foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Agresīvi interneta lietotāji uzklūp zobārstei un pikanto bestselleru autorei Karīnai Račko
Zobārste un rakstniece Karīna Račko.
Sabiedrība
2021. gada 20. janvāris, 10:22

Agresīvi interneta lietotāji uzklūp zobārstei un pikanto bestselleru autorei Karīnai Račko

Jauns.lv

Šobrīd Latvijā notiek visu mediķu vakcinācija pret Covid-19. Pie savas potes tika arī zobārste Karīna Račko, kuru daudzi pazīst kā erotisko bestselleru autori. Pēc fotogrāfijas no Stradiņa slimnīcas vakcinācijas kabineta pār Račko sāka birt virtuālu pārmetumu un apvainojumu gūzma. 

Pēc notikušā mediķe publicējusi pārdomu rakstu, sakot: "Trīs popularitātes gadi man ir snieguši bagātu pieredzi un rūdījumu saskarsmē ar naidpilniem cilvēkiem, un biju domājusi, ka šajā dzīvē mani vairs nekas nepārsteigs. Tomēr ažiotāža, kas sekoja pēc tam, kad savā privātajā "Facebook" kontā ievietoju foto no Stradiņa slimnīcas vakcinācijas kabineta, mani patiešām izbrīnīja. Piepeši manā profilā uzradās 20 absolūtu svešinieku, kuri agresīvi metās aģitēt pret vakcināciju un reklamēt sazvērestības teorijas."

Autore un ārste brīnās, kā šie nepazīstamie cilvēki atrada viņas ierakstu, to saucot par mistēriju. 

Viņai pārmests, ka ir uzpirkta, atmazgā naudu, "laikam vēl bērnu nav, un negrib, lai būtu".

"Izskanēja pat versija, ka bilde ir safabricēta un arī es pati esmu neeksistējoša būtne," viņa klāsta.

"Daļa šo komentētāju nepārprotami bija troļļi – viltus profili, kas izveidoti ar mērķi vairot dezinformāciju, pārējie – reāli pandēmijas noliedzēji un sazvērestības teoriju piekritēji. Būtībā gudra taktika – atrast cilvēku, kuram ir gana plašs sekotāju loks, un izmantot viņa profilu, lai komentāros izplatītu dezinformāciju un sētu šaubas tajā sabiedrības daļā, kura šo ierakstu ieraudzīs un izlasīs. Un šis fakts rosina piesardzību – sabiedrības dezinformācija ir ļoti mērķtiecīga, ļoti agresīva un neatlaidīga," secina rakstniece. 

Viņa aicina savus sekotājus būt uzmanīgiem un rūpīgi izvērtēt jebkura avota ticamību.

"Līdz šim arī es nenojautu, ka viltus ziņu izplatītāji sabiedrību mēģina ietekmēt ar zobiem un nagiem. Neļaujiet ar sevi manipulēt!" - pauž Račko. 

Zobārste arī uzsver, ka nenodarbojas ar aģitāciju, bet gan savā profilā runā par to, kas viņai ir aktuāls.

"Iepazīstoties ar zinātnisko literatūru, esmu guvusi pārliecību, ka vakcīna ir droša.

Protams, pasaulē nekad nav bijušas un arī nebūs vakcīnas, kas garantēs 100% risku neesamību (piemēram, izslēgs alerģijas iespējamību uz kādu no vakcīnas sastāvdaļām). Atsevišķos gadījumos pat anestēzija zobārsta kabinetā var beigties letāli. Tādēļ katram ir iespēja izdarīt savu izvēli, izvērtējot savu veselības stāvokli, iespējamos riskus, ieguvumus un informācijas avotus, kurus uzskata par uzticamiem," viņa skaidro. 

Tāpat mediķe un rakstniece piebilst, ka 48 stundas pēc vakcīnas jutās tieši tāpat kā pirms tās. Vienīgais diskomforts - neliels jutīgums augšdelmā, kas intramuskulāras injekcijas gadījumā ir pilnīgi loģiski, paskaidro ārste.

Jau ziņots, ka pie pirmās potes devas mediķu vakcinācijas ietvaros tikusi arī cita Latvijā pazīstama persona - Valsts prezidenta kundze Andra Levite, kura ir arī praktizējoša ginekoloģe.