Politika
2020. gada 16. novembris, 20:49

Vai arī deputāti Saeimas kafejnīcā ēdienu ņem līdzi? Nē, viņi drīkst ēst uz vietas

Jauns.lv

Laikā, kad daudzas ēdināšanas iestādes saskaras ar lieliem pārbaudījumiem, īstenojot līdzi ņemšanas konceptu, izrādās, ka Saeimas ēdnīcā deputāti drīkst ēst uz vietas, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Lai arī kafejnīca deputātiem iesaka ņemt ēdienu līdzi ņemšanai, tomēr maltīti var baudīt arī ēdamzālē.

Brīdī, kad kafejnīcā atradusies filmēšanas komanda, ieturēt pusdienas ieradies arī deputāts Andrejs Klementjevs. 

Žurnālistam vaicājot, vai deputātu nemulsina, ka citviet ēdiens jaņem līdzi, bet Saeimā drīkst ēst uz vietas, Klementjevs norāda, ka telpa ir slēgta no citiem apmeklētājiem. Tāpat galdi viens no otra atrodas tālāk par 2 metriem.

Aizvadītajā piektdienā visiem Saeimas darbiniekiem veikts arī Covid-19 tests. Labāk esot, ja visi Saeimas darbinieki ēd vienā kafejnīcā, nevis staigā apkārt, palielinot iespēju, ka vīruss tiek ienests iestādē. 

Klementjevs norāda, ka parlamenta Prezidijs pieņēmis lēmumu pašreiz ļaut kafejnīcas apmeklētājiem izvēlēties – ņemt maltīti līdzi ņemšanai vai apēst to ēdamzālē.

Arī Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šnēders apstiprina, ka, ņemot vērā, ka Saeimas ēdnīcā var iekļūt tikai šaurs cilvēku loks, drīkst pusdienot arī kafejnīcas telpās.

"Te ir runa ir par izglītības iestādēm, kā arī par tām darbavietām, kur nenāk cilvēki no malas, bet šī ēdnīca paredzēta tikai iestādes darbiniekiem. Līdz ar to plūsmas nepārklājas ar citiem cilvēkiem, kā tas ir parastā kafejnīcā, kur cilvēki var ienākt no malas," norāda Šnēders.

Tikmēr Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis norāda, ka līdzi ņemšanas koncepts visbiežāk ir pateicīgs ātrās ēdināšanas iestādēm, kurjeriem, bet ne restorāniem. 

"Tā situācija ir katastrofāla! Iedomājieties, ja jūsu ģimenes budžetā samazinās mēneša ienākumi par 90 procentiem, bet ir jāturpina visi maksājumi.

Ēdinātājiem apgrozījums ir samazinājies par 80-90 procentiem. Protams, ka ir koncepti, kas pieļauj līdzi ņemšanas elementu, bet restorānu ēdiens, ko pavāru komanda gatavo baudīšanai uz vietas, tas kastītes konceptam neder," teic Jenzis. 

Vairāki restorāni jau paziņojuši par darbības pārtraukšanu, daži no tiem uz mūžīgiem laikiem.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.