foto: LETA
Izskatīšanai valdībā iesniegs Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna projektu
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).
Sabiedrība
2021. gada 3. februāris, 17:21

Izskatīšanai valdībā iesniegs Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna projektu

Jauns.lv / LETA

Šomēnes izskatīšanai valdībā iesniegs Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma (ANM) plāna projektu, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) padomniece Agnese Vārpiņa.

Šī finanšu instrumenta mērķis ir veicināt Eiropas valstu atgūšanos no Covid-19 pandēmijas negatīvajām sekām.

ANM plāns paredz finansējumu tādām jomām, kas veicina pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazina pandēmijas radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Lai atbalstītu uzņēmējdarbību un darba iespējas reģionos, 82,5 miljoni eiro no ANM plāna finansējuma tiks investēti reģionālajos industriālajos parkos, sakārtojot attiecīgās teritorijas un izbūvējot industriālajiem parkiem nepieciešamo publisko infrastruktūru, t.sk. inženierkomunikācijas, pievedceļus, informē ministrija.

Lai veicinātu nevienlīdzības mazināšanu valstī, ANM atbalsta administratīvi teritoriālās reformas aktivitātes. Plāns paredz 102,3 miljonus eiro valsts reģionālo un vietējo autoceļu pārbūvei un atjaunošanai.

Kā uzsver Plešs, ceļu tīkla sakārtošana administratīvi teritoriālās reformas kontekstā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prioritāte. Pagājušajā gadā ceļu remontiem šajā mērķī novirzīti 20 miljoni eiro.

Šogad budžetā paredzēti 27 miljoni eiro, bet tuvākajā laikā valdībā plānots lemt par 50 miljonu eiro novirzīšanu ceļu tīkla atjaunošanai vai izbūvei.

Kopumā turpmāko trīs gadu laikā reformas kontekstā atjaunojamajiem ceļiem saskaņā ar Nacionālo attīstības plānu tiks novirzīti 300 miljoni eiro.

Minētā informācija tiks sniegta ministram šodien attālināti tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem.

Tika runāts par VARAM atbalstu ekonomikas sildīšanai, mazinot Covid-19 radīto negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību, tāpat tika runāts par pašvaldību reformas ieviešanu, par ministrijas un LTRK sadarbību, kopīgi meklējot labākos veidus, kā Latviju padarīt par zaļāku valsti, vienlaikus radot jaunas nozares un darba vietas.

"Šobrīd valdības un sabiedrības uzdevums ir cīnīties ar Covid-19 infekcijas izplatību, taču mums vienlaikus jādomā arī par atbalstu uzņēmējdarbībai, par darba vietām gan šajā laikā, gan pēc pandēmijas," norādīja Plešs.

Viņš informēja , ka ir paredzēti vairāki atbalsta instrumenti investīciju un infrastruktūras projektu attīstīšanai pašvaldībās, gan kā valsts aizdevumu programmas, gan fondu līdzekļus. 

Ministrs ir pārliecināts, ka arī administratīvi teritoriālā reforma, pēc kuras pašvaldību kapacitāte pieaugs, kalpos par labu pamatu uzņēmējdarbības attīstībai un investīciju piesaistei reģionos. 

Ministrs uzsvēra, ka līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad ir ieplānota pašvaldību aizdevumu programma. Pašvaldību aizdevumu palielinājums šogad plānots 150 000 eiro apmērā, tostarp tiks turpināta jau pagājušajā gadā uzsāktā aizdevumu programma. 

Šāda finansējuma pieejamība ir liels atbalsts ne tikai pašvaldības izaugsmei, bet arī šajos apstākļos, kas ir īpaši nozīmīgi, sniedz atbalstu uzņēmējiem un dod darba iespējas iedzīvotājiem, īstenojot pašvaldību būvniecības un cita veida attīstības projektus.