1dienas
19stundas
31minūtes
26sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Johnson&Johnson" vakcīnas pret Covid-19, kuras pasūtījusi arī Latvija, uzrādījušas 66% efektivitāti
foto: REUTERS/SCANPIX
Sabiedrība

"Johnson&Johnson" vakcīnas pret Covid-19, kuras pasūtījusi arī Latvija, uzrādījušas 66% efektivitāti

Jauns.lv

Beļģijas farmācijas uzņēmums "Jassen", kas pieder ASV firmai "Johnson&Johnson", paziņojis, ka tā izstrādātā Covid-19 vakcīna trešās fāzes izmēģinājumos uzrādījusi 66% efektivitāti, ziņo BBC.

"Johnson&Johnson" vakcīnas pret Covid-19, kuras pa...

Šī vakcīna no citām Covid-19 vakcīnām atšķiras ar to, ka tika ievadīta vienā devā, tāpēc ir īpaši piemērota nabadzīgākām valstīm.

ASV šī vakcīna uzrādījusi nedaudz labākus rezultātus - 72% efektivitāti. 66% efektivitāte uzrādīta izmēģinājumos trīs pasaules kontinentos (Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Āfrikā) un pret dažādiem vīrusa variantiem.

Par uzņēmuma sasniegumiem atzinīgi izteicies arī pašmāju infektologs Uga Dumpis, norādot, ka Latvija "Johnson&Johnson" vakcīnu devas pasūtījusi "pieklājīgā daudzumā".

Kopumā Latvija patlaban ir pieteikusies uz piecu ražotāju - "BioNTech" un "Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca", "Johnson&Johnson" un "CureVac" - izstrādātām vakcīnām.

Uzņēmums arī paziņojis, ka sākotnējie testi liecina, ka viena izstrādātās vakcīnas deva uzrādījusi lielāku efektivitāti - 85% - tieši smagāku saslimšanas gadījumu novēršanā.

Kompānija "Janssen" pēta arī to, vai divu devu nodrošināšana vakcīnai piešķirtu lielāku efektivitāti un ilgāku aizsardzību pret vīrusu. Rezultāti eso līdzvērtīgi visās vecuma grupās un dažādu etnisko grupu cilvēkiem. Agrīnie dati balstīti uz 43 783 pētījuma dalībniekiem. Kompānija šī gada laikā plāno saražot vienu miljardu Covid-19 vakcīnu.

Zināms, ka Eiropas Savienība ir pasūtījusi aptuveni 400 miljonu šo vakcīnu, ziņo "The Guardian".

Ziņas par "Janssen" vakcīnas efektivitāti sniegtas neilgi pēc tam, kad ASV uzņēmums "Novavax" paziņoja, ka tās izstrādātā Covid-19 vakcīna uzrādījusi 89% efektivitāti.

Abu vakcīnu iedarbīgumu un lietošanu vēl būs jāapstiprina regulatoram.

Lai gan "Janssen" vakcīnas efektivitāte procentuāli ir zemāka, nekā jau apstiprinātajām "Pfizer" un "Moderna" Covid-19 vakcīnām, eksperti uzsver, ka tā tik un tā būs noderīga pandēmijas apkarošanai ASV un arī citās pasaules valstīs.