foto: LETA
Dzīve pandēmijas ēnā: pie vairākiem veikaliem Rīgā veidojas garas rindas
Rinda pie lietotu apģērbu veikala Rīgā, īsi pēc ārkārtējās situācijas stāšanās spēkā.
Sabiedrība
2020. gada 27. novembris, 10:39

Dzīve pandēmijas ēnā: pie vairākiem veikaliem Rīgā veidojas garas rindas

Jauns.lv

Saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem, kas nosaka atļauto pircēju skaitu veikalā, pie vairākiem Rīgas veikaliem veidojas pircēju rindas, novēroja portāls Jauns.lv.

Šonedēļ rindas bija pie vairākiem Rīgas centra un Teikas veikaliem, kas nodarbojas ar sadzīves preču un lietoto apģērbu tirdzniecību, kā arī kancelejas preču un papīra tirdzniecību.

Dažviet rindas ir diezgan garas

Pie kāda veikala rindā stāvēja tikai daži cilvēki, bet pie vairākiem veikaliem rindā stāvētāju skaits bija lielāks - līdz pat desmit pircējiem. Rindās stāvēja arī cilvēki ar maziem bērniem ratiņos un pie rokas.

Daži potenciālie pircēji, nevarēdami sagaidīt iekļūšanu veikalā, pat neiestājās rindā vai ātri pameta to, taču citi turpināja pacietīgi gaidīt. Kopumā rindās stāvētāji izturējās mierīgi un nebija saklausāma liela neapmierinātība ar jauno kārtību. Šķita, ka kopumā cilvēki ir pieraduši, ka Covid-19 dēļ nākas pieciest dažādas neērtības.

Latvijā otro reizi pandēmijas laikā izsludina ārkārtējo situāciju

Ņemot vērā epidemiologu izvērtējumu par pieaugošiem Covid-19 izplatības riskiem, uz četrām nedēļām Latvijā aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, ...

gallery icon
25

Novērojām, ka rindas veidojas, jo veikala darbinieki seko līdzi pircēju skaitam tirdzniecības vietās, un, tiklīdz tas ir sasniedzis maksimāli pieļaujamo līmeni, tā veikals uz brīdi tiek slēgts. Tikai tad, kad kāds pircējs  dodas ārā no veikala, viņa vietā ļauj ieiet nākamajam.

Dažos veikalos pircēju plūsmu regulēja ar durvju aizslēgšanu un uzrakstu, ka sasniegts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits, bet citās tirdzniecības vietās pie durvīm stāvēja veikala darbinieces un katram, kurš pavēra veikala durvis, paskaidroja, ka patlaban veikalā nav iespējams ieiet un brīdi jāuzgaida. Kopumā cilvēki izturējās saprotoši.

Iespējams, lielāks pircēju pieplūdums saistīts ar to, ka veikalos šajās dienās preces pārdod ar ievērojamām atlaidēm.

Daļa rindā stāvētāju lietoja sejas maskas, bet citi tās uzlika tikai tad, kad devās iekšā veikalos. Kopumā pircēji ievēroja distanci un negrūdās viens otram virsū. Tā kā vairums lielākā daļa gaidītāju stāvēja atstatus viens no otra, dažviet rindas izstiepās diezgan garas. 

Var uzlikt sodu

Jau ziņots, ka no 19.novembra veikalos un citās pakalpojuma sniegšanas vietās obligāti ir jālieto sejas maskas tā, lai tiktu nosegts deguns un mute, pretējā gadījumā, ja tas netiks ievērots, personas var saukt pie atbildības. Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā par mutes un deguna aizsega nelietošanu paredz brīdinājumu vai naudas sodu desmit līdz 50 eiro apmērā.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.decembrim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Ļoti daudz saslimušo

Trešdien Latvijā atklāti 898 Covid-19 gadījumi, bet četri Covid-19 pacienti miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Trešdien slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar jauno koronavīrusu sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.