foto: Valsts kanceleja.
Jau drīz ārkārtējai situācijai aprit 3 mēneši. Kas notiks pēc 7.februāra?
Ministru prezidents Krišjāņis Kariņš (JV).
Politika
2021. gada 26. janvāris, 10:52

Jau drīz ārkārtējai situācijai aprit 3 mēneši. Kas notiks pēc 7.februāra?

Jauns.lv

Saistībā ar Covid-19 ierobežošanu pagājušā gada 9.novembrī valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, kas beidzas nākamnedēļ, 7.februārī. Portāls Jauns.lv noskaidroja, ka apdraudējuma gadījumā izsludinātās ārkārtējās situācijas laiks var pārsniegt trīs mēnešus. 

Likumā par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli teikts, ka ārkārtējo situāciju izsludina Ministru kabinets uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem.

Likums paredz, ka Ministru kabinetam ir tiesības, ja nepieciešams, pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Citskovskis: ārkārtējās situācijas laiks var pārsniegt trīs mēnešus

Jautājums par ārkārtējās situācijas pagarināšanu ir Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kompetencē. Valsts kancelejas direktors un Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis Jauns.lv skaidroja: kamēr būtiski tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība, Ministru kabinets var pagarināt ārkārtējo situāciju vairākkārtīgi.

Tas nozīmē, ka izsludinātās ārkārtējās situācijas laiks var pārsniegt trīs mēnešus.

Būtisku atvieglojumu nebūs

Patlaban nevar runāt par būtiskiem Covid-19 izplatības dēļ noteikto ierobežojumu atvieglojumiem pēc 7.februāra, otrdien pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu valstī līdz 7.februārim ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu. 

Kariņš atzina, ka vēl tiks diskutēts par situāciju pēc 7.februāra, tomēr patlaban runāt par ierobežojumu mīkstināšanu esot pāragri, vēstī aģentūra LETA. 

"Ja kopīgi varam noturēties, ļaujot samazināties saslimstības skaitļiem, tad projekcijas rāda, ka februāra beigās vai marta sākumā varētu nonākt līdz skaitlim, kad varētu izsvērt kaut ko mainīt atvieglojumu ziņā," skaidroja Kariņš, piebilstot, ka patlaban epidemiloģiskā situācija neļauj domāt par atvieglojumiem pēc 7.februāra.

Premjera vērtējumā, Covid-19 apkarošanā Latvija ir uz pareizā ceļa, tomēr tas vēl ir jānoiet. "Tas, ko tagad darām, ir pareizais virziens, jo saslimstības skaitļi samazinās, nevis palielinās," uzsvēra Kariņš.

Dažādi ierobežojumi

Jauns.lv jau ziņoja, ka 9.novembrī Latvijā izsludināja ārkārtējo situāciju un noteica dažādus ierobežojumus Covid-19 mazināšanai, piemēram, aizliegumu iegādāties dažādas preces un pakalpojumus, attālinātas mācības, obligātu sejas masku valkāšanu publiskās vietās u.c.