foto: REUTERS/SCANPIX
Lielbritānijā dzīvojošie latvieši atrod citus veidus, kā nokļūt mājās
Lidmašīna virs Londonas.
Sabiedrība
2020. gada 29. decembris, 16:12

Lielbritānijā dzīvojošie latvieši atrod citus veidus, kā nokļūt mājās

Jauns.lv

Tā kā jaunā koronavīrusa varianta izplatības ierobežošanai tiešie lidojumi starp Apvienoto Karalisti un Latviju ir atcelti, Lielbritānijā dzīvojošie latvieši meklē un atrod dažādus citus veidus, kā svētkos nokļūt mājās pie savējiem, piemēram, izmanto lidojumus caur citu valstu lidostām.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris portālam Jauns.lv pastāstīja, ka cilvēku kustība no un uz Lielbritāniju nav aizliegta. Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem nav aizliegts pamest valsti un ierasties Latvijā.

Neaicina braukt uz Latviju caur citu valstu lidostām

Vienlaikus Ārlietu ministrijas pārstāvis norādīja, ka Lielbritānijā dzīvojošie latvieši nav aicināti braukt uz Latviju caur citu valstu lidostām. Tam ir vairāki iemesli. Šajā nestabilajā situācijā jāņem vērā, ka lidojumu nosacījumi var strauji mainīties un reisus var pēkšņi atcelt.

Tāpat lidošana pandēmijas laikā ir riskanta gan pašam pasažierim, gan apkārtējiem cilvēkiem.

Obligāti jāievēro pašizolācija

Beķeris uzsvēra, ka cilvēkiem, kas ierodas Latvijā no Lielbritānijas un citām riska grupā esošām valstīm, obligāti jāievēro pašizolācija. Šis riskanto valstu saraksts katru piektdienu tiek atjaunots, bet patlaban tajā ir gandrīz visas Eiropas valstis. Turklāt pašizolācijas ievērošanu kontrolē policija.

Tos cilvēkus, kas Latvijā ieradās 28.decembrī ar "airBaltic" organizēto repatriācijas reisu, ievietoja viesnīcā, kur 10 dienas būs jāpavada pašizolācijā.

No Lielbritānijas ar repatriācijas reisu atgriežas Latvijas pilsoņi

Valstspiederīgie, kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Apvienotās Karalistes tiek ...

gallery icon
21

Ja tomēr steidzīgi jātiek uz Latviju

Ārlietu ministrijas rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad Lielbritānijā dzīvojošie latvieši svētku laikā ieradušies Latvijā, izmantojot citu valstu lidostas. Šādi rīkojušies cilvēki, kuriem steidzami vajadzējis nokļūt Latvijā.

Covid-19 pandēmijas dēļ Ārlietu ministrija jau kopš marta aicina cilvēkus neceļot, ja vien nav īpaša nepieciešamība. Ja tomēr jādodas ceļā, vajadzētu būt atbildīgiem un piesardzīgiem.

Latvieši atgriežas dzimtenē

Jauns.lv jau ziņoja, ka pirmdienas vēlā vakarā ar nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" izpildīto repatriācijas reisu no Lielbritānijas, uz kuru jauna Covid-19 varianta dēļ vairākas valstis, tostarp Latvija, slēgusi pasažieru pārvadājumus, atgriezās vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo. 

Ar šo reisu mājās atgriezties vēlējās 140 valstspiederīgie, taču tāda iespēja bija aptuveni 50 cilvēkiem.

Aizliedz lidojumus uz Lielbritāniju

20.decembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu uz laiku aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā. Pasažieru pārvadājumi starp Latviju un Lielbritāniju patlaban ir aizliegti līdz 1.janvārim.