foto: LETA
Citskovskis par jaunajiem Covid-19 noteikumiem: sabiedrībai jāievēro trīs principi
Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.
Sabiedrība
2020. gada 2. decembris, 15:04

Citskovskis par jaunajiem Covid-19 noteikumiem: sabiedrībai jāievēro trīs principi

Jauns.lv / LETA

Cīņā ar Covid-19 sabiedrībai ir svarīgi ievērot trīs principus - distancēties, saudzēt apkārtējos un izvērtēt riskus, trešdien preses konferencē sacīja Valsts kancelejas direktors, starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Komentējot otrdien valdībā pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 11.janvārim un papildus ierobežojumu ieviešanu, Citskovskis atzina, ka detalizēta informācija par jauno ierobežojumu un drošības pasākumu ieviešanu atbildīgās ministrijas sniegs šīs vai tuvāko dienu laikā.

Vienlaikus Valsts kancelejas direktors uzsvēra, ka lēmums par papildus ierobežojumiem un drošības pasākumiem tika pieņemts, balstoties trijos principos, kurus sabiedrībai ir jāņem vērā - pirmkārt, nepulcēties un distancēties, otrkārt, sargāt sevi un līdzcilvēkus, treškārt, stingri izvērtēt riskus.

Lai iedzīvotāji nepulcēties un distancētos, valdība lēma aizliegt publiskos un privātos pasākumus, savukārt kontaktējoties ar citiem ir jāievēro "2X2" princips. Tāpat, lai ierobežotu pulcēšanos, tika lemts nedēļas nogalēs tirdzniecības vietās atļaut tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces.

Princips - sargāt sevi un līdzcilvēkus - paredz iespēju robežās strādāt attālināti, ar elpceļu slimību simptomiem nedoties uz darbu un netikties ar citiem cilvēkiem. Tāpat šis princips paredz atturēties no privātiem apciemojumiem.

Savukārt trešais princips paredz stingri izvērtēt riskus un tos salāgot ar savām vajadzībām.

Citskovskis atzina, ka visi minētie principi būs jāievēro arī Ziemassvētkos. Valsts kancelejas direktors aicina iedzīvotājus Ziemassvētkus svinēt tuvāko ģimenes locekļu lokā un neciemoties.

Pieņemtie pastiprinātie ierobežojumi:

Pulcēšanās

  • No ceturtdienas, 3.decembra, sejas maskas būs jāvalkā visur iekštelpās, tostarp darba vietās. "Visur, kas nav mūsu pašu mājas," teica Kariņš. "Mēs zinām, ka regulāra masku valkāšana ir svarīgs papildlīdzeklis, kā mēs varam ierobežot vīrusa izplatību valstī," teica Kariņš.
  • Sejas maskas var nenēsāt bērni līdz septiņu gadu vecumam un cilvēki, kuri acīmredzamu funkcionālu traucējumu dēļ tās nevar lietot.
  • Bērēs un kristībās neatliekamos gadījumos drīkst pulcēties ārpus telpām ne vairāk kā 10 cilvēki (neskaitot ar to norisi tieši saistītos cilvēkus, piemēram, garīdznieku), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, lietojot mutes un deguna aizsegus.
  • Reliģiskās darbības vietās vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 20% no maksimāli pieļaujamā cilvēku skaita.
  • Organizētās sapulcēs, piketos un gājienos drīkst pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības
  • No 7.decembra sabiedriskajā transportā drīkstēs pārvadāt 50% no kopējās transportlīdzekļa ietilpības.
  • No 7. decembra sāksies stingrāka Latvijā ieceļojušo cilvēku kontrole, lai pārliecinātos par Covidpass.lv aizpildīšanu, tā atvieglojot infekcijas izplatības kontroli.

Izglītība

  • No 7. decembra 5. un 6. klases pāries uz attālinātām mācībām visā valstī. Tajā pašā laikā klātienē darbu turpinās 1. līdz 4. klases skolēni un bērnudārzi.
  • No 4. janvāra bērniem, tāpat kā skolotājiem, visās skolās jau sākot ar 1.klasi būs jāvalkā sejas maskas. Kariņš aicināja vecākus apmācīt bērnus pareizā sejas maskas valkāšanā.
  • Augstākās izglītības, profesionālās izglītības un pieaugušo profesionālās tālākizglītības un neformālās izglītības process drīkst notikt tikai attālināti. Savukārt praktiskās iemaņas, kuras nav iespējams apgūt attālināti, drīkst klātienē apgūt tikai individuāli – viens pasniedzējs ar vienu audzēkni.
  • Interešu izglītības praktiskās daļas var notikt klātienē tikai individuāli. Klātienē nav atļauti koru un pūšaminstrumentu kolektīvu mēģinājumi.

Veikali un pakalpojumi

  • Veikali darba dienās drīkstēs turpināt darbību, bet brīvdienās veikali būs slēgti. Izņēmums būs pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas un veikali, kas tirgo pirmās nepieciešamības preces, kā arī degvielas uzpildes stacijas. “Aicinām cilvēkus izmantot brīvdienas, pavadot laiku brīvā dabā un ģimenes lokā,” aicināja Kariņš.
  • Ārkārtējās situācijas laikā nedēļas nogalēs veikalos būs aizliegta alkohola un cigarešu tirdzniecība.
  • Līdz 11. janvārim ir pārtraukta visu kultūrvietu, kā arī gadatirgu, tai skaitā Ziemassvētku tirdziņu darbība. Tomēr darbību varēs turpināt muzeji. Bibliotēkas drīkst klātienē izsniegt grāmatas līdzņemšanai.
  • No 3.decembra veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās vienam apmeklētājam būs jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu jābūt skaidri redzamai pie ieejas. Mazās telpās apmeklētāji drīkstēs iet tikai pa vienam.
  • Iepriekš tika noteikts, ka visi veikali un tirdzniecības centri neatkarīgi no kopējās tirdzniecības platības drīkstēs strādāt darbdienās no plkst.6 līdz 20, tomēr nākamajā dienā tika nolemts tomēr neierobežot veikalu darbalaiku. 
  • Darba vietās izvietotajās ēdināšanas vietās ēdieni būs izsniedzami tikai līdzņemšanai.