foto: Evija Trifanova/LETA
Nacionālo apvienību turpinās vadīt Raivis Dzintars
Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.
Sabiedrība
2020. gada 28. novembris, 15:13

Nacionālo apvienību turpinās vadīt Raivis Dzintars

Jauns.lv / LETA

Sestdien Nacionālās apvienības (NA) kongresā par politiskā spēka priekšsēdētāju atkārtoti tika izvēlēts Raivis Dzintars.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā NA kongresam bija reģistrējušies tuvu 200 partijas biedru.

Par partijas priekšsēdētāju ar 168 balsīm "par" un astoņām balsīm "pret" ievēlēts līdzšinējais priekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars.

Bez Dzintara jaunajā partijas valdē strādās Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, Saeimas spīkere Ināra Mūrniece, Saeimas deputāti Jānis Dombrava, Rihards Kols, Ritvars Jansons, Ilze Indriksone, Edvīns Šnore un Jānis Iesalnieks, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un viņa biroja vadītājs Jānis Eglīts, Raitis Ābelnieks, Ogres mērs Egils Helmanis, Saeimas deputātes palīdze Ieva Holma, kultūras ministrs Nauris Puntulis, Ginta Vilcāne, Nacionālā veselības dienesta Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītājs Ģirts Lapiņš un Kristaps Gulbis.

Līdz šim NA valdē darbojas arī Raivis Zeltīts, tomēr turpmāk viņš šos pienākumus vairs nepildīs.

Atklājot NA kongresu, Dzintars uzsvēra, ka valstij ir jādarbojas kā vienotam un labi organizētam mehānismam, tomēr patlaban tas tā nav. "Šajos apstākļos jūtam, ko nozīmē politiskā sadrumstalotība un eksperimenti vēlēšanās. Politiskā sadrumstalotība ir galvenais krīzes veicinātājs," uzsvēra NA priekšsēdētājs.

Uzrunā Dzintars atzina, ka patlaban viņš nelepojas ar koalīcijas kopīgo darbu, tomēr NA neesot citas iespējas kā vien "turēt laivu virs ūdens". Viņš piebilda, ka NA ļoti bieži ir koalīcijas diplomātiskākais spēks, kas novērš iekšējos strīdus un mazina pārlieku lielo haosu.

Uzrunā partijas biedriem Dzintars norādīja, ka šis ir grūts laiks, tomēr sabiedrība atbalstu Covid-19 krīzē saņem novēloti. Politiķis atzina, ka valdība lēmumus par atbalsta pasākumiem pieņem ar nobīdi laikā.

Tāpat Dzintars pauda, ka valstij ir jādarbojas kā vienotam un labi organizētam mehānismam, tomēr patlaban tas tā nav. "Šajos apstākļos jūtam, ko nozīmē politiskā sadrumstalotība un eksperimenti vēlēšanās. Politiskā sadrumstalotība ir galvenais krīzes veicinātājs," uzsvēra NA priekšsēdētājs.

Uzrunā Dzintars atzina, ka patlaban viņš nelepojas ar koalīcijas kopīgo darbu, tomēr NA neesot citas iespējas kā vien "turēt laivu virs ūdens". Viņš piebilda, ka NA ļoti bieži ir koalīcijas diplomātiskākais spēks, kas novērš iekšējos strīdus un mazina pārlieku lielo haosu.

Dzintars norādīja, ka iepriekšējā Saeimas sasaukumā koalīciju veidoja trīs politiskie spēki, bet šajā Saeimā "vismaz pieci", paskaidrojot, ka partiju apvienībā "Attīstībai/Par" ietilpst vairākas partijas un strāvojumi.

"Šādos apstākļos kādai partijai īstenot ilgtermiņa valsts politiku kā vienotu veselumu ir teju neiespējami," sacīja Dzintars.

Politiķis uzrunā prognozēja arī nākamās Saeimas sastāvu, uzsverot, ka tajā tiks ievēlēta NA, tomēr nav zināms, ar kuriem politiskajiem spēkiem tiks veidota koalīcija. Dzintars pieļāva, ka arī nākamajā Saeimā tiks ievēlēta "Jaunā vienotība", ko politiķis raksturoja kā prognozējamu sadarbības partneri.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt līdzšinējo koalīcijas partneri "KPV LV", Dzintara ieskatā, nomainīs opozīcijas deputāta Alda Gobzema izveidota partija. Pēc Dzintara domām, ir droši, ka nākamajā Saeimā tiks ievēlētas arī liberālās partijas, pieļaujot, ka partijas "Latvijas Attīstībai" ietekmes mazināšanās "Attīstībai/Par" aliansē audzēs partijas "Progresīvie" ietekmi.

Dzintars prognozēja, ka nākamajā Saeimā tiks ievēlēta arī partija "Saskaņa", un neesot izslēgts, ka 5% barjeru varētu pārvarēt arī Tatjanas Ždanokas pārstāvētā partija "Latvijas Krievu savienība". Pēc Dzintara domām, nākamajā Saeimā varētu tikt pārstāvētas ar Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Jaunā konservatīvā partija.

NA vadītājs brīdināja, ka šāds nākamās Saeimas sastāvs liecina, ka būs neiespējami izveidot jēdzīgu koalīciju, un NA šāds scenārijs nevilinot.

Jau ziņots, ka šodien notika NA ikgadējais kongress, kas šoreiz aizritēja attālināti.

Kongresa laikā notika balsošanas urnas atvēršana, un tiešraidē bija iespējams vērot balsu skaitīšanu. Arī šogad valdes vēlēšanās bija liela konkurence, turklāt trešdaļa kandidātu pagājušajā gadā nekandidēja uz valdi. Uz partijas priekšsēdētāja amatu kandidēja esošais partijas priekšsēdētājs Dzintars.