foto: LETA
Viņķele novada, iespējams, savu pēdējo Veselības ministrijas preses konferenci; kritizē Kariņu
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Politika
2021. gada 5. janvāris, 15:29

Viņķele novada, iespējams, savu pēdējo Veselības ministrijas preses konferenci; kritizē Kariņu

Jauns.lv

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP), kurai valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) otrdien izteica neuzticību, aicinot viņas pārstāvēto politisko spēku virzīt citu kandidātu šim amatam, brīdī, kad Kariņš savu lēmumu paziņoja medijiem, vadīja savas pārstāvētās ministrijas preses konferenci, iepazīstinot ar vakcinācijas plānu. Viņķele norādīja - nepieņemamākais šajā situācijā ir, ka premjers ar saviem kareivjiem sarunājas caur sociālajiem tīkliem. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vaicāta, kā rīkosies un vai demisionēs, Viņķele sacīja: "Kāda varētu būt alternatīva? Ķerties stenderēs šajos gadījumos nav labs stils un tas ir pret maniem principiem. Premjeram kā komandas vadītājam ir tiesības pieprasīt ministra demisiju."

"Uzskatu, ka tas ir premjera mēģinājums pārvirzīt atbildību un atrast vainīgo pie, diplomātiski izsakoties, ne īpaši gludās krīzes vadības. Katram, acīmredzot, ir savi komandas motivēšanas un krīzes risināšanas paņēmieni," sacīja Viņķele.

Viņa atklāja, ka no kolēģiem uzzināja par Kariņa sasauktu sadarbības sanāksmes sēdi, kur sākotnēji bija iecerēts runāt par vakcinācijas plānu, taču Viņķele šajā sēdē piedalīties nebija aicināta. 

Veselības ministre vairākkārt preses konferences laikā pauda, ka, acīmredzot, viņas un valdības vadītāja izpratne par krīzes vadību atšķiras. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka, politiķiem sākot apšaubīt dziļi profesionāli kompetentus jautājumus kā vakcīnu iedarbīgums, vai epidemiologu vērtējumu, ir ceļš uz vēl dziļāku krīzi. 

Kā zināms, Kariņš šodien izteica neuzticību Viņķelei, aicinot partiju apvienību "Attīstībai/ Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu.

"Latvija jau ilgstoši cīnās ar Covid-19 izraisīto pandēmiju un esam šīs cīņas izšķirošā brīdī. Tas liek skaidri apzināties, ka vienīgais veids, kā atcelt ierobežojumus, atgriezties normālā dzīvē un atsākt mērķtiecīgu virzību uz attīstību ir iespējami ātra sabiedrības imunizācija. Tās pamatā ir jābūt skaidram un sabiedrībai saprotamam vakcīnu pieejamības plānam. Jau kopš otrā pandēmijas viļņa sākuma mēs cīnāmies ar sekām tam, ka tad, kad varējām rīkoties ātri un apsteidzoši, nebija skaidra un saprotama rīcības plāna. Interpretācija un dezinformācija tam ir sekas un mēs visi kā sabiedrība no tā ciešam jau šobrīd. Tā turpināt nevaram," paziņojumā medijiem par neuzticību Viņķelei norāda Ministru prezidents.

Ministru prezidents uzsver, ka vakcīnu pieejamības plāns ir nacionāla līmeņa dokuments un visas valsts prioritāte. Plānā ir jābūt atbildei uz galveno jautājumu - kā iespējami īsā laikā un nevainojami noorganizētā loģistikas un komunikācijas procesā nodrošināt vakcīnu pieejamību visai sabiedrībai. Tam ir jānotiek loģiskā un organizētā veidā. Katra diena, kas aizvadīta, nepamatoti kavējot vakcīnu pieejamību iedzīvotājiem, var maksāt kādam veselību vai dzīvību. Plāna izstrādē un koordinētā īstenošanā jāiesaista visas institūcijas, kas tuvas katram iedzīvotājam, piemēram, pašvaldības un ģimenes ārsti.

 
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās