foto: Paula Čurkste/LETA
Tiesa piespriež reālu sodu prokremliskajam aktīvistam Aleksandram Gapoņenko: viņš vainīgs nacionālā naida kurināšanā
Pats Gapoņenko uzskata, ka, vēršoties pret viņu, Latvijas valsts vēršas pret viedokļu daudzveidību sabiedrībā.
Sabiedrība
2020. gada 17. decembris, 13:08

Tiesa piespriež reālu sodu prokremliskajam aktīvistam Aleksandram Gapoņenko: viņš vainīgs nacionālā naida kurināšanā

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa par vainīgu ir atzinusi nacionālā naida kurināšanā un pretvalstiskā darbībā apsūdzēto bēdīgi slaveno prokremlisko aktīvistu Aleksandru Gapoņenko.

Viņa kriminālpārkāpumi galvenokārt izpaudušies kā publikācijas internetā, tostarp sociālajā tīklā “Facebook”, kur Gapoņenko nosacīti regulāri izpaudies ar skaļiem paziņojumiem par sazvērestības teorijām un Latvijas krievu tiesību pārkāpšanu.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas pārstāve Dace Priede Jauns.lv telefoniski apstiprināja, ka Gapoņenko 17. decembra lēmumā atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 78. panta 2. daļas (Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu).

Saskaņā ar tiesas lēmumu Gapoņenko piespriests viens gads nosacīti un divu gadu pārbaudes laiks.

Šo atklāti savā “Facebook” paziņojis arī pats Gapoņenko, kā arī viņa domubiedri, tostarp, Kremļa propagandas medijos nodarbinātais žurnālists Jurijs Aleksejevs.

Turpina melot Kremļa stilā

Konkrētā Gapoņenko lieta, kā informēja tiesas pārstāve Priedīte, tiesā nonāca jau 2016. gada 19. decembrī, taču nav tā, ka nupat par vainīgo atzītais aktīvists visus šos gadus būtu piebremzējis ar ierasti kliedzošajiem apgalvojumiem publiskajā telpā.

Papildus tam pagājušajā gadā, saskaņā ar prokuratūras paziņojumiem (neminot personas vārdu) Gapoņenko tika apsūdzēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem – par nacionālā naida kurināšanu, pretvalstisku darbību, kā arī par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Vēl 2018. gada aprīlī Jauns.lv ziņoja, ka Aleksandrs Gapoņenko, īsi pirms Latvijā paredzētām militārajām mācībām, kurās ieplānota arī ASV bruņoto spēku dalība, biedēja Rīgas krievus par ASV bruņoto spēku it kā ieplānotu “etnisko tīrīšanu”, kuras ietvaros Latvijas krievus militāristi sadzīšot “Skonto” stadionā un indēšot.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Facebok" ieraksts no 2018. gada 16. aprīļa, kurā Gapoņenko fantazē par ASV militāristiem, kuri taisās "etniski tīrīt" Latviju.

Šādu plānu “atkost” Gapoņenko esot palīdzējis kāds domubiedrs no ASV. Savu ierakstu Gapoņenko ilustrēja ar šaušalīgu zīmējumu no viduslaikiem, kurā redzami pakārti cilvēki un uguns liesmas zem to kājām.

“Maijā amerikāņi Rīgā veiks etnisko tīrīšanu,” rakstīja Gapoņenko, tālāk sīkumos izvēršot it kā sev zināmo “slepeno informāciju”.