foto: ekrānuzņēmums no video
Francijā no zoodārza izbēg no Latvijas atvestie vilki; daļu nošauj. Latvieši šokā par franču kolēģu neprofesionalitāti
Francijas žandarmi valsts dienvidos – kalnos netālu no zoodārza “EcoZonia” medī izbēgušos Kalvenes vilkus.
Sabiedrība
2021. gada 9. februāris, 19:09

Francijā no zoodārza izbēg no Latvijas atvestie vilki; daļu nošauj. Latvieši šokā par franču kolēģu neprofesionalitāti

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Francijas dienvidos no “EcoZonia” zooloģiskā dārza izbēguši seši vilki, kuri janvāra beigās turp bija pārvesti no Rīgas zooloģiskā dārza filiāles “Cīruļi” Kalvenē (Aizputes novads). Divus no viņiem žandarmi nošāvuši. Francijas zoodārza darbinieki nav bijuši gatavi Latvijas vilku uzņemšanai un viņu neprofesionalitāte arī novedusi pie dzīvnieku bojāejas.

Pārciest stresu, atšķiroties no sava bara un nonākot svešā vietā, prasa laiku, kāds Francijas zoodārzā Kalvenes vilkiem netika dots, raksta Liepājas laikraksts “Kurzemes Vārds”.

Divi no sešiem vilkiem tikuši sagūstīti, divus nācies nošaut, bet pārējie pagaidām nav noķerti. “Mēs sekojam līdzi franču ziņām. Sākumā bija liela ažiotāža, arī šos vilkus gribēja nošaut, bet sabiedrība sacēlās pret. Tagad ir uzdots tos dabūt rokā dzīvus,” “Kurzemes Vārdam” pastāstīja “Cīruļu” vadītājs Arnis Bergmanis.

Francijas žandarmi medī no zoodārza izbēgušos vilkus:

“EcoZonia” esot jauns zooloģiskais dārzs, tur ir 17 plēsīgo dzīvnieku sugas. Nebijis pamata domāt, ka tur nesaprot, kādus dzīvniekus no Latvijas sagaida.

“Vilku grupai izņemšana no bara un pārvietošana ir milzīgs stress. Nožogojums bija nepiemērots vilkiem, gatavots no pītā sieta, kurā viegli izplēst caurumus, blakus tam atradās būvlaukums. Tur vēl tika izmantots elektriskais gans – faktors, kas vilkus vienkārši satracina.

Vilkus uzreiz izlaida lielajā aplokā, nedeva kādas divas nedēļas laika nomierināties mazākā aplociņā. Rezultātā – svētdien vilkus izlaida un pirmdienas rītā jau izbēguši,” stāsta Bergmanis un turpina: 

“Viss notika milzīgā stresā un apjukumā. Kad vilki trakoja, darbinieki bija uzreiz pie tiem gājuši iekšā, vienu cilvēku sakoda”.

Viņš pieļauj, ka Francijas speciālisti varēja būt nepieredzējuši. Katrā ziņā viņiem tagad esot smagas nepatikšanas un neskaitāmas kontroles zoodārzā.

Janvārī no Rīgas zoodārza filiāles “Cīruļi” uz savvaļas parku Francijā aizceļoja seši vilki. Kalvenē vilku turēšana un audzēšana notiek mērķtiecīgi – Skandināvijas vilku pavairošanas programmas ietvaros un īpašas Eiropas programmas ietvaros dzīvnieki tiek “sadalīti” pa vecā kontinenta zoodārziem.