foto: LETA
Pēc divu stundu strīdiem, Rīgas domes Finanšu komiteja atbalsta izpilddirekciju likvidēšanu
Rīgas domes ēka.
Politika
2021. gada 14. janvāris, 18:03

Pēc divu stundu strīdiem, Rīgas domes Finanšu komiteja atbalsta izpilddirekciju likvidēšanu

Jauns.lv / LETA

Pēc divu stundu diskusijām un strīdiem, Rīgas domes Finanšu komiteja atbalstīja izpilddirekciju likvidēšanu.

Lēmums paredz no šī gada 1.maija reorganizēt Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centru, izveidojot Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centru un saglabājot Rīgas pilsētas pašvaldības centrālās administrācijas struktūrvienības statusu.

Plānots noteikt, ka Rīgas Austrumu, Pārdaugavas un Ziemeļu izpilddirekciju likvidācija pabeidzama līdz šī gada 30.aprīlim.

Rīgas pilsētas izpilddirektoram uzdots izveidot izpilddirekciju likvidācijas komisiju, iekļaujot tajā pārstāvjus no Finanšu departamenta, Personāla nodaļas, Juridiskās pārvaldes, Sekretariāta un Izpilddirekcijām.

Izpilddirektoram būs jāveic izpilddirekciju personāla novērtēšana, apzinot, kuriem darbiniekiem tiek nodrošinātas tiesības pāriet darbā uz citām Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijām un ar kuriem ir izbeidzamas darba tiesiskās attiecības.

Plānots arī izvērtēt Izpilddirekciju telpu turpmāko izmantošanu.

Ar šīm pārmaiņām plānots veicināta iedzīvotāju un biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanā arī apkaimju līmenī, kā arī tiks nodrošināta kvalitatīva un vienkārša komunikācija un sadarbība starp pašvaldības iestādēm.

Rīgas domes vadība iecerējusi stiprināt kopienas un sniegt atbalstu apkaimju biedrību kapacitātes celšanai, definēt skaidru funkciju sadalījumu starp pašvaldības iestādēm.

Pret izpilddirekciju reorganizēšanu iebilda opozīcija, kā galveno iemeslu minot, ka šī reforma nav pietiekami sagatavota un nav sniegtas atbildes uz daudziem svarīgiem jautājumiem.

Opozīcijas pārmetumi bija saistīti arī ar birokrātijas palielināšanu, neskaidru funkciju pārdali un 132 izpilddirekcijas darbinieku atbrīvošanu no amata.

Savukārt bijušais pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) uzsvēra, ka līdz ar šo reformu, cietīs Rīgas apkaimju iedzīvotāji, jo tieši ar "mazo", ikdienas problēmu risināšanu nodarbojās izpilddirekcijas.

Kurš strādās pie Mazjumpravas muižas attīstīšanas, kurš rūpēsies par Pārdaugavas svētku organizēšanu, kurš rūpēsies par Juglas promenādes izveidi, vai vienas bedres aizlāpīšanu priekšpilsētā, jautāja politiķis. Šie mazie, bet apkaimju iedzīvotājiem būtiskie darbi pazudīšot uz lielo projektu fona un neviens tos nedarīšot, ir pārliecināts Radzevičs.

Gala lēmums par izpilddirekciju likvidēšanu jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Rīgā darbojas trīs izpilddirekcijas. Rīgas Austrumu izpilddirekcija apkalpo Centra rajonu un Latgales priekšpilsētu, Pārdaugavas izpilddirekcija - Kurzemes rajonu un Zemgales priekšpilsētu, bet Ziemeļu izpilddirekcija - Vidzemes priekšpilsētu un Ziemeļu rajonu.

Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju vada kādreizējais "Saskaņas" biedrs Valērijs Koķis, savukārt Ziemeļu izpilddirekciju vada Sergejs Hristoļubovs, bet Austrumu izpilddirekciju - Dmitrijs Pavlovs. Hristoļubovs un Pavlovs ārkārtas vēlēšanās startēja "Gods kalpot Rīgai" sarakstā, taču netika ievēlēti.