Sabiedrība
2021. gada 5. janvāris, 19:39

VIDEO: godinot Ziemassvētku kauju varoņus, ar svecītēm izgaismo Ložmetējkalnu, bet Covid-19 dēļ izpaliek ierastais lāpu gājiens

Jauns.lv

Izpaliekot Ziemassvētku kauju 104. gadadienas atceres pasākumam, Jelgavas novada pašvaldība no šodienas līdz nākamajai pirmdienai izgaismos piemiņas vietu Ložmetējkalnā.

"Godinot strēlnieku varonību, Ložmetējkalns šogad janvāra sākumā nepulcēs uz ierastajiem atceres pasākumiem – ne uz kauju rekonstrukciju "Mangaļos", ne uz atceres dievkalpojumu, ne atmiņu ugunskuriem. Un tomēr Ziemassvētku kauju stāsts Latvijas vēsturei ir fenomenāls, tāpēc pašvaldība rosina kaut vai ģimenes pulkā tradicionālās atceres vietas Ložmetējkalnā apmeklēt," medijiem iepriekš pauda pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Kreicberga-Kapša.

Jauns.lv Ložmetējkalnu apmeklēja 5. janvāra pēcpusdienā. Uz vietas bija novērojams, ka vietu apmeklē ģimenes, lai īsu brīdi pakavētos pie piemiņas akmens un uzkāptu skatu tornī.

Ložmetējkalnā ar svecītēm piemin Ziemassvētku kauju varoņus

Izpaliekot Ziemassvētku kauju 104. gadadienas atceres pasākumam, Jelgavas novada pašvaldība no šodienas līdz nākamajai pirmdienai izgaismos piemiņas vietu Ložmetējkalnā.

gallery icon
71

Gājiena maršrutu var iziet vienatnē vai ar ģimeni

Pēdējos gados viena no pasākuma kulminācijām bija pašvaldības iedibinātais lāpu gājiens no Ziemassvētku kauju muzeja "Mangaļi" līdz Ložmetējkalnam, kas pulcēja gan jaunsargus, gan ikvienu interesentu.

Šoreiz gājiens netiek organizēts, bet septiņus kilometrus garais ceļa posms būs "iezīmēts" ar atstarojošiem kontrolpunktiem, lai tām ģimenēm vai individuālajiem gājējiem, kas šogad izlems šo ceļa posmu jeb personīgo gājienu noiet, būtu iespējams to izdarīt bez sarežģījumiem.

foto: Juris Rozenbergs
Ziedus 5. janvārī Ložmetējkalnā nolika arī (no kreisās) Jelgavas novada domes izpilddirektora vietnieks Valdis Buividaitis, izpilddirektore Līga Lonerte un novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune kopā ar Zemessardzes pārstāvjiem.

Iedzīvotāji aicināti ņemt līdz gan lāpas, lai izgaismotu sev ceļu, gan telefonus, kuros ievadīt maršruta koordinātes. Īpaši izveidots maršruts, kas ļaus precīzi orientēties ceļa posmos, elektroniski apskatāms pašvaldības mājaslapā.

Kreicberga-Kapša uzsvēra, ka apmeklētājiem jāpadomā par vietu, kur atstāt savu transportlīdzekli, jo šoreiz netiek organizēta interesentu nogādāšana uz "Mangaļiem" un atpakaļ. "Tas nozīmē, ja automašīna tiek atstāta pie "Mangaļiem", lai ietu gājienā, jārēķinās ar dubultu ceļu, jo no "Mangaļiem" līdz Ložmetējkalnam un atpakaļ ir teju 14 kilometri," atzina pašvaldības pārstāve.

Traģēdijas un varonības vēsture

Ziemassvētku kaujas, kas sākās 1916. gada Ziemassvētku priekšvakarā un tām sekojošās Janvāra kaujas, bija traģiskākā un vienlaikus viena no varonīgākajām latviešu strēlnieku vēstures lappusēm Pirmā pasaules kara ietvaros.

Latviešu strēlnieku pulki kaujā devās tik stipri, kā vēl nekad.

Viņiem izdevās paveikt to, ko nebija spējusi neviena krievu vienība Rīgas frontē – pārraut vācu nocietinājumus un ieņemt aptuveni 30 kvadrātkilometru plašo teritoriju.