Sabiedrība
2021. gada 12. februāris, 22:59

LTV: dīvainības, ko atklāj ar vakcīnu piegādi saistītie līgumi

LTV Panorāma

Dienesta izmeklēšana Veselības ministrijā (VM) atklājusi, ka darba grupa, kas lēma par to, kādas vakcīnas pirkt, bija radusies neformāli, bez oficiāla rīkojuma. To, kādas dīvainības atklāj līgumi, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Starp darba grupas, kas atbildēja par vakcīnu lēmumiem,  dalībniekiem īpašu uzmanību pelna Nacionālā veselības dienesta (NVD) Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks  Ainārs Lācbergs. Tieši viņš ir tas, kurš par vakcīnu iepirkšanu runā ar Eiropu. Jāpiebilst, ka no intervijas LTV viņš gan atteicies. 

"Ainārs Lācbergs, kurš ir veicis pārstāvja funkcijas Eiropas Komisijas iepirkumu vadības grupā, nav šai neformālajai darba grupai sniedzis visu un pilnīgu informāciju par vakcīnu pasūtīšanas apstākļiem, kā rezultātā varētu būt, ka šī komisija vai šī darba grupa ir tikusi maldināta," norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Un rezultāts, ka 860 000 ražotāju “Pfizer/ BioNTech” piedāvāto vakcīnu vietā Latvija pasūtīja tikai 97 500. Argumenti esot bijuši, ka “Pfizer” vakcīnas ir pārāk sarežģīti uzglabāt un transportēt un  ka masveida vakcinēšanai to iepirkt nemaz nevajag. Priekšlikuma autors netiek atklāts. To, ka arī daudzkārt samazinātais pasūtījums no “Pfizer” nepienāks uzreiz, Lācbergs zinājis, bet noklusējis. Rezultātā arī tad, kad beidzot mums vakcīnas pienāks pietiekamā skaitā, galvenā Latvijā izmantotā vakcīna būs “AstraZeneca”, kam ir tikai 60% efektivitāte atšķirībā no “Pfizer/BioNTech” un “Moderna”, kas ir ap 90% efektīvas. 

Tālāk par to, kas vakcīnas piegādās un uzglabās un no kā iepirkt vakcinēšanas šļirces, arī gādā Lācbergs. Viņš vada NVD komisiju. Tā kā steiga ir liela, nenotiek atklāti konkursi, bet sarunu procedūras, ko likums arī šādos gadījumos atļauj. 

Vienā no līgumiem minēts: “Noliktavas noma, šļirces, injekcijas šķīduma glabāšana un loģistikas pakalpojums vakcīnai “Pfizer/BioNTech”. Piedalās 4 pretendenti: “Magnum Medical” piedāvā pakalpojumus par 172 214 , “Oribalt” Rīga 60 000, SIA “Vakcīna” 27 735, bet “Recipe Plus” prasa tikai nieka 165 eiro.”

Ar šo simbolisko summu “Recipe Plus'' arī uzvar.

"Skaidrs, ka jautājumu izraisa pats lētākais piedāvājums, kas ir par 165 eiro. Tas ir 170 reizes lētāks nekā nākamais lētākais piedāvājums. Protams, rodas ļoti pamatots jautājums, kā piegādātājs var tādu cenu piedāvāt," šaubījās “Sabiedrība par atklātību Delna” direktore Inese Tauriņa.

Skaidrojums, kas saņemts, – tā bijusi labdarība, lai palīdzētu Latvijā tikt galā ar Covid-19 pandēmiju.

Nākamo līgumu par “AstraZeneca” un “Moderna” vakcinēšanai vajadzīgajām šļircēm “Recipe Plus” iegūst jau bez labdarības. Prasot par pakalpojumu 186 000 eiro. Un dīvainības tomēr arī te. Maksimālais šļirču apjoms – 210 000. Izdalot ar cenu – sanāk teju 1 eiro par šļirci. Patiesībā šļirce maksā 11 centus bez PVN. “Recipe Plus” liek noprast, ka maksāts tiek par risku, ko uzņemas piegādātājs.

"Tas, kurš uzņemas piegādi, riskē. Ārpus šī konkursa šļirces nav pārdodamas. Reālie pasūtījuma apmēri patlaban nav zināmi," atklāja Ribkinska.

Nākamais ir līgums par “AstraZeneca” un “Moderna” vakcīnu piegādi un uzglabāšanu. To iegūst SIA “Vakcīna”. 

Kā SIA “Vakcīna” var atļauties tik zemu cenu, atkal skaidrojums noved pie labdarības.

"Primārais mērķis nebija peļņas gūšana, bet gan sociāls ieguldījums Latvijas cīņā pret Covid-19," sacīja uzņēmuma pārstāvis Jānis Matulis. 

SIA “Vakcīnas” dāsnums ir pamanāms arī politikas laukā. Bijušais īpašnieks Aleksandrs Zuments ir ilggadējs partijas “Jaunās Vienotības” ziedotājs un pēdējos 10 gados ziedojis tai ap 24 000 eiro. 

Tagadējais SIA “Vakcīna” patiesā labuma guvējs Aksels Roshofs pēdējās Saeimas vēlēšanās kandidēja no “Jaunās Vienotības” saraksta. Te gan jāmin, ka laiks, kad pie varas ir ''Jaunās Vienotības'' vadītā valdība, valsts pasūtījumu ziņā SIA “Vakcīnai” nebūt nav tik ienesīgi klājies kā iepriekšējie gadi, kad valdību vadīja ''zaļzemnieki''.