Sabiedrība
2020. gada 30. decembris, 21:14

Daudzi neizpratnē: kā jaunie noteikumi ietekmēs uguņošanu gadumijā

TV3 ziņas

Pirotehnikas veikali to klasiskajā izpratnē visā valstī ir slēgti, bet preces aizvien var iegādāties internetā, taču tie, kas pirotehniku ir sapirkuši šobrīd lauza galvu, ko tad īsti drīkst vai nedrīkst darīt sagaidot Jauno gadu, vēsta TV3 Ziņas.

Tiem kas vēlas iegādāties uguņošanas rīkus jānoslēdz attālināts līgums un komersantam preci izsniedzot jāpārliecinās par pircēja vecumu. Atsevišķas produktu grupas var iegādāties no 14 gadiem, bet citas no 18 gadu vecuma.

Policija ziņo, ka Latvijā ir 51 pirotehnikas komersants ar kopumā 101 veikalu. Nelegālais tirgus praktiski neeksistē, bet godīgie ievēro visus likumus arī pandēmijas laikā. Pārbaudes veiktas decembrī. Policijā norāda, ka tiešām veikali ir ciet.

"Komersanti godprātīgi izpilda nosacījumus, tiek izvēlēta prece internetā, izslēdzot cilvēku saplūšanu veikalā. Ļoti daudzi komersanti piereģistrē interneta veikalus, notiek apmaksa internetā, bet saņemšana klātienē, jo komersants nedrīkst piegādāt," komentē Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieka vietnieks Andris Melkers.

Tie kas pie kārotā uguņošanas inventāra tikuši tagad nesaprot, ko ar to drīkst darīt. Dažādās "Facebook" grupās iedzīvotāji spriež, kā izšaut raķetes sagaidot Jauno gadu, bet reizē ievērojot komandantstundas noteikumus.

Idejas ir dažādas un pat visai bīstamas, piemēram, šaut salūtu no daudzstāvu ēku jumtiem un balkoniem, bet darīt to ir kategoriski aizliegts.

"Ja persona atrodas savā dzīvesvietā vai mājas teritorijā šādā situācijā protams netiekoties ar citu mājsaimniecību nebūt nav aizliegts šaut salūtu, taču, ja runājam par daudzdzīvokļu namu pagalmiem, iziet ārā pēc pulksten 22, lai veiktu uguņošanu ir aizliegts un šāda rīcība tiks uzskatīta kā likumpārkāpums ar atbilstošu administratīvo atbildību.

Par uguņošanu no daudzdzīvokļu namu pagalmiem, protams, nav aizliegts to darīt līdz pulksten 22. Skaidrs, ja tas notiktu masveidā un vienlaicīgi tad skaidrs, ka tas neko labu nedos, bet jebkurā gadījumā es aicinātu tomēr cilvēkus, kas ir iegādājušies salūtus nešaut pa daudzdzīvokļu namu logiem vai balkoniem, jo tas jebkurā gadījumā būtiski var apdraudēt citus.

Patrulēšana būs arī daudzdzīvokļu namu pagalmos. Ņemot vērā šos lielos policijas resursus un arīatbalstu no citām struktūrvienībām, protams, šie norīkojumi būs faktiski visā valsts teritorijā," informē  Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Policija arī uzsver, ja uguņošana tiek veikta atļauti, jāievēro visi drošības noteikumi. Piemēram, jāievēro vismaz 30 metru attālums no mājām un kokiem, citiem apkārtējiem objektiem vai cilvēkiem. Tāpat nedrīkst šaut raķetes zem koku zariem un veikt uguņošanu alkohola reibumā.