foto: Jūras spēki.
Jūras spēki mēģinās vākt Baltijas jūrā noplūdušo naftu
Sabiedrība
2020. gada 28. decembris, 22:34

Jūras spēki mēģinās vākt Baltijas jūrā noplūdušo naftu

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka no Būtiņģes naftas termināla noplūdušās naftas piesārņojums jau sasniedzis Latvijas teritoriālos ūdeņus, Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC) ir norīkojis Patruļkuģu eskadras krasta apsardzes kuģim KA-14 “Astra” un Jūras incidentu novēršanas vienību doties uz notikuma vietu un rīt, 29. decembrī, sākt noplūdušās naftas savākšanas darbus.

Šobrīd MRCC kopā ar Valsts vides dienestu strādā, lai noteiktu no Butiņģes termināļa Baltijas jūrā Latvijas ūdeņos nonākušā naftas piesārņojuma apjomu.

Viens no Jūras spēku uzdevumiem ir nodrošināt ekoloģisko uzraudzību un likvidēt jūrā notikušo avāriju sekas, tajā skaitā novērst naftas produktu piesārņojumu.

Jūras spēki regulāri piedalās mācībās, kuru mērķis ir uzturēt un pilnveidot gatavību reaģēt uz vides piesārņojumu incidentiem jūrā un ostu akvatorijās.

Valsts vides dienests (VVD) gan iepriekš ziņoja, ka tuvākajās dienās jūrā gaidāms apmēram 2 metru viļņu augstums, tādēļ, visticamāk, nebūs iespējama piesārņojuma savākšana vai norobežošana ar bonām.

Noplūdušās naftas plankums jūrā ir aptuveni 3,7 km garš un 100m plats, kas vēja un straumju ietekmē no Lietuvas ir nokļuvis Latvijā un virzās paralēli piekrastei 7 km attālumā no krasta.

Jau ziņojām, ka šodien, 28. decembrī, Lietuvā no uzņēmuma "Orlen Lietuva" piederošā Būtiņģes termināļa Baltijas jūrā noplūdusi no 1 līdz 2 tonnām jēlnaftas, atvienojoties termināļa cauruļvadam, pa kuru iepriekš tikusi sūknēta nafta. 

Šis ir trešais gadījums, kopš Būtiņģes naftas termināla darbības sākuma 1999.gada rudenī, kad noplūdusī nafta ir nonākusi Latvijas teritorijā.

Būtiņģes naftas termināla peldošā platforma atrodas 1,3 km no Lietuvas-Latvijas robežas un 7,3 kilometrus no krasta.