foto: ekrānuzņēmums no video
Kuru aktieri "Limuzīnā Jāņu nakts krāsā" nevarēja iemācīt braukt ar motociklu un viņa vietā uz tā kāpa milicis?
Laimonis Pāže 33 gadu vecumā kļuva pazīstams visā Latvijā ar savu apmulsušo miliča sejas izteiksmi Cēsu centra autostāvvietas laukumā.
Kultūra
2021. gada 24. janvāris, 05:26

Kuru aktieri "Limuzīnā Jāņu nakts krāsā" nevarēja iemācīt braukt ar motociklu un viņa vietā uz tā kāpa milicis?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms 40 gadiem un dieviem mēnešiem - 1981. gada aprīlī pirmizrādi piedzīvoja viena no vispopulārākajām latviešu spēlfilmām – “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Šo gadu laikā ir publicēti neskaitāmi raksti un atmiņas, uzfilmētas intervijas, veiktas kinovēsturnieku ekspedīcijas par slavenās filmas uzņemšanu un likteņgaitām, ka šķiet – vairāk neko jaunu nevar uzzināt. Un tomēr var!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cēsu autoinspektors – milicis, kuram piesējās Mirttante, stāsta, ko mēs vēl nezinām par “Limuzīnu Jāņu nakts krāsā”. Kuru aktieri aizstāja dublieris-kaskadieris?

Mazzināmus faktus par filmu atklājis tā laika autoinspektors Laimonis Pāže, kuru stāstījumu vēsturiskā īsfilmā uzņēmis alūksnietis Vilnis Blūms.

Milicijas kapteinis Laimonis Pāže, kurš filmas uzņemšanas laikā strādāja Cēsu Valsts autoinspekcijā (VAI) un bija uzņemšanas grupas tehniskais darbinieks, atklāj, kā toreiz tika organizēta ceļu satiksme un kā spēkratu – gan limuzīna, gan motocikla vadīšanas iemaņas apguva aktieri un ar kādām grūtībām viņiem bija jāsakaras. Jāteic, ka arī pats Pāže ir filmējies slavenajā kultā filmā. Viņš ir tas milicis, kuram Cēsu tirgus laukuma autostāvvietā “piesienas” Mirtas tante, kura stāsta, ka viņai “vse dokumenti v porjadke” (visi dokumenti kārtībā).

Pāže padomju laikā bija Cēsu rajona VAI priekšnieks, bet pēc valsts neatkarības atgūšanas jau vadīja Ceļu policijas Cēsu nodaļu, par ko saņēmis Valsts policijas nopelnu zīmi par mūža ieguldījumu ceļu satiksmes drošībā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sprēsliņu Viktoru no “Limuzīna Jāņu nakts krāsā” jeb Boļeslavu Ružu nekādi nevarēja iemācīt braukt ar motociklu, tādēļ viņu filmā aizstāja dublieris – Cēsu milicis.

Autoinspekcijas darbinieku viens no atbildīgākajiem uzdevumiem bija filmas galveno varoņu cīņa par Mirttantes limuzīnu ģimenes galvu – Tūteru Ērika (Uldis Dumpis) un Spērsliņu Viktora (Boļeslavs Ružs, 1928-2000), kā arī Uģa (Gundars Āboliņš) iemācīšana vadīt motociklu ar blakusvāģi. Kā atceramies, tad gan Tūteriem, gan Sprēsliņiem bija motocikli, bet Uģim vajadzēja Lāsmiņu vest uz Munameģi.

Ja toreiz 20 gadus veco Gundaru Āboliņu braukt ar motociklu varēja iemācīt dienas laikā, un Pāže uzteic jaunā aktiera meistarību, jo vadīt motociklu ar blakusvāģi ir citādāk nekā bez tā, tad Boļeslavu Ružu (filmā – Viktoru Sprēsliņu) nu nekādi nevarēja iemācīt savaldīt motociklu. Tādēļ viņu filmas epizodē, kurā viņš ar motociklu apdzina Ulda Dumpja vadīto limuzīnu Jāņu nakts krāsā, aizstāja dublieris kaskadieris – Cēsu milicis. Kad spēkrati jau nonāca Lejasciema Saknīšu sētsvidū (patiesībā – mājas pagalmā Cēsu rajona Raiskumā), aktieri Ružu uzsēdināja jau uz stāvoša motocikla un viņš no tā nokāpa it kā virtuozs motociklists, kurš tikko skriešanas sacensībās apsteidzis žigulīti.

foto: ekrānuzņēmums no video
Laimonis Pāže joprojām atceras "baigi kolosālo" laiku, kad piedalījās "Limuzīna Jāņu nakts krāsā" filmēšanā.

Tāpat Pāže atklāj, ka skati gan ar automašīnas, gan motocikla braukšanu pārfilmēti vairākas reizes un tā dēļ satiksme uz Cēsu apkārtnes ceļiem tika pat slēgta uz vairākām stundām.

Pēc atvaļināšanās no dienesta Ceļu policijā Laimonis Pāže kādus desmit gadus bija teorijas pasniedzējs Cēsu autoskolā “Janauto”, Jauns.lv pastāstīja autoskolas vadītājs Jānis Lācis. Tagad nopelniem bagātais autoinspektors jau vairākus gadus ir pensijā.

foto: periodika.lv
Žurnāls “Kino” 1981. gada martā raksta par norisēm “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” uzņemšanas laukumā.

Savulaik Cēsu jaunajiem autobraucējiem pie Pāžes varētu būt bijis interesanti mācīties. Kā Jauns.lv atklāja Lācis, pasniedzējs šad tad mēdzis atcerēties laiku, kad regulēja satiksmi ne tikai uz valsts autoceļiem, bet arī kinouzņemšanas laukumā.

Ciemos Mirttantes "Saknītēs" jeb "Bieku" mājās, kur tika filmēts "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

10. jūlijā apritēs 39 gadi, kopš kinorežisors Jānis Streičs sāka uzņemt filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Žurnāls "Kas Jauns" devies ...

gallery icon
76

Filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" DVD prezentācija

gallery icon
40

„Limuzīns Jāņu nakts krāsā” agrāk un tagad

gallery icon
4
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās