"Lielo Kristapu" atklās avangarda animācija un Ukrainas bērnu pūtēju orķestris
Kopumā festivālā notiks 17 filmu pirmizrādes un būs skatāmas 25 debijas filmas.
Kultūra
2015. gada 9. septembris, 15:01

"Lielo Kristapu" atklās avangarda animācija un Ukrainas bērnu pūtēju orķestris

Jauns.lv

Nacionālo filmu festivālu "Lielais Kristaps" 15.septembrī atklās avangarda animācija, kino kapteiņa dzīvesstāsts un Ukrainas bērnu pūtēju orķestris, aģentūru LETA informēja festivāla pārstāvis Toms Treibergs.

Pirmajā festivāla rīta seansā 15.septembrī plkst.11.20 apmeklētāji varēs noskatīties Arvīda Krieva režisēto filmu "Freimis. Mārtiņš Freimanis". Dokumentālais stāsts par dziedātāju un aktieri apkopo divus periodus viņa dzīvē - Freimaņa filmēšanos spēlfilmās "Man patīk, ka meitene skumst" (2004) un "Dancis pa trim" (2011). Papildus tam skatītāji varēs iepazīt mūziķa bērnību un skolas gadus Aizputē, kā arī sekot pirmajiem mūziķa soļiem Liepājā. Savukārt festivāla oficiālajā atklāšanas seansā 15.septembrī kinoteātrī "Kino Citadele" plkst.19 notiks trīs filmu pirmizrādes.

Pirmā pirmizrāde paredzēta režisora Vladislava Ščepina dokumentālajai īsfilmai "Lielā kino kapteinis jeb visgodīgākie un patiesākie dzīves stāsti, ko pavēstījis pats Viktors Šildknehts, jūrnieks, mākslinieks un Latvijas pilsonis". Minhauzena vērienā 96 gadus vecais filmu mākslinieks Viktors Šildknehts stāstīs par darbu kopā ar leģendāro režisoru Sergeju Eizenšteinu un dalīsies atmiņās par to, kā mācījis sarkanarmiešiem slēpot un kā būvējis Rīgas kinostudiju.

Otrā pirmizrāde būs režisora Romāna Bondarčuka dokumentālajai filmai "Diksilenda. Mūzikas skaņas no Ukrainas". Filma seko Ukrainas mazpilsētas Hersonas bērnu pūtēju orķestra gaitām. Apstākļi ir ļoti grūti, taču par spīti tiem bērni un jaunieši rūpīgi mācās un muzicē. Nezaudēt dūšu palīdz viņu pašu humors un asprātība, kā arī visu cienītais un mīlētais pasniedzējs Semjons Nikolajevičs Rivkins. Atskaņojot amerikāņu diksilenda melodijas, viņi cenšas sasniegt sapni izdarīt savā dzīvē ko vērtīgu, neskatoties uz šķēršļiem, kurus ceļā met saspīlētā politiskā situācija Ukrainā.

Pirmizrādi piedzīvos arī režisora Aleksandra Hāna avangarda stilistikā ieturētā sešminūšu animācijas filma pieaugušo auditorijai "Erotikons". Režisors plašāk pazīstams ar ekscentrisko tikumu komēdiju "Jāņu nakts".

Kopumā festivālā notiks 17 filmu pirmizrādes un būs skatāmas 25 debijas filmas.

Jau ziņots, ka filmu festivāls "Lielais Kristaps" šogad no 15.septembra līdz 25.oktobrim notiks ar devīzi "Mainām skatpunktu". Festivālā pirmoreiz tiks izrādītas visas festivālam iesniegtās filmas bez iepriekšējas labāko filmu atlases. Festivāla organizatori vēlējušies apjaust visu Latvijas kino kopainu, kādu to veido katrs kino jomā specializējies autors. Festivāla balvu saņēmējus noteiks 400 kino nozares profesionāļu žūrija "Lielā Kristapa forums".

Kā stāstīja Treibergs, balsošana par filmām notiks aizklāti, speciāli izveidotā vietnē tīmeklī. Foruma dalībnieki ir, piemēram, aktrises Aurēlija Anužīte, Elita Kļaviņa, Helga Dancberga, aktieri Juris Bartkevičs, Juris Žagars, Intars Rešetins, režisori Rolands Kalniņš, Ivars Seleckis, Jānis Streičs, Juris Poškus un citi nozares profesionāļi.

LETA / Publicitātes foto