foto: Ekrānuzņēmums no Youtube konta "Kristus Pasaulei"
Mācītāja Jencīša bēdīgi slavenajā Jaunā gada ballītē piedalījušās arī divas augstas valsts amatpersonas
Sabiedrība
2021. gada 11. janvāris, 21:25

Mācītāja Jencīša bēdīgi slavenajā Jaunā gada ballītē piedalījušās arī divas augstas valsts amatpersonas

Jauns.lv

Aizliegtajā Jaunā gada ballītē, kuru Siguldas tuvumā esošajā viesu namā rīkoja Evaņģēliskās kristiešu draudzes "Kristus Pasaulei" mācītājs Mārcis Jencītis, piedalījušās arī divas augstas valsts amatpersonas - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Sladzevska un viņas vīrs – prokurors Renārs Sladzevskis, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Jauns.lv jau ziņoja, ka pats Jencītis saņemto sodu savā "Facebook" kontā nenoliedza. 

"Es nenoliedzu pārkāpumu burta priekšā un netaisos attaisnoties. Sirdsapziņa bija stiprāka par iespējamām sekām. Es nespēju gada pēdējā dienā atstāt sev tuvus cilvēkus vienus, īpaši tos, kuri dzīvo vieni. Cerējām, ka likuma ietvaros spēsim pielāgoties, bet policija uzskatīja citādi," teikto iesāka Jencītis, norādot, ka lēmumu pārsūdzēs. 

Tāpat viņš norādīja, ka personas nebija paredzējušas nekur braukt, bet atrasties viesu namā, turklāt dažādās telpās. 

"Aizliegtais paņēmiens" ziņo, ka šajā ballītē piedalījušās arī divas augstas valsts amatpersonas - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Sladzevska un viņas vīrs – prokurors Renārs Sladzevskis.

Šajā gadījumā nav runa vairs tikai par administratīvo pārkāpumu, bet arī par šo amatpersonu ētiku, jo gan tiesnešiem, gan prokuroriem ir savs ētikas kodekss.

"Tiesnesim jāpieņem tādi uzvedības ierobežojumi, kas parastam pilsonim var šķist apgrūtinoši, turklāt tas jādara pēc brīvas gribas. Aizliegums neatbilstoši uzvesties, kā arī izraisīt neatbilstošu uzvedību attiecas gan uz tiesneša profesionālo darbību, gan arī uz personisko dzīvi," nosaka tiesneša ētikas kodeksa otrais kanons.

Tikmēr Latvijas prokuroru ētikas kodekss nosaka, ka ir jāveido sava ārpusdarba uzvedība tā, lai tā neapkaunotu prokurora vārdu.

Šajā ballītes gadījumā var runāt par apzinātu likuma pārkāpšanu.

Raidījums vēsta, ka prokuratūra uz notikušo jau ir reaģējusi, un būs ētikas iespējamā pārkāpuma izvērtēšana.

"Prokuratūra ir informēta par prokurora Renāra Sladzevska izdarīto pārkāpumu. Notikušo vērtēs no prokuroru ētikas kodeksu pārkāpumu skatu punkta. Pašreiz tiek apkopota informācija un atbilstoši iestādei noteiktajai kārtībai jautājums tiks nodots izskatīšanai prokuroru atestācijas komisijai," informēja Rīgas Ziemeļu prokuratūras virsprokurore Baiba Voicehoviča.

"Konkrētos izteikumus (par kovidgenocīdu) arī vērtēs kā iespējamu prokurora ētikas pārkāpumu. Un es vēlos uzsvērt, ka prokuroram kā valsts amatpersonai, lai kādi arī būtu viņa personīgie uzskati, ir jāatturas komentēt un dalīties ar aicinājumiem neievērot valstī noteikto kārtību un nepildīt likumus. Un šādas darbības ir pamats vērtēt kā šo pretvalstisko ideju popularizēšanu, izplatīšanu," raidījumam norādīja virsprokurore.

Savukārt Vidzemes priekšpilsētas tiesa par savas tiesneses gaitām vēl nebija informēta. 

Atgādinām, ka Jaunā gada naktī likumsargi kādā Siguldas tuvumā esošā viesu namā konstatēja pulcēšanos privātā pasākumā, kur tika svinēts Jaunais gads. Visiem ballītes dalībniekiem tika piemērots prāvs naudas sods - 500 eiro, bet pasākuma organizatoram - 2000 eiro. Pretrunīgi vērtētais Evaņģēliskās kristiešu draudzes "Kristus Pasaulei" mācītājs Mārcis Jencītis sociālajā vietnē "Facebook" atklāja, ka sods piemērots viņam, un klāstīja savu redzējumu par notikušo.

"Policija ieradās precīzi 5 minūtes pēc komandantstundas sākuma, ar ieslēgtām bākugunīm ielencot viesu namu," klāsta Jencītis. 

Viņš teic, ka policija mājā sastapusi 11 personas. "Svarīgi norādīt, ka konkrētajā brīdī visas personas atradās dažādās telpās, bet koplietošanas telpā visām (konkrēti trim) personām bija sejas maskas," publicētajā ierakstā teic mācītājs. 

Viņš pauž, ka ieradušās trīs policijas ekipāžas - kopumā 7 policijas darbinieki, kas lūguši sniegt skaidrojumus. 

"Sniedzām savus paskaidrojumus - vēlējāmies pabūt viesu namā, sagaidot Jauno gadu. Nebijām plānojuši braukt kaut kur, teicām, ka būsim šeit dažādās telpās un pagalmā. Policija norādīja, ka, ja šī būtu privātmāja, tad drīkstētu atrasties viena mājsaimniecība katra savā telpā, bet viesnīcā tas tā nedrīkst būt, uz vienu mājsaimniecību ir viena māja, nevis viesu nama istabiņa. Noslēgumā policija norādīja, ka šeit drīkst palikt viena mājsaimniecība un pārējiem ir jādodas prom."

Uz jautājumu, kādēļ ieradās policijas darbinieki, pēc Jencīša teiktā, esot saņemta atbilde, ka Santa Klauss parūpējies. 

"Neilgi pēc pusnakts vairākiem cilvēkiem tika piespriests 500 eiro, bet man - 2000 eiro sods. Sods jāsamaksā mēneša laikā. Daļa administratīvi sodīto ir bezdarbnieki, pašnodarbinātas personas, kurām liegta strādāšana. Nevienā brīdī neizrādījām pretestību policijas darbiniekiem. Cilvēkiem ar praktiski nekādiem ienākumiem ir grūti nomaksāt pirmās nepieciešamības vajadzības, bet papildus tam vēl būs jāsamaksā sods, kurš pārsniedz ārkārtas stāvoklī vairāku mēnešu laikā nopelnīto naudas summu," ierakstā minēja sludinātājs.