Politika
2020. gada 8. decembris, 17:45

Gulbim nekādā gadījumā nedrīkst izmaksāt kompensāciju par amata atstāšanu, uzskata JKP

Jauns.lv / LETA

Kompensāciju maksāšana krāpšanā apsūdzētajam bijušajam SIA "Tet" valdes priekšsēdētājam Jurim Gulbim nekādā gadījumā nav pieļaujama, uzskata Jaunā konservatīvā partija (JKP).

Politiskais spēks uzskata, ka valstij būtu rūpīgi jāizvērtē visu iesaistīto personu loma digitālās televīzijas krāpšanas skandālā, kur apsūdzības izvirzītas bijušajam SIA "Tet" valdes priekšsēdētājam Gulbim un vēl četrām personām.

"Tā kā Gulbis ir apsūdzēts krāpšanā saistībā ar digitālās televīzijas ieviešanu un mediji iepriekš ziņojuši, ka zaudējumi valsts uzņēmumam bijuši gandrīz 7,6 miljonu eiro apmērā, nekādā gadījumā nav pieļaujama kompensāciju maksāšana par šī amata atstāšanu. Tā vietā būtu nepieciešams rīkoties, lai piedzītu zaudējumus, ko valstij radījusi esošās vadības saimniekošana," pauda partijā.

Partijā uzsvēra, ka SIA "Tet" (iepriekš SIA "Lattelecom") padomi jau kopš 2009.gada 1.decembra vada Gatis Kokins, kurš pats ir bijis klāt vairākos digitālās televīzijas ieviešanas posmos un "šo 11 gadu laikā nekad nav publiski centies aktīvi rīkoties, lai atgūtu valstij nodarītos zaudējumus".

"Tā vietā ir notikusi izvairīšanās un iespējama pēdu slēpšana, kas turpinās līdz pat šim brīdim. "Tet" padome izvēlējusies taktiku, tērējot valsts uzņēmuma naudu īpašu ārvalstu ekspertu algošanai. Ģenerālprokuratūra jau ir paudusi skaidru nostāju par notikušo, un faktiski "Tet" padomes darbības var uztvert kā valsts līdzekļu izšķērdēšanu, par kuru vainīgie būtu saucami pie atbildības," apgalvoja JKP.

Partijas ieskatā valstij, kurai pieder vairākums SIA "Tet" kapitāldaļu, ir nekavējoši jārīkojas un jānomaina valsts pārstāvis uzņēmuma padomē, jo esošie pārstāvji atrodas interešu konfliktā un nespēj objektīvi novērtēt patiesās valsts un sabiedrības intereses šajā uzņēmumā.

Kā ziņots, SIA "Tet", aizbildinoties ar līguma nosacījumiem, neatklāj bijušajam valdes priekšsēdētājam Gulbim izmaksāto kompensāciju, atstājot amatu, pavēstīja "Tet" pārstāve Lāsma Trofimova.

"Saskaņā ar dalībnieku sapulces lēmumu Gulbis tika atsaukts no valdes priekšsēdētāja amata. Tas vienlaikus nozīmēja atstāt arī galvenā izpilddirektora amatu. Uzņēmums pilnībā ievēro noslēgtā līguma pielīgtās saistības un normatīvos aktus. Padome nelēma, ka Gulbim būtu jāizmaksā kādas papildu kompensācijas ārpus līguma saistībām," pauda Trofimova.

Uz jautājumu, kādu kompensāciju paredzēja līgums, Trofimova atbildēja, ka "līgumu noteikumi ir konfidenciāli pret trešajām pusēm un liedz atklāt precīzus nosacījumus".

Savukārt uz jautājumu, vai "Tet" Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis saglabās savu amatu, Trofimova norādīja, ka neatkarīgu izmeklēšanu un finanšu audita rezultātos netika atklāti pierādījumi, kas liecinātu par "Tet" pašreizējo vai bijušo darbinieku un amatpersonu ļaunprātīgu vai uzņēmuma komerciālajām interesēm neatbilstošu rīcību. Līdz ar to "Tet" valde un padome vienprātīgi ir lēmusi, ka, ņemot vērā pieejamo informāciju, Meisītis patlaban turpina veikt savus amata pienākumus.

Jau ziņots, ka "Tet" dalībnieki piektdien, 4.decembrī, nolēmuši no amata atsaukt uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi. Lēmums stājās spēkā piektdien, 4.decembrī.