Sabiedrība
2020. gada 18. decembris, 04:36

Vai šķiras Jura Rubeņa un Ulda Pīlēna ceļi? Notikušas vērienīgas izmaiņas viņu radītajā Integrālās izglītības institūtā

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirms trim gadiem mācītājs Juris Rubenis un arhitekts Uldis Pīlēns kopā ar dzīvesbiedrēm izveidoja pirmo integrālās izglītības institūtu Baltijā, taču tagad to vada vairs tikai Juris un Inga Rubeņi. Žurnāls "Kas Jauns" noskaidrojis, kāpēc tā.

Novembra beigās kļuva zināms, ka notikušas apjomīgas izmaiņas SIA "Integrālās izglītības institūts (I3)", kurā līdz šim kapitāldaļas vienādās daļās piederēja Ingai un Jurim Rubeņiem un Ilzei un Uldim Pīlēniem. Taču nu Pīlēnu vairs nav kapitāldaļu turētāju vidū, Rubeņi reģistrēti kā uzņēmuma vienīgie patiesie labuma guvēji, turklāt Pīlēni atcelti arī no uzņēmuma valdes. Kas noticis? Vai tiešām šā veiksmīgā projekta izveidotāju vidū radušās nesaskaņas un Rubeņu un Pīlēnu ceļi šķiras?

Izglītības institūta veiksmes stāsts

"Integrālās izglītības institūts (I3)" ir Rubeņu un Pīlēnu kopprojekts. Institūtā dažādos kursos un semināros cilvēkiem piedāvā apgūt metodes darbā ar savu apziņu un iekšējiem resursiem. Šīs izglītības novirziena ideja ir izglītot ar pārliecību, ka cilvēks un pasaule attīstītos daudz harmoniskāk, ja savu personību un visu apkārt notiekošo iemācītos uztvert kā daļu no vienota, savstarpēji saistīta veseluma.

Ideja par šādu inovatīvu izglītības centru radās arhitektam un "UPB holdinga" dibinātājam Uldim Pīlēnam pēc tam, kad viņš izlasījis Jura Rubeņa ieteiktu ekonomista Otto Šarmera grāmatu. Rezultātā veiksmīgais uzņēmējs piedāvāja Rubenim apvienot spēkus, izveidojot integrālās izglītības institūtu. Tas tika atklāts 2017. gada vasarā, un uzņēmumā iesaistījās arī gan Jura Rubeņa dzīvesbiedre Inga, gan Ulda Pīlēna dzīvesbiedre Ilze.

foto: LETA
Teologs un meditācijas skolotājs Juris Rubenis (no kreisās) ar kundzi Ingu un arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns ar kundzi Ilzi Integrālās izglītības institūta pagaidu mājvietas atklāšanas pasākumā 2017. gada decembrī.

No šīs četrotnes institūtā katram bija noteikts savs uzdevums: Juris Rubenis atbildēja par institūta programmu izstrādi, viņa sieva Inga, kura ir profesionāla kontemplācijas skolotāja, vadīja lekcijas, Uldis Pīlēns projektam piesaistīja finansējumu, kā arī izstrādāja "I3" stratēģiju un vadīja uzņēmējdarbības vadības kursus, savukārt Ilze Pīlēna (pazīstama kā "Vīna studijas" vadītāja) attīstīja mākslas un mūzikas projektus.

Šis Rubeņu un Pīlēnu izveidotais kopprojekts bija Baltijā kas vēl nebijis un strauji ieguva popularitāti – lai arī daži no integrālās izglītības institūta piedāvātajiem kursiem un semināriem maksā vairāk nekā 700 eiro, tie ir ļoti apmeklēti, piemēram, jau tagad uz 2021. gada nodarbībām grūti atrast kādu brīvu vietu! Turklāt uzņēmumu datu bāzēs pieejamā informācija liecina, ka 2019. gadā "I3" apgrozījis 199,61 tūkstoti eiro un nopelnījis 13,32 tūkstošus.

Pīlēni iekārtos institūta jauno mājvietu

Tad kāpēc tagad, pēc trīs gadu ļoti veiksmīgas darbības, Ilze un Uldis Pīlēni aiziet no sava lolojuma – "Integrālās izglītības institūta (I3)"? Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juris Rubenis žurnālam "Kas Jauns" skaidro, ka iemesls ir pavisam vienkāršs.

“Mēs ar Ilzi un Uldi Pīlēniem esam pārstrukturējuši savus pienākumus un atbildības, atrodot jaunu, mūsuprāt, labāku un efektīvāku modeli, kas palīdzēs īstenot mūsu mērķus. Integrālās izglītības institūts ir sekmīgi aizvadījis trešo pilno darbības gadu, savukārt tuvojas noslēgumam institūta mājvietas celtniecība Ķīpsalā. Tāpēc esam vienojušies, ka mēs ar manu dzīvesbiedri Ingu pārņemam visu atbildību par institūta darbības plānošanu un nodrošināšanu, savukārt Ilze un Uldis Pīlēni izveidojuši uzņēmumu "Ola Foundation", kura viens no mērķiem ir uzbūvēt un iekārtot ļoti skaisto ēku kompleksu Ogļu ielā, uzņemoties pilnu atbildību par tā darbības nākotnes nodrošināšanu. Šim mērķim būs nepieciešama abu enerģija visa 2021. gada garumā un turpmāk."

"Īpašumtiesību maiņa iezīmē jaunu mūsu kopīgā projekta attīstības fāzi, skaidrāk izceļ mūsu atsevišķos uzdevumus un iedvesmo uzņemties jaunu atbildību citā pakāpē. Mūsuprāt, šis sadarbības modelis ir ļoti optimāls un mūsu kopīgo sadarbību paceļ jaunā kvalitātē. Neraugoties uz Covid pandēmiju, ar prieku un iedvesmu lūkojamies nākotnē,” paskaidro Juris Rubenis un piebilst, ka Rubeņu un Pīlēnu ciešā sadarbība turpinās joprojām: “Institūts savu darbību plāno jaunajās ēkās, un Uldis Pīlēns (kā tas redzams institūta mājaslapā) turpinās pasniedzēja darbu institūtā, piedaloties esošo kursu vadīšanā un jaunu veidošanā.”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!