"Rainis un viņa brāļi" Rīgas Centrālajā bibliotēkā. Jauno izdevumu prezentācija
Pirms 15 gadiem pirmoreiz izdotā Roalda Dobrovenska grāmata „Rainis un viņa brāļi” joprojām ir viens no spilgtākajiem un oriģinālākajiem darbiem par Raini.
Runā Rīga
2015. gada 4. septembris, 12:57

"Rainis un viņa brāļi" Rīgas Centrālajā bibliotēkā. Jauno izdevumu prezentācija

Jauns.lv

11. septembrī, Raiņa 150. dzimšanas dienā, plkst. 15.00 Rīgas Centrālā bibliotēka (RCB) sadarbībā ar apgādu „Jumava” aicina uz grāmatas „Rainis un viņa brāļi. Dzejnieka septiņas dzīves” jaunāko latviešu un krievu valodas izdevumu prezentāciju.

Pasākums notiks Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā. Atvēršanas svētkos piedalīsies grāmatas autors Roalds Dobrovenskis, Latvijas Kultūras akadēmijas prorektore Zane Šiliņa, Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone, dzejnieks un tulkotājs Valdis Bisenieks, izdevniecības „Jumava” vadītājs Juris Visockis, RCB direktore Dzidra Šmita, Dantes Aligjēri biedrības pārstāve Raimonda Strode, tēlniece Vija Dzintare, gleznotāja Maira Veisbārde u. c.

Pasākuma programmā unikāli Raiņa dzejas lasījumi.

Pirms 15 gadiem pirmoreiz izdotā Roalda Dobrovenska grāmata „Rainis un viņa brāļi” joprojām ir viens no spilgtākajiem un oriģinālākajiem darbiem par Raini.

„Ko nespēja latviešu literatūras skolotājas, to izdarīja krievu rakstnieks Roalds Dobrovenskis ― ar biogrāfisko romānu “Rainis un viņa brāļi” viņš atmodināja jauniešos (un ne tikai viņos) interesi par Raini. Kanonizēta monumenta vietā viņš ļāva ieraudzīt dzīvu cilvēku ― šaubu un grūtsirdības nomocītu, bieži vien nesaprastu vai saprastu ačgārni, cilvēku, kas bija savas tautas spēka un vājuma, sāpju un ilgu spilgtākā izpausme un bez kā Latvijas vēsture nebūtu tāda, kāda tā ir. Portretējot Raini un viņa laiku, autors pārrakstījis Latvijas vēsturi vai, pareizāk, uzrakstījis īsto. Divus vai pat trīs gadus “Rainis un viņa brāļi” bija Latvijā visvairāk lasītā grāmata (…).” /Vija Beinerte.

Rakstnieks atzīst: „Es ļoti priecājos, ka grāmata, ko es uzrakstīju Latvijai, par Latviju un latviešiem, – Rainis un viņa brāļi. Dzejnieka septiņas dzīves – ir dzīva un joprojām vajadzīga».

Krievu rakstnieks, tulkotājs un publicists Roalds Dobrovenskis dzimis Jeļecā, Krievijā. Studējis literatūru un mūziku. Kopš 1975. gada rakstnieks dzīvo Latvijā. Vairākus gadus strādājis žurnālā „Daugava”, no 1991. līdz 1995. gadam bijis tā galvenais redaktors. Bijis redaktors arī apgādā „Liesma”. Kopš 1973. gada Krievijas PFSR Rakstnieku savienības biedrs, kopš 1976. gada Latvijas Rakstnieku savienības biedrs.

Roalds Dobrovenskis ir viens no trim pirmajiem cilvēkiem, kam 1995. gadā par īpašiem nopelniem tika piešķirta Latvijas pilsonība. Rakstnieks ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis. Saņēmis Latvijas Ministru kabineta prēmiju par romānu „Rainis un viņa brāļi” (1999), bet 2005. gadā – Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu. Kopš 2013. gada Roalds Dobrovenskis ir Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris.

Regīna Zommere / Publicitātes foto