foto: LETA
Aizliegums šķērsot ES un Latvijas ārējo robežu neattieksies uz Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem
Sabiedrība
2021. gada 5. janvāris, 20:51

Aizliegums šķērsot ES un Latvijas ārējo robežu neattieksies uz Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem

Jauns.lv / LETA

Aizliegums personām un transportlīdzekļiem šķērsot Eiropas Savienības (ES) un Latvijas ārējo robežu neattieksies uz Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, otrdien lēmusi valdība.

Valdība atbalstījusi grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", nosakot, ka noteikumos paredzētais aizliegums personām un transportlīdzekļiem šķērsot ES un Latvijas ārējo robežu no trešdienas, 6.janvāra neattieksies uz Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem.

Noteikumu anotācijā teikts, ka līdz ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES pārejas perioda beigām, kas noslēdzās 2020.gada 31.decembrī, sākot ar šā gada 1.janvāri, Apvienotā Karaliste iepretim ES kļuva par trešo valsti.

Tādējādi uz Apvienoto Karalisti attiektos noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredzētais personu un transportlīdzekļu kustības aizliegums. Tāpat no Apvienotās Karalistes drīkstētu ieceļot tikai tās personas, kas atbilst noteikumos minētajām "būtisko ceļotāju kategorijām".

Ņemot vērā ciešās Latvijas politiskās, tostarp ārpolitiskās, ekonomiskās un citas saites ar Apvienoto Karalisti, kā arī faktu, ka Apvienotā Karaliste ir NATO dalībvalsts, kā arī lielo Latvijas valstspiederīgo diasporu Apvienotajā Karalistē, tika rosināts nodrošināt, lai no Apvienotās Karalistes drīkstētu ieceļot ne tikai "būtisko ceļotāju kategorijas", bet plašāks personu loks.

Vienlaikus ar izmaiņām noteikumos netiek skarti vai grozīti Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES nosacījumi, kā arī netiek skarti vai grozīti Apvienotās Karalistes noteikumi par personām, kas ieceļo no Latvijas.

Ar izmaiņām noteikumos arī netiek skarti vai ierobežoti epidemioloģiskās drošības nosacījumi no Apvienotās Karalistes ieceļojošām personām, piemēram, pašizolācijas pienākums un prasība veikt Covid-19 testu.

Tāpat tiek saglabāta iespēja pārtraukt pasažieru pārvadājumus no Apvienotās Karalistes, ja tā sasniegs tādu būtisku Covid-19 pandēmijas dēļ radušos veselības apdraudējumu, kas saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra publicēto informāciju divkārt pārsniedz 14 dienu vidējo kumulatīvās saslimstības rādītāju uz 100 000 iedzīvotājiem ES un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs; šādā gadījumā pasažieru pārvadājumi uz un no Apvienotās Karalistes tiks pārtraukti.