foto: LETA
"Tas visiem būs traki!" Skolotāji raizējas, kas būs, ja nākamnedēļ sāksies brīvlaiks
Gājējs Vecrīgā.
Sabiedrība
2020. gada 30. novembris, 16:45

"Tas visiem būs traki!" Skolotāji raizējas, kas būs, ja nākamnedēļ sāksies brīvlaiks

Jauns.lv

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien paziņoja, ka rosinās jau nākamajā nedēļā jeb par divām nedēļām agrāk sākt skolēnu ziemas brīvlaiku 1.-4.klasēm, vienlaikus par attiecīgo periodu pagarinot arī mācību gadu vasarā. Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga sarunā ar portālu Jauns.lv sacīja, ka šādu ieceri neatbalsta.

LIZDA vadītāja atgādināja, ka pagājušajā nedēļā valdība noteica skolām jaunas prasības, kas būtiski ietekmēja izglītības procesu, piemēram, par trīs kvadrātmetriem vienam audzēknim un sejas masku valkāšanu skolotājiem. Šo prasību dēļ skolas ieguldīja ļoti daudz laika un resursu, lai ieviestu pēc iespējas drošāku izglītību.

Tāpēc vispirms vajadzētu ļaut īstenot nule pieņemto kārtību, tad novērtēt, kā tā darbojas, un tikai tad lemt par jaunām izmaiņām. Iespējams, labāk būtu tad, ja nākamās divas nedēļas vēl turpinātu mācības, bet janvāra sākumā lemt, kad atsākt mācīties. Varbūt mācības varētu sākties nevis janvāra pirmajā nedēļā, bet gan vēlāk.

Taču, ja valdības vadītājs uzreiz pēc dažām dienām paziņo par tūlītēju brīvlaiku, tas vēl vairāk satricina pedagogus un vecākus.

Vanaga arī akcentēja, ka noteikti jāizstrādā prasības, kas bērniem obligāti jāapgūst šajā nestabilajā mācību laikā. Par šīm prasībām būtu jāzina visām iesaistītajām pusēm.

Tāpat jāsaprot, ka šajos apstākļos nevar runāt par kvalitatīvu jaunā satura ieviešanu. Un, treškārt, jārunā par nepieciešamību adekvāti finansēt attālinātās mācības. "Tas nav mazsvarīgi," Vanaga teica, norādot, ka gan skolotājiem, gan skolu vadītājiem vajadzētu zināt, ar kādām finansēm rēķināties katrā gadījumā.

Ņirgājas par skolotājiem

Ja valdība nolems, ka nākamnedēļ mācības jāpārtrauc un skolēniem jādodas brīvlaikā, tā būtu uzskatāma par "totālu sektora" un ģimeņu satracināšanu.

Skolotāju organizācijas vadītājas ieskatā tā būtu uzskatāma par ņirgāšanos gan par skolotājiem, kas jau tā pakārtojuši savu privāto dzīvi attālinātajām mācībām, gan vecākiem, kam pēkšņs skolēnu brīvlaiks vēl vairāk apgrūtinās profesionālo dzīvi.

"Tas visiem būs traki!" Vanaga rezumēja, uzsverot, ka jāļauj pamēģināt nule ieviestā jaunā kārtība un tad var ķerties pie jauniem lēmumiem.

Pagarinātajā brīvlaikā skolās būs jānodrošina apstākļi drošam izglītības procesam daļējā klātienē

Jau ziņots, ka Kariņš rosinās par divām nedēļām pagarināt skolēnu ziemas brīvlaiku 1.-4.klasēm, lai dotu iespēju skolām sagatavoties drošu apstākļu nodrošināšanai izglītības procesam daļējā klātienē.

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) Kariņš uzsvēra, ka sabiedrībā ir daudz cilvēku, kas, iespējams, nesaprot, kas tiek vai netiek sagaidīts no skolām. Viņš atsaucās uz diskusiju ar Pasaules veselības organizāciju, uzsverot, ka tās valstis, kas jau no septembra bija ieviesušas skaidrus drošības pasākumus, ir daudz labākā situācijā.

Daļēji tās ir tās prasības, kas mums ir - klašu izretināšana, distance starp skolēniem, telpu vēdināšana un plaša masku valkāšana skolēniem un skolotājiem."

Šie kombinācijā ir pierādījusi sevi strādājam," teica politiķis.

Par ideju nākamnedēļ sākt brīvlaiku Kariņš sacīja tā: "Skolām tas iedotu īstu laiku sagatavoties paredzētajām klātienes mācībām. Vecāku un skolas varētu nodrošināt to, ka sejas maskas visiem būs. Ja būs nepieciešama valsts palīdzība, tad to nodrošināsim."