc rindas gan pulcēšanās sākotnēji neizskatījās un policijai nācās ik pa laikam palūgt, lai cilvēki ievēro divu metru distanci. Pēcāk cilvēki sāka stāties rindā, kas stiepās gar Saeimas namu minētā veikala virzienā.

Pasākums noritēja bez īpašiem starpgadījumiem.

Policisti un sanākušie cilvēki ik pa laikam laipni un ar humoru aprunājās par nepieciešamību distancēties, kā arī citiem Covid-19 ierobežošanai ieviestajiem noteikumiem.

Ik pa laikam bija novērojams, ka ļaudis dodas veikalā un tad iznāk ar kādu nopirktu gardumu. Cilvēku plūsmu veikala telpās kontrolēja apsargs.

Starp sanākušajiem bija arī kāds vīrietis no Krāslavas, kurš apgalvoja, ka bērnam veikalā nopircis halvu. Viņam rokās bija iepirkumu saiņa formā izgriezts plakāts ar kritiku Kariņam un valdībai.

“Atbraucu paskatīties, kas notiek Rīgā. Mums Krāslavā nabaga pensionāri stāv pa 40 rindā, lai saņemtu pensijas,” stāstīja vīrietis.

Ko saka “Mego”?

Dienu pirms ieplānotās stāvēšanas rindā Jauns.lv sazinājās ar veikalu tīkla “Mego” Mārketinga nodaļas vadītāju Aleksandru Afanasjevu, lai jautātu, vai uzņēmums zina, kas ieplānots pie viņu veikala Vecrīgā.

“Mego” pārstāvis vakardien apstiprināja, ka ir informēts, taču sajūsmu par notiekošo nepauda. “Pie mums nāca policija, un brīdināja, ka rītdien varētu būt gaidāmas arī kādas provokācijas. Arī mēs paši apziņojām savus darbiniekus. Cilvēku neatļautu pulcēšanos šobrīd neatbalstām, taču rindā stāvēt drīkst. Skatīsimies, kā viss noritēs,” dienu iepriekš pauda Afanasjevs.

Ko paredz jaunie noteikumi?

Jau vēstīts, ka no 8. februāra ir pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē.

Papildu drošības prasības, tostarp, samazinot maksimālo pircēju skaitu tirdzniecības vietās, noteiktas veikaliem, tirdzniecības centriem ar platību 1500 kvadrātmetru un tajā esošiem vismaz pieciem tirgotājiem vai pakalpojuma sniedzējiem, kā arī prasības attiecas uz tirgiem iekštelpās.

Drošākas tirdzniecības nosacījumi tirdzniecības vietām noteikti, balstoties uz vairākiem pamatprincipiem.

Pirmkārt, visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības.

Otrkārt, pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.

Treškārt, mārketinga aktivitāšu aizliegums, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās.

Ceturtkārt, pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

No pirmdienas tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu varēs nodrošināt veikali, kuros pārtika veido ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta.

Darboties varēs arī grāmatnīcas. Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiks aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās.

Tāpat valdība lēma paplašināt klātienē nopērkamo preču klāstu tirdzniecības vietās – klātienē nopērkamo preču klāsts papildināts ar stādiem, dēstiem, sīpoliem, gumiem un sēklām, substrātiem, mēslošanas līdzekļiem, kaļķošanas materiāliem un augu aizsardzības līdzekļiem, elektropreču aksesuāriem, līdzekļiem dezinsekcijai un deratizācijai.

Līdz šim klātienē varēja iegādāties pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, mājražotāju lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība.